ZEKO - BIOGRAFIJA VELIMIRA ZAJECA

Alen Bokšić: Jarni i ja trebali smo doći u Dinamo, sve smo bili dogovorili sa Zajecom

Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL

U OŽUJKU izlazi knjiga Zeko - biografija Velimira Zajeca autora Sanjina Španovića, koji je kroz godinu dana razgovarao s više od 90 sugovornika iz svih razdoblja karijere jedne od najvećih Dinamovih legendi. Tim ćemo povodom u suradnji s izdavačkom kućom Studio Moderna sljedećih tjedana objavljivati ulomke iz biografije, za čiju se narudžbu zainteresirani mogu predbilježiti na stranici www.zajec5.com.

U trećem ulomku iz biografije prenosimo priču Alena Bokšića, koji je trebao prijeći iz Hajduka u Dinamo i sve je već bio dogovorio sa Zajecom, ali društveno-političke promjene sve su zakomplicirale i zaustavile.

RAT je bio pred vratima, za nogomet više nitko nije mario. Zajecov san o naslovu lagano se gasio jer se ugasila i Jugoliga. Zbog toga u Dinamo nije došao niti Alen Bokšić, velika Zajecova želja.

"Ne samo ja, već i Robert Jarni", kazat će Alen Bokšić u razgovoru za knjigu na tu temu i detaljno prepričati događaje. Kaže da je Hajduk bio u financijskim poteškoćama, a za njega i Jarnija se nudilo oko pet milijuna maraka što je tada bila ogromna cifra.

Država je htjela od Dinama napraviti konkurenta moćnoj Zvezdi

"Te 1991. godine je Zvezda osvojila Kup prvaka Europe i bila je prvak Jugoslavije. Te sezone je Dinamo, mislim da je trener bio Vlatko Marković, završio drugi s nekoliko bodova iza Zvezde. 

Kako su to bile te godine spajanja svega hrvatskog, država je htjela napraviti momčad koja će biti bolja od Zvezde. Da bi napravili kako treba konkurenta Zvezdi, Dinamo je htio uzeti mene i Jarnija iz Hajduka. I to je praktički bilo već sve i dogovoreno. 

Bio sam u Zagrebu, susreo se sa Zajecom i sve smo se dogovorili. I to jutro kada sam oko podneva trebao otići u Dinamo potpisati ugovor i sve riješiti, u hotelsku sobu su došli iz Dinama i kazali da od posla ništa jer dogodine se neće igrati Jugoslavenska liga. 

Foto: Umjesto u Dinamo, Bokšić (desno) je otišao u Francusku i postao europski prvak s Marseillem (Profimedia)

Više nije bilo potrebno da Dinamo pravi super momčad i to je bilo tako. Ja sam nakon 15 do 20 dana potpisao za Marseille i sezonu poslije s njima osvojio naslov prvaka Europe i sve ostalo što je potom slijedilo", prepričava Bokšić i dodaje:

"Neovisno o tome i tom slučaju, moj otac je uvijek bio dinamovac, ja se sjećam kao dijete da je on obožavao Zajeca i Kranjčara. Svoju ljubav prema Dinamu je suspendirao tek kada sam ja zaigrao za Hajduk (smijeh). Tata je uvijek govorio da je Zajec top, top igrač, svjetska klasa. Bio je avangarda nogometa i onda ja s 21 godinom pregovaram s njime."
 

Pročitajte više