Svjetsko prvenstvo

Afrička ikona vraća se u reprezentaciju zbog SP-a? Želi se osvetiti za 2010. godinu

Foto: EPA

NOGOMETNA reprezentacija Gane u Kataru će četvrti put u povijesti zaigrati na Svjetskom prvenstvu, a zadnji put je nastupila u Brazilu 2014. godine. Sada se vraća nakon jednog prvenstva pauze, što kao priliku za svoj povratak vidi i legendarni Asamoah Gyan (36). 

Gyan je zaigrao na svakom prvenstvu na kojem je Gana nastupila, a sa šest pogodaka na tri svjetske smotre najbolji je afrički strijelac u povijesti natjecanja. Rekorder je i po broju golova za Ganu, zabivši 51 u 109 nastupa. Ipak, u dresu reprezentacije nije zaigrao još od 2019. godine, a zadnji klupski nastup imao je u travnju 2021. godine za Legon Cities, klub iz Gane. Gyan to ne vidi kao problem.

Želi ponoviti ono što je napravio Roger Milla

"Znanje imam, samo se moram pripremiti fizički. Svjetsko prvenstvo san je svakog nogometaša. Mislim da imam dovoljno energije da se ponovno dokažem. Već gotovo dvije godine nisam igrao zbog ozljeda, ali trenutno sam u osmotjednom pripremnom programu i moj osobni trener kaže da napredujem brže nego što je očekivao. Moram još vidjeti kako će mi tijelo reagirati na igranje nogometa", rekao je Gyan.

"Sve je moguće. Ovakva stvar se već dogodila, Roger Milla je 1994. prekinuo mirovinu da bi s Kamerunom nastupio na Svjetskom prvenstvu", dodao je. Podsjetimo, Milla je na tom prvenstvu postigao pogodak s 42 godine te je i danas najstariji strijelac u povijesti SP-a.

Traži osvetu za 2010.

Gyan još nije razgovarao ni s kim iz Nogometnog saveza Gane, koji je zadnjih mjeseci vrlo aktivan pa je tako doveo šest igrača koji su dosad imali nogometna državljanstva europskih zemalja. Najveća zvijezda među njima svakako je Inaki Williams, nogometaš Athletic Bilbaa koji je ranije bio pozivan u španjolsku reprezentaciju.

Gana će u Kataru zaigrati u skupini s Portugalom, Urugvajem i Južnom Korejom. Gyan, ali i cijela Gana, to vide kao priliku za osvetu Urugvaju, koji ih je 2010. izbacio u četvrtfinalu SP-a u Južnoafričkoj Republici. "Kad sam vidio da smo s Urugvajem u grupi, odmah mi je osveta pala na pamet. Želimo osvetu", rekao je Gyan.

Presudan je bio potez Luisa Suareza, koji je u drugom produžetku rukom zaustavio siguran gol Gane, a upravo je Gyan zatim promašio jedanaesterac koji bi njegovoj reprezentaciji donio pobjedu. Naposljetku je Urugvaj bio bolji u raspucavanju.

Pročitajte više