NBA FINALE

Ako Lakersi osvoje naslov, ovaj čovjek postat će jedinstven u povijesti košarke

Foto: Getty Images

BOSTON CELTICSI danas su još samostalni rekorderi po broju osvojenih NBA naslova, ali to bi se moglo promijeniti već predstojeće noći. LA Lakersi vode 3:1 u finalu protiv Miamija i imaju tri "meč-lopte" za 17. naslov, kojim bi se izjednačili sa Celticsima.

Iako su te dvije kultne franšize dosad osvojile 33 od 73 naslova, niti jedan igrač u povijesti nije bio prvak s obje. I to bi se večeras moglo promijeniti jer bi Rajon Rondo igrao za Celticse 2008. kad su osvojili 17. naslov, a sad je u Lakersima koji su pred osvajanjem svoje 17. titule.

Rondo je odigrao svoju prvu sezonu u Bostonu kad je generalni menadžer Danny Ainge odlučio formirati supermomčad i Paulu Pierceu pridružiti Kevina Garnetta i Raya Allena. Celticsi su u takvom sastavu već u prvoj sezoni postali prvaci, a Rondo je bio startni razigravač koji se nametnuo kao četvrta zvijezda kluba, koja se svojom beskompromisnošću sjajno nadopunjavala s najvećim facama u klubu.

No Rondo je tip igrača koji odlične suigrače pretvara u vrhunske, ali ne i tip koji dobre pretvara u odlične. Zbog toga i zbog svog temperamenta nakon raspada te momčadi Celticsa nigdje se nije uklopio. Ali na ljeto 2018. doveli su ga Lakersi kako bi rasteretio LeBrona Jamesa u razigravačkim dužnostima, što se u ovom doigravanju pokazalo kao pun pogodak, pogotovo zato što je poznato da Rondo u play-offu redovito diže svoju igru za nekoliko razina.

"Osvojio sam naslov s 22 godine, a sad kad imam 34, to je potpuno drukčije iskustvo i razumijem da se ne događa često ili svake godine. Mogu reći da sam sretan i blagoslovljen što igram ovako dugo", rekao je Rondo.

Pročitajte više