euro 2020

Igrača kao što je Ademi dugo nismo imali. Nismo tužni, ovi dečki su heroji

Grafika: Index, Foto: Pixsell, EPA

MAKEDONIJA je u 2. kolu skupine C Europskog prvenstva izgubila od Ukrajine 2:1 i šanse za prolazak skupine svela na teoriju.

Utakmicu je komentirao Indexov stručni komentator Goce Sedloski.

ŠTETA. Baš šteta.

Žao mi je što moja Makedonija nije uzela nešto više iz ove utakmice kad vidim kako je odigrala drugo poluvrijeme. Nažalost, nogomet se igra dva poluvremena, a mi u prvom nismo bili dovoljno dobri.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ukrajina je potpuno dominirala u prvih 45 minuta, a kad primiš onako naivan gol iz prekida, teško se vratiti protiv tako dobre momčadi. U nastavku je izbornik promijenio dva igrača odmah na početku, malo izmijenio momčad i to je bilo puno bolje. Išli smo na sve ili ništa, imali smo inicijativu, ali drugi gol nismo uspjeli dati. Nekad to mora malo nagraditi i bog za trud, trebaš imati i malo sreće, ali i biti pošten pa priznati da je i Ukrajina promašila penal.

Nismo tužni

Ostala nam je još jedna utakmica i sad igra samo teorija. Moramo pobijediti momčad kao što je Nizozemska, a ni to vjerojatno neće biti dovoljno. No mi Makedonci nismo tužni. Za nas su ovi igrači već heroji zbog svega što su napravili.

Vidjeli ste kako su reagirali nakon susreta. Bilo je i suza, bili su utučeni, ali ne trebaju biti. Znam kako im je, ali ovo što su oni napravili je ogromna stvar. Pobijedili su Njemačku u gostima, došli su na Europsko prvenstvo i pokazali su da im je tu i mjesto.

Ovo je ipak jedan drugi nivo, ali mislim da je Makedonija pokazala svoj karakter i borbenost i da ima što pokazati na ovako velikoj sceni. U našoj reprezentaciji igraju igrači koji igraju važne uloge u velikim klubovima. Elmas igra u Napoliju, Alioski je u Leedsu, Pandev čitav život igra u Italiji, Ademi se s Dinamom bori za velike stvari. O njemu uopće ne treba trošiti riječi jer je riječ o vjerojatno najboljem igraču kojeg smo ikad imali na toj poziciji.

Ti igrači skupljaju iskustvo u tim velikim klubovima i to prenose u reprezentaciju. Baš na njima je bio također veliki pritisak jer, znate kakvi smo mi Balkanci, i u Makedoniji se stvorila euforija oko Eura i nije im bilo lako.

Svijetla budućnost Makedonije

Ima tu još igrača koje se s vremenom može dodati u reprezentaciju. Makedonija ima dobre mlade igrače koji će s vremenom stasati uz ove iskusne internacionalce i ne brinem se ja za reprezentaciju. Ne bih rekao da imamo neke baš jako slabe točke u momčadi i vjerujem da možemo biti još bolji u budućnosti.

Velika je stvar da smo bili na ovom Euru, ali to nije bilo slučajno već su ovi igrači to zaslužili. Uostalom, još nije gotovo. Imamo još jednu utakmicu s Nizozemskom i ako ćemo odigrati kao što smo igrali drugo poluvrijeme protiv Ukrajine, možemo se nadati.

Pročitajte više