ABA LIGA PROMIJENILA PRAVILA Hrvatska više nema sigurno mjesto u regionalnoj ligi

Foto: Hina

NAKON završetka regularnog dijela ABA lige, vodstvo regionalnog košarkaškog natjecanja izglasalo je velike promjene u sljedećoj sezoni.

ABA liga i njena druga liga u sljedećoj će sezoni brojati po 12 klubova, no mijenjaju se kriteriji za ulazak klubova u natjecanje. Ukida se nacionalni ključ prema kojem su zemlje u regiji imale zajamčen određeni broj mjesta u ligi. Ubuduće će jedini kriterij biti onaj sportski, što znači da Hrvatska, Srbija, Slovenija i ostale zemlje mogu ostati bez ijednog kluba u regionalnoj ligi, ako se ne izbore za ostanak.

Već ove godine posljednjeplasirana momčad ABA lige, MZT Skoplje, gubi pravo nastupa u ABA ligi i, prema novom pravilniku, ispada u Drugu ABA ligu. Prvak Druge lige bit će promoviran u ABA ligu. Sljedeće sezone iz ABA lige će moći ispasti i dva kluba jer će pretposljednja momčad (trenutno je to Cibona) razigravati za ostanak s drugoplasiranim klubom Druge lige. Play-off će se igrati na tri utakmice, a momčad iz višeg ranga imat će prednost domaćeg terena. 

U ABA ligi će od sada moći igrati i do pet klubova iz iste države.

Već je potvrđeno da će sljedeće sezone u ABA ligi igrati Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i prvak ABA lige 2.

Posljednjeplasirani klub iz najvišeg ranga imat će zajamčeno mjesto u 2. ligi, dok će se ostali sudionici Druge ABA lige birati na temelju uspjeha u nacionalnom prvenstvu. Svaka država imat će dva predstavnika u ABA ligi 2. Najgora momčad među drugoligašima gubi pravo nastupa u natjecanju neovisno o plasmanu u nacionalnoj ligi.

Novi sustav natjecanja neće se mijenjati sve do kraja sezone 2024./2025., ako do tada ne bude značajnih promjena u europskoj košarci, objavila je ABA liga.

 

 

 

Pročitajte više