Esport

Američkoj zvijezdi Fortnite umalo ugrozio sportsku karijeru

FOTO: EPA-EFE

FORTNITE Battle Royale se zavukao u sve pore života, pa tako i profesionalni sport. Brojni sportaši otvoreno priznaju kako vrijeme krate Fortniteom, ali čini se kako to postaje problem, posebno u SAD-u. Bacač Boston Red Soxa David Price morao je propustiti utakmicu protiv New York Yankeesa zbog sindroma karpalnog tunela za što su u klubu okrivili previše igranja Fortnitea.

>Zašto ljudi ne mogu prestati igrati Fortnite?

>Roditelji djecu šalju na instrukcije iz najpopularnije videoigre

David Price je nakon skandala u svibnju rekao da će prestati igrati Fortnite jer je postao prevelika distrakcija, iako liječnici nisu mogli potvrditi da je glavni uzrok ozljede igranje videoigara. Prema pisanju američkih medija jedan menadžer u MLB-u je Fortnite nazvao problemom, a od nekih se igrača tražilo da maknu reference na Fortnite s profila na društvenim mrežama. Priča se brzo preselila i u NHL u kojem sada određeni klubovi rade isto. 

Problema s Fortniteom imao je i izbornik njemačke reprezentacije Joachim Löw. Elf na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nije prošao ni skupinu, a jedan od krivaca je i nedisciplina igrača koji su do ranih jutarnjih sati igrali Fortnite i FIFA-u. To je otišlo toliko daleko da su se u stožeru dogovorili da će ugasiti bežični internet u kampu. Navodno, ni to nije previše pomoglo. 

 

Sportaši sve češće slobodno vrijeme provode igrajući videoigre. Između putovanja, utakmica i treninga, videoigre dolaze kao odlična metoda za brzo opuštanje. Fortnite je najpopularnija videoigra na svijetu, zato ne treba čuditi što je popularna i među profesionalnim sportašima. Igra je čak i 11 engleskih reprezentativaca, a Harry Kane je naveo kako mu je to bio omiljeni način za opuštanje u Rusiji. Igrači Toronto Maple Leavesa su ciljano igrali Fortnite zajedno kako bi se što bolje povezali, a Carlina Hurricanes je svoje igrače odveo u posjet Epic Gamesu, tvorcima igre. Fortnite se igra apsolutno svugdje. Pomaže i to što je sportaši mogu igrati na mobilnim uređajima, konzolama, računalu, štogod im je dostupno.

Naravno, uvijek treba postojati mjera i dok ona postoji sportski klubovi se ne bi trebali previše buniti što njihovi igrači slobodno vrijeme provode uz Fortnite. Igrači se bolje upoznaju, dijele zajedničke interese, potiču kompetitivnost i za to vrijeme izbjegavaju kafiće i klubove. Reference na društvenim mrežama su ipak neka druga priča. No, to neka ostane između igrača i klubova. 

Pročitajte više