Adidas poručio Englezima: Sami ste krivi što niste dovoljno trenirali

"REPREZENTACIJE poput Engleske, koje prigovaraju zbog Jabulani lopte, same su krive što nisu s njom dovoljno vježbale", poručili su iz Adidasa.

Glasnogovornik Adidasa, proizvođača službene lopte Svjetskog prvenstva, Thomas Schaikvan, kazao je kako će igrači iz liga u kojima se ne igra Jabulani loptom, momčadi koje nisu igrale Afrički kup nacija, kao i igrači iz drugih federacija koji s njome nisu trenirali, trebati puno više vremena da se priviknu na nju.

Schaikvan je dodao kako su savezi svih zemalja još u veljači dobili zalihu Jabulanija te da se lopta već koristila u njemačkoj Bundesligi, Francuskoj i Argentini, ali i u prvenstvima Austrije, Švicarske, Portugala i SAD-a. Loptu su isprobali i u Chelseaju, Real Madridu i Milanu i nije bilo nikakvih prigovora.

Engleski grijeh je ugovor s Nikeom

"Predstavili smo novu tehnologiju i napomenuli kako je potrebno privikavanje na nju jer je to potpuno drugačija i nova lopta. Reprezentacije poput Engleske, koje prigovaraju zbog Jabulani lopte, same su krive što nisu s njom dovoljno vježbale", kazao je Schaikvan.

Korištenje Jabulani lopte povezano je sa sponzorskim ugovorima koje Adidas ima s nekim savezima i nacionalnim ligama, a s obzirom na to da engleski Premiership ima ugovor s Nikeom, igrači koji igraju u engleskim klubovima nisu se mogli igrati njom, piše Sydney Morning Herald. Engleska reprezentacija ni u prijateljskim susretima s Meksikom i Egiptom ovog proljeća nije koristila novu loptu, jer je imala ugovor s Umbrom. Trenirali su s njom tek četiri tjedna i koristili je u utakmici s Japanom.

Carragher: Lopta je kreirana zbog više golova i čudnih situacija


Jamie Carragher, engleski reprezentativac, smatra da je Njemačka u velikoj prednosti jer su se njihovi igrači priviknuli na loptu, zbog čega su uspjeli utrpati četiri komada Australiji u prvom kolu skupine D.

"Očito je da su Nijemci u prednosti, to smo mogli vidjeti protiv Australije. Lopta je drugačija od ostalih. Zato na početku svakog treninga vježbamo dodavanje na 30-40 metara od suigrača", kaže iskusni branič Liverpoola i Engleske.

Fifa i Adidas složni su kako je za probleme s loptom zapravo kriva nadmorska visina na kojoj se SP održava, a ne dizajn. Carragher vjeruje kako je lopta dizajnirana upravo kako bi padalo što više golova.

"Kada kreirate loptu za Svjetsko prvenstvo, cilj je da se osigura što više golova i čudnih situacija, zbog čega bi natjecanje bilo zanimljivije. Svaki slobodni udarac ili centaršut koji sam vidio, išao je predaleko, previsoko. Svaki udarac ide preko grede. Nisu postigli baš ono što su htjeli, jer osim Njemačke i Australije, na ostalim susretima nismo baš vidjeli puno pogodaka", zaključio je Carragher.

Pročitajte više