Aco Petrović odlazi iz hrvatske košarke: Neću se kandidirati za predsjednika Saveza

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NAKON što je podnio ostavku na mjesto sportskog direktora reprezentacije, Aleksandar Petrović potvrdio je da se želi maknuti od hrvatske košarke objavom da se neće kandidirati za predsjednika HKS-a na nadolazećoj izbornoj skupštini. 

"S obzirom na to da je izborni Sabor HKS-a za desetak dana, a karte su već promiješane i uglavnom podijeljene, odlučio sam da neću sudjelovati na tom festivalu demokracije. Zahvaljujem svima koji su proteklih dana od mene tražili da se kandidiram", napisao je Aco u sarkastičnom postu na Twitteru.

Petrović se u hrvatsku košarku vratio prošle jeseni, nakon Eurobasketa, kao sportski direktor reprezentacije, a zatim je sam sebe postavio za privremenog izbornika do kraja tekuće sezone, dok ne obavi razgovore s kandidatima koji bi ga zamijenili kao trajno rješenje.

Podnio ostavku nakon imenovanja Sesara

Nakon što je odradio četiri utakmice pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., razgovarao je s nekolicinom najboljih kandidata, a onda umjesto najavljivanog jednog odlučio Savezu predložiti dva imena - Darija Gjergju i Josipa Sesara. Nakon što je Savez novim izbornikom imenovao Sesara, Petrović je podnio ostavku.

"S obzirom na to da više nemam povjerenja u čelne ljude HKS-a, odlučio sam dati ostavku na mjesto sportskog direktora", objavio je prošlog tjedna.

U razgovoru za Index prije dva tjedna Petrović je objasnio da je ljutit jer je njegov jasan izbor bio Gjergja, kojim bi Hrvatska nakon dugog vremena dobila međunarodno afirmiranog izbornika, iako je Sesar na predstavljanju rekao kako ga je Aco od posljednjeg okupljanja u veljači zvao "izborniče" i u par navrata mu rekao da je on njegov favorit.

Hrvatska košarka je "zauvijek izgubila Gjergju", a sad možda i Acu

"Svi znaju da je moj izbor bio Gjergja. Točno je da je od početka travnja Sesar bio jedini legitimni kandidat, ali nakon razgovora s Gjergjom u Bruxellesu 3. travnja stvari su se promijenile.

Dario je pristao na sve naše uvjete, a Sesar mi je jasno rekao da nema nikakav problem s tim da izbornik bude netko drugi. Znači, i (predsjednik Saveza Nikola) Rukavina i Joke Vranković (glavni tajnik) znali su da je Dario u igri, da je on moj favorit.

I onda se dogodi ovo što se dogodi. Osjećam se izdano, osjećam se loše i zbog toga sam i uzeo godišnji odmor", rekao nam je Aco nekoliko dana prije nego što je podnio ostavku te dodao da je zbog ovakvog raspleta hrvatska košarka "zauvijek izgubila Gjergju".

Pročitajte više