OI TOKIO

Amerikanac indirektno optužio Rusa za doping, zlato i svjetski rekord za Schoenmaker

Foto: EPA

JUŽNOAFRIKANKA Tatjana Schoenmaker osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju na 200 metara postavivši novi svjetski rekord - 2:18.95.

Schoenmaker je za 16 stotinki sekunde popravila dosadašnji svjetski rekord Dankinje Rikke Moller Pedersen iz 2013. godine.

"Ne mogu vjerovati," rekla je 24-godišnji Južnoafrikanka sa suzama u očima.

"Ne želim da se ovaj olimpijski san okonča," dodala je Schoenmaker koja je u Tokiju osvojila i srebro na 100 m prsno.

Druga je bila Amerikanka Lilly King (+0.97), a treća njezina sunarodnjakinja Annie Lazor (+1.09).

Ruski plivač Jevgenij Rilov slavio je u utrci na 200 metara leđno osvojivši svoje drugo zlato u Tokiju nakon što je bio najbolji i na 100 metara leđno. Ima i srebro u štafeti 4 x 200 metara slobodnim stilom.

Rilov je pobijedio s rezultatom 1:53.27, što je novi olimpijski rekord. Drugi je bio Amerikanac Ryan Murphy s 0.88 sekundi zaostatka, dok je broncu osvojio Britanac Luke Greenbank (+1.45).

Murphy, koji je osvojio zlata na 100 i 200 leđno u Riju, nakon utrke je indirektno optužio ruskog plivača za doping.

"Trenutačno u glavi imam 15 misli, a njih 13 bi me dovele u probleme. Veliku mentalnu iscrpljenost mi predstavlja činjenica da plivam u utrci koja vjerojatno nije čista," kazao je Amerikanac.

Međutim, na službenoj novinarskoj konferenciji Murphy je "podigao ručnu" kazavši kako je samo govorio o dopingu u plivanju općenito te je čestitao Rusu i Britancu na medaljama.

"Moram biti jasan, nikada nisam iznio... nije mi namjera iznositi nikakve optužbe. Čestitam Luki i Jevgeniju, napravili su nevjerojatan posao, obojica su talentirani plivači", rekao je.

Rilov je istaknuo kako je iznenađen Murphyjevim prvim komentarima, naglasivši kako uvijek podržava čisti sport.

"Uvijek radim doping-testove. Ne bih si mogao oprostiti da sam nešto uzeo. Ne znam kako na to reagirati. Nisam optužen", rekao je.

Emma McKeon je bila najbolja na 100 m slobodnim stilom s rezultatom 51.06 sekundi, što je novi olimpijski rekord. Plivačica iz Hong Konga Siobhan Haughey je bila druga (+0.31), dok je Australka Cate Campbell bila treća (+0.56). Svjetska rekorderka Šveđanka Sarah Sjostrom bila je peta.

Njezina je to četvrta medalja u Tokiju nakon zlata u štafeti 4x100 slobodno i dvije bronce. McKeon je postala treća australska plivačica koja je slavila na 100 m slobodno nakon Dawn Fraser (1956., 1960., 1964.) i Jodie Henry (2004.).

Pročitajte više