Almeida spriječio veliko splitsko slavlje

HAJDUK je na Poljudu, u test-utakmici uoči nastavka sezone, remizirao s uglednim gostima iz Bremena. Pogotke za goste postigli su Ivan Klasnić i Hugo Almeida, dok su za Splićane precizni bili Mladen Bartolović iz kaznenog udarca te povratnik u splitske redove, Tomislav Bušić.

Petnaestak tisuća gledatelja došlo je po prohladnom vremenu pogledati može li Hajduk slaviti protiv uglednog njemačkog gosta, najjačeg kluba koji je gostovao na Poljudu još od Rome.

Vrlo dobru utakmicu gledali smo u prvom poluvremenu. Hajduk je odmah na startu utakmice ozbiljno zaprijetio. Naime, već u drugoj minuti Rukavina je prošao po lijevom boku, zatim ubacio u petarac, gdje Verpakovskis sa tri, četiri metra glavom neometan puca, ali pogađa prečku.

Nakon što je početni pristisak Hajduka splasnio nakon desetak minuta, Werder preuzeo konce igra u svoje ruke i sve više stiskao ne baš sigurnu Hajdukovu obranu. Tako je u 12. minuti Borowski u kaznenom prostoru ukrao loptu Živkoviću, dodao do Klasnića koji sa desetak metara neprecizno puca.

Samo dvije minute kasnije Werder je poveo. Još jednom pogriješila je splitska obrana, Klasnić je ukrao loptu i sam se sjurio prema Varvodiću te ga sa desetak metara rutinski savladao udarcem u bližu stranu.

Pritisak Werdera se nastavio, ali srećom Nijemci u nekoliko situaciji nisu bili koncentrirani. I tada u 25. minuti Cernat je isturio Verpakovsisa, ovaj se sjurio sam na Wiesea, a Naldo ga ruši na rubu kaznenog prostora i zarađuje crveni karton. Iz slobodnjaka Cernat je loše zapucao i pogodio živi zid.

Od tada Hajduk preuzima inicijativu i sve češće prijeti Nijemcima. Izdvajamo situaciji iz 43. minute kada Verpakovskis prima loptu na rubu kaznenog prostora, odlazi malo ukoso, vara čuvara i ubacuje na drugu stativu, gdje Cernat iz voleja sa pet metara odlično puca, ali Wiese u posljednji trenutak nogom vadi loptu iz male mrežice.

U drugo poluvrijeme Hajduk je krenuo furiozno. Već u trećoj minuti nastavka zabija povratnik Tomislav Bušić na sveopću radost splitske publike. Hajduk zatim nastavlja sa pritiskom.

Deset minuta kasnije omaleni Bartolović izbjegao je zaleđe, sjurio se sam prema Wieseu, pokušao ga je zaobići, ali gura loptu predaleko od sebe i ona odlazi u gol aut.

Utakmica se potom nakon brojnih izmjena na obje strane ipak malo razvodila.

No, u 80. minuti, na veliku radost petnaestak tisuća okupljenih,mladi Jozinović prošao je u kazneni prostor gdje ga ruši jedan od Werderovih braniča. Strijelac iz kaznenog udarca bio je Mladen Bartolović.

Međutim u posljednjim trenucima utakmice, Nijemci stižu do izjednačenja. Hugo Almeida iskoristio je ubačaj sa lijeve strane i zabio za konačnih 2:2.

Za kraj što reći. Hajduk je danas zaista iznenadio dobrom i kvalitetnom igrom protiv jednog velikog i renomiranog protivnika. Ovakav nastup Splićana zaista obećava nešto svjetliju budućnost za Roberta Jarnija i njegovu momčad.

Sastavi:

Varvodić, Damjanović, Živković, Pelaić, Cernat, Andrić, Rukavina, Gabrić, Hrgović, Tudor, Verpakovskis
Wiese, Pasanen, Naldo, Baumann, Vranješ, Rosenberg, Diego, Tošić, Klasnić, Jensen, Mertesacker

Već u drugoj minuti prijeti Hajduk. Rukavina je dobro ispratio dugu loptu Andrića, ušao u kazneni prostor, prevario čuvara i ubacio u sredinu gdje je sam kao duh na tri metra bio Verpakovskis, ali je glavom samo pogodio stativu.

U šestoj minuti Hrgović je dugom loptom pokušao pronaći Rukavinu u kaznenom prostoru, ali ovaj loše prima loptu na prsa i ona mu bježi u naručje Wiesea.

Uzvraća Werder. Borowski je oduzeo loptu Živkoviću u Hajdukovu kaznenu prostoru, zatim dodao na dvanaestak metara za Klasnića, koji puca, ali Varvodić je na mjestu.

U 12. minuti Hrgović je odlično bacio Verpakovskisu u kontranapad, ovaj je odlično prihvatio loptu, sjurio se u kazneni, vratio povratnu Cernatu, koji umjesto da puca sa desetak metara, traži Rukavinu i griješi.

Gol za Werder! Od 14. minute vodi Werder. Pogriješila je Hajdukova obrana na tridesetak metara, loptu je uzeo Ivan Klasnić, sjurio se na gol i odlično matirao mladog Varvodića.

Dvije minute kasnije vrlo slična akcija. Diego je dobro prošao kroz sredinu, odlično uposlio Klasnića, koji umjesto da puca sa petnaestak metara iskosa, traži Rosenberga na drugoj strani koji u padu neprecizno puca.

Minutu kasnije opet prijeti omaleni Diego. Prošao je dvoje i zapucao dobro sa dvadesetak metara, ali malo poviše vratnice Varvodićeva gola.

U 19. minuti odlično je na lijevom krilu Tudor uposlio Hrgovića, ovaj probija bok, ulazi u kazneni prostor i puca sa desetak metra iskosa, ali Wiese odlično brani. Hrgović je mogao i bolje...

Crveni karton za Werder U 25. minuti nakon odlične lopte Cernata sam na vratara Wisea izašao je Verpakovskis, a Naldo ga kao zadnji igrač ruši na rubu kaznenog prostora. IZ slobodnog udarca, Cernat je pogodio živi zid.

Hajduk je preuzeo konce igre u svoje ruke, ipak ima igrača više. Hajdukovci dobro kombiniraju i sve češće čuje se pljesak sa tribina.

U 34. minuti Hrgović se dobro oslobodio čuvara na lijevom krilu, odlično centrirao, ali u posljednji tren Mertesacker izbija u korner.  Iz kornera, osim gužve nakon boksanja Wiesea, ništa značajnije nije se dogodilo.

Dvije minute kasnije Cernat je odlično uposlio Rukavinu na lijevom krilu, ovaj se poput brzog vlaka sjurio te ušao u kazneni prostor, gdje fintom odlično vara Vranješa, ali uto stiže Mertesacker i odnosi loptu. Opet se Ante zaigrao u situaciji kada je mogao pucati. No, zasluženi pljesak je dobio...

U 40. minuti dobro su kombinirali Cernat i Verpakovskis, vidi se da su stari znanci. Verpakovskis je probio lijevi bok, odigrao dupli pas sa rumunjskim veznjakom, međutim Verpakovskis u presudnom trenutku pada u kaznenom prostoru, a sudac samo odmahuje rukom.

Prilika za Hajduk! Odlično igra Hajduk u ovim trenucima, potpuno je nadigrao Werder. Verpakovskis prima loptu na rubu kaznenog prostora, odlazi malo ukoso, vara čuvara i ubacuje na drugu stativu, gdje Cernat iz voleja sa pet metara odlično puca, ali Wiese u posljednji trenutak nogom vadi loptu iz male mrežice.

U 45. minuti Hrgović zarađuje žuti karton zbog grubog starta na Rosenbergu.

Kraj! Iznenađujuće dobar nogomet gledamo na Poljudu.

Gol za Hajduk! Odmah na otvaranju drugog poluvremena Hajduk je zabio. Cernat je proigrao zamjenu Tomisava Bušića, koji je tek ušao, u kazneni prostor, koji s lijeve strane sa desetak metara puca u suprotni kut i matira nemoćnog Wiesea.

Prilika za Hajduk! Samo minutu kasnije Cernat je sve napravio sam. Povukao je dvadesetak metara, prošao dvojicu, a zatim odlično zapucao sa ruba kaznenog prostora. Na nesreću Splićana, njegova lopta prošča je nekoliko metara od lijeve vratnice njemačkog vratara.

Obje momčadi napravile su nekoliko izmjena. U Hajduku su ušli Bušić, Radošević, Buljat, Ljubičić, Bartolović i Linić, a u Werderu Owomoyela, Wome, Vander i Almeida.

U 51. minuti Hrgović je odlično prošao po lijevoj strani, oštro ubacio, ali u posljednji tren ispred Bušića izbija loptu Baumann.

Prilika za Hajduk! Hajduk juri po pobjedu. Omaleni Bartolović, koji je također ušao na poluvremenu, izbjegao je zaleđe, sjurio se sam prema Wieseu, pokušao ga je zaobići, ali gura lotpu predaleko od sebe i ona odlazi u gol aut. Šteta, velika prilika za Splićane.

U 58. minuti izlazi Ivan Klasnić uz gromoglasni pljesak splitske publike. Promjena i u redovima Hajduka. Izlazi Andrić, a ulazi Rubil te Maleš umjesto Cernata.

Utakmica se sada sa ovolikim kadrovskim izmjenama malo razvodnila. Ušao je mladi kadet 17-godišnji Tičinović, velika nada Hajduka.

U 68. minuti Bušić se u kaznenom prostoru izborio za loptu, zatim pokušao zapucati iskosa sa desetak metara lijevom nogom, ali lopta odlazi malo pokraj gola.

Nekoliko minuta kasnije Hrgović je zapucao iz slobodnog udarca sa 25 metara malo iskosa i dobro namučio Vandera, Wieseovu zamjenu koji tek iz druge hvata loptu.

Penal za Hajduk!

Gol za Hajduk! U 80. minuti mladi Jozinović prošao je ukazneni prostor gdje ga ruši jedan od Werdervih braniča. Strijelac iz kaznenog udarca je Mladen Bartolović. Hajduk vodi 2:1.

Gol za Werder! Almeida je iskoristio ubacivanje sa lijeve strane i zabio za 2:2.

Kraj!

Vedran Buble
Foto:Veljko Grbeša

Pročitajte više