Afera na pomolu: Savez izbacio najboljeg hrvatskog taekwondoaša iz igre za Rio

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAPETOST vlada u strukturama Hrvatskog taekwondo saveza. Najbolje rangirani hrvatski borac Vedran Golec nije među kandidatima koji će nastupiti u Istanbulu na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Riju. Savez ima pravo poslati samo dvojicu kandidata, a vizu za Rio probat će izboriti Filip Grgić i Lovre Brečić u kategoriji do 58, odnosno 68 kilograma. 

Vedran Golec najbolji je hrvatski taekwondoaš, aktualni europski viceprvak u kategoriji 80+ te brončani s Igara u Bakuu. Upravni odbor reprezentacije odlučio je na kvalifikacijski Grad Prix turnir ipak poslati sportaše koji u svojim kategorijama imaju više izgleda za plasman na Igre. Drugim riječima, imaju lakšu konkurenciju i HTS se nada da konačno može imati muškog predstavnika na Igrama. Sustav kvalifikacija je kompliciran, a svaka zemlja u kvalifikacijski turnir može poslati borce za svega dvije kategorije. Odluka bi trebala biti na izborniku, no obzirom da nove svjetske rang liste još nisu izašle, Toni Tomas ogradio se i prepustio odluku Upravnom odboru.

"Nisam očekivao političke igre"

Golec smatra da mu je nanesena golema nepravda. Kako nam je kazao, situacija se ponavlja iz godine u godinu.

"Kriteriji postoje u kadetskoj i juniorskoj kategoriji, ali ne i u seniorskoj. Direktor reprezentacije Petar Josipović kazao je da kriterija neće ni biti dok je on na svojoj poziciji. Smatram da to nije normalno ni pošteno. U klub nam pošalju popis oglednih turnira, ali s fusnotom u kojoj stoji da eventualni dobri rezultati nisu garancija za plasman. Ovo je kaubojska situacija. Aktualni sam viceprvak Europe i brončani s Europskih Igara u Bakuu. Ne želim u ovo uplitati svoje kolege, ali činjenica je da su na svjetskoj rang listi daleko iza mene. Nisu etablirani borci. Smatram da m je nanesena velika šteta", govori nam Golec i dodaje: 


"Razočaranje, tuga i bijes. Ne mogu reći da nisam očekivao političke igre, ali sam se sportski nadao da ću dobiti poziv jer svi argumenti su na mojoj strani tj. svi rezultati. Protiv kolega neću reći ništa, niti imam nešto protiv njih, ali imam protiv nepravde", dodao je.

O kakvim je političkim igrama riječ, upitali smo. 

"Ova situacija ponavlja se već treći put. 2012. bio sam prvak države i pobijedio na dva turnira, u Belgiji i Njemačkoj. Nisam ipak stekao pravo da nastupim na EP-u. Isto se dogodilo i 2013. godine uoči SP-a. Pretpostavljam da mi pobuna može zatvoriti vrata reprezentacije, ali nepravdu više ne mogu trpjeti", zaključio je naš borac koji očekuje da HOO stane iza njega. 

"HOO može promijeniti odluku"

I Tamara Pradegan, glavna tajnica i trenerica TKD Jastreb, nada se da će Hrvatski olimpijski odbor promijeniti odluku HTS-a.

"Ovo je ciljana, osmišljena i planirana igra. Predsjednik Saveza Petar Josipović rekao je da nitko, pa ni HOO, ne može promijeniti njegovu odluku. Međutim, mi znamo da se to može".

HTS: Golec ima vrlo male šanse za plasman

Slučaj su komentirali i iz HTS-a. Tvrde kako Grgić i Brečić, za razliku od Goleca, imaju veće šanse za plasman u Rio.


"UO HTS-a je usvojio prijedlog struke koja je procijenila da Vedran Golec ima vrlo male šanse za plasman u najvažnijem sustavu natjecanja koji predstavlja selekciju za OI RIO2016. Sudjelovao je do sada na četiri Grand Prix svjetska taekwondo natjecanja, te nije ostvario nijednu pobjedu. Na predstojećim europskim kvalifikacijama Vedran Golec bi trebao ostvariti prvo ili drugo mjesto da bi se kvalificirao. Naša je stručna procjena da on za to ima minimalne šanse, dok su odabrani sportaši Filip Grgić (TKD klub Metalac, Zagreb) i Lovre Brečić (TKD klub Marjan, Split) ostvarivali pobjede na istim tim Svjetskim Grand Prix natjecanjima temeljem toga imaju znatno veće šanse da ostvare plasmane na predstojećim kvalifikacijama u svojim težinskim kategorijama", očitovanje je iz HTS-a na koje su opet reagirali iz Vedranovog kluba. 

TKD Jastreb: Ispravite nepravdu umjesto da iskrivljujete činjenice 

Traže brzu reakciju HOO-a. Rok istječe večeras u ponoć.

"Očekujemo Vašu podršku u smislu zaštite našeg sporta i najtrofejnijeg Hrvatskog muškog taekwondo sportaša Vedrana Goleca koji je unatoč iskrivljenim činjenicama u obrazloženju HTS-a u proteklom olimpijskom ciklusu osvojio 10 G1 turnira, okrunio se titulama PRVAKA i VICEPRVAKA EUROPE 2014, BRONCOM NA EUROPSKIM IGRAMA 2015. i BRONCOM NA EP U OLIMPIJSKIM KATEGORIJAMA 2015 iako mu je upravo HTS uskratio nastupe na EP 2012 i SP 2013. za koje je ispunio sve norme kroz kriterijske turnire.


Naglašavamo da na Grand prix natjecanjima nastupaju sportaši na poziv Svjetske taekwondo federacije, a na osnovu postignutih rezultata. Protekle godine Vedran Golec nastupio je na dva od četiri Grand prix natjecanja na koja je putovao isključivo o trošku matičnog kluba i u pratnji klupskog trenera.

Vedran Golec u olimpijskoj kategoriji +80kg svojim rezultatima uvrstio se na 19. mjesto na svijetu i najbolje je plasirani Hrvat prema aktualnoj rang listi Svjetske taekwondo federacije i kao takav bio bi tretiran kao nositelj na Europskom kvalifikacijskom turniru za OI Rio 2016, dok odabrani sportaši Filip Grgić -68kg (38. nositelj) i Lovre Brečić -58kg (bez bodova u svojoj kategoriji) upravo će u 1. kolima dobivati najeminentnije sportaše u svojim kategorijama.

U nepotpisanom priopćenju Hrvatskog taekwondo saveza upravo su ti navodi iskrivljeni i Vedran Golec na svojoj strani ždrijeba bit će tretiran kao nositelj i imat će upravo protivnike koje je u protekloj natjecateljskoj sezoni pobjeđivao na gotovo svim natjecanjima po nekoliko puta što mu daje najveće, a ne minimalne šanse da kvalificira prvi puta u povijesti Hrvatsku u muškom taekwondo sportu na Olimpijske igre.

Svojim autoritetom i ovlastima još uvijek možete u petak 08.01.2016. utjecati na ovu nepravičnu i nesportsku odluku kojom se najboljem hrvatskom taekwondo sportašu onemogućuje da kroz Europske kvalifikacije izbori plasman Hrvatske na Olimpijskim igrama", stoji u priopćenju poslanom na adrese Zlatka Mateše i Josipa Čopa. 

Korupciju, nepravilnosti i nepravdu u sportu možete nam prijaviti na e-mail korupcijasport@index.hr. Jamčimo anonimnost! 

Pročitajte više