FERNANDO RICKSEN

Agonija Rangersove legende: "Kako da kćeri kažem da će joj tata ubrzo umrijeti?"

Foto: EPA-EFE

LEGENDA Rangersa i bivši nizozemski reprezentativac Fernando Ricksen boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), neurodegenerativnog poremećaja u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralježničke moždine. 

Bolest mu je dijagnosticirana prije šest godina, nakon čega mu je rečeno da ima još 18 mjeseci života, no on ipak pokušava normalno živjeti.

"Liječnici su mi prije mjesec dana savjetovali da počnem koristiti masku. U posljednje vrijeme osjećam se umorno, čak i nakon sna. Kada se probudim, imam vrlo živopisne snove i glavobolju", rekao je 42-godišnji Ricksen koji se nalazi u škotskoj bolnici St. Andrew, gdje će ostati do kraja života.

Danas ima tek 40 kilograma, no situaciju podnosi najbolje što može. Zahvalan je liječnicima i svima koji se brinu o njemu, no jedna stvar ga itekako uništava.

"Ne smijem Isabelli ispričati što se događa jer ne znam kako bi to podnijela. Ona razumije da tata ne može govoriti, da ne može hodati, ali mislim da ne shvaća da će umrijeti. Ona još uvijek pita kada se tata vraća kući i to mi je nešto najbolnije", rekao je Ricksen koji se nada da će postati prvi čovjek koji će pobijediti ovu opaku bolest.

"Ljutit sam zbog bolesti, što ovisim o drugim ljudima i ne mogu ništa sam", a na pitanje boji li se smrti, kaže:

"Teško je reći. Ne bojim se umiranja. Ali uplašim se kad ne mogu disati zbog ALS-a. Bojim se kad se gušim."

Od te je bolesti preminuo fizičar Stephen Hawking koji je obolio u 22. godini.

"Kažu da to nije realno, ali zašto ne bi bilo? Pa Stephen Hawking s tom je bolešću živio 50 godina. To je blizu ozdravljenja. Borit ću se do kraja jer si izgubio kad se prestaneš nadati", zaključuje bivši defenzivac Fortune Sittard, AZ-a, Rangersa i Zenita pa duhovito dodaje:

"S ovom maskom izgledam kao Darth Vader."

 

Pročitajte više