Alilović nakon iskupljenja i prije velikih iskušenja: Zar sam nakon dvije utakmice zaboravio braniti?

Foto: Jozo Čabraja/HRS

MIRKO ALILOVIĆ nakon prve dvije utakmice EP-a statistički je bio najgori golman prvenstva. Od 47 udaraca na njegov gol, zaustavio je tek 10, što je sramotnih 21 posto "uspješnosti". 

Lino Červar za Index: Nemojmo se baviti balkanskim štosevima, neka se drugi plaše Hrvatske

Hrvatska je općenito imala velike probleme s vratarima; prvi golman Alilović katastrofalno je ušao u turnir. Izbornik ga je preselio na klupu već nakon prve četvrtine utakmice s Bjelorusijom, ali na svu sreću Stevanović je imao svoj dan te je s nekoliko ključnih obrana, među kojima i dva sedmerca Rutenki, preusmjerio Hrvatsku ka prvoj pobjedi na Euru.
 
Stevanović je bio šesti na tablici, ali on je briljirao protiv Bjelorusije, kada je Hrvatsku spasio velikih problema, dok u porazu od Norvežana nije obranio nijedan šut. Uostalom, oba hrvatska golmana u drugom dijelu protiv Norveške zajedno nisu skinula nijednu loptu!
 
Alilović je i sam bio svjestan očajnog nastupa: "Ne možete nikoga pobijediti s nula obrana u drugom poluvremenu", rekao je golman Veszprema nakon osobnog i momčadskog debakla kontra Norvežana. 
 
Slijedila je odlučujuća utakmica prvog kruga protiv Islanda, prije koje smo podsjetili kako Hrvatskoj za pobjede treba vratar s oko 30 posto obrana, a da se za nešto više taj postotak treba kretati oko 40 posto. Mirko Alilović je dakle s njegovih 21 posto dotaknuo dno, a utakmica protiv Islanda bila je sjajna prilika da se iskupi za dvije najgore predstave otkako je prvi hrvatski golman.
 
Upravo to se dogodilo, jer Alilović je utakmicu protiv Islanda završio s 32 posto obrana i tako se definitivno iskupio za dva prethodna debakla. Prvi vratar Hrvatske u formu se vratio u najvažnijem trenutku, prije drugog dijela EP-a u kojem ga čekaju poljski, francuski te za početak danas u 20.30 sati makedonski šukeri. 
 
Spomenuli smo na početku da je Alilović nakon prve dvije utakmice bio statisčki najgori golman, ali koliko god statistika bila egzaktna, pa tako točno otkrivala kako je prvi golman Hrvatske bio očajan, toliko ovaj njen pokazatelj ne govori da Alilović nije imao nikakvu podršku od suigrača u obrani, a to je također bila činjenica na utakmicama s Bjelorusijom i Norveškom. 
 
Svjestan je toga i Alilović, koji se nakon uvodnih katastrofa bio pokrio ušima i samokritikom, ali sada, osokoljen sjajnom partijom protiv Islanda napominje kako nije bio jedini krivac te pita kritičare:
 
"Zar sam nakon dvije utakmice zaboravio braniti?! Glupo je sumnjati u nešto što dobro radim 10 godina." poručio je u izjavi za HTV i neizravno za njegove loše utakmice prozvao i suigrače koji su propuštali raditi blok ispred njega:
 
"Protiv Islanda smo još jednom smo vidjeli da kad obrana radi, onda sve funkcionira bepsrijekorno."
 
Ipak, nije poletio previsoko pred početak drugog dijela u koji Hrvatska nije prenijela onoliko bodova koliko se nadala: "Bilo je dobro, ali ništa nismo napravili. U Krakowu smo, imamo dva boda i još puno posla je pred nama."

Pročitajte više