Amerikanac koji je Slovencima donio zlato: "Bilo je užasno! Danima su mi prijetili smrću i nazivali me crnčugom"

Foto: Fiba

SLOVENIJA je posljednjih godina imala vrlo dobru košarkašku reprezentaciju. Zapadni susjedi su gotovo redovito na europskoj sceni imali zapažene rezultate, stalno su bili među najboljih 16 ili osam, ali nikad nisu mogli više od polufinala. Uvijek je nedostajalo tako malo.
 
Na Europskom prvenstvu u Poljskoj Slovenija je završila četvrta, a hrvatski ljubitelji košarke vječno će pamtiti nevjerojatan poraz od Slovenaca u četvrtfinalu. U zadnjim sekundama prvog poluvremena Hrvatska je imala +15 i loptu. Rekli bismo gotovo pa dobitna situacija. Ali ne kad su u pitanju hrvatski košarkaši. Marko Popović i Jaka Lakovič su se porječkali, a suci su dosudili tehničku hrvatskom reprezentativcu. Slovenci su dobili četiri bacanja i loptu, a Lorbek je tricom u zadnjoj sekundi prepolovio hrvatsku prednost i nakon toga se Hrvatska potpuno raspala.
 
Slovenci su tada u polufinalu izgubili od Srbije, a u borbi za broncu od Grčke i to je do sada bio njihov najbolji plasman. Sve do ovog Eurobasketa. Goran Dragić je dobio Luku Dončića, s klupe je čudesno momčad vodio sjajni Igor Kokoškov, no da nije bilo Anthonyja Randolpha, vrlo vjerojatno Slovenija ne bi došla do zlata.
 

Američki Slovenac fantastično je odigrao završnicu protiv Latvije u epskoj četvrtfinalnoj utakmici, a nakon što je Kokoškov u završnici finala ostao bez Dragića i Dončića, Randolph je pokazao zašto je dobio slovensko državljanstvo. Amerikanac je kraj utakmice odigrao maestralno i u tandemu s Klemenom Prepeličem Sloveniju odveo na vrh Europe.
 
''Bilo je sjajno, svi su me dočekali raširenih ruku, bez problema, govore engleski, nema jezične barijere. Igor Kokoškov je nevjerojatan, jedan od najboljih trenera s kojima sam radio. Naučio sam mnogo od njega i to će mi biti korisno do kraja karijere'', rekao je Randolph za "The Undefeated", pa je dodao:
 
''Kemija u momčadi je nestvarna, kao i čitav put kroz turnir na kojem smo redom pobjeđivali. Titula prvaka Europe vrhunac je moje karijere.''
 

Detalj koji je možda najviše obilježio Randolphov nastup na Eurobasketu dogodio se u finišu četvrtfinalne utakmice protiv Latvije. Randolph se fizički sukobio s latvijskim gorostasom Kristapsom Porzingisom, a nakon utakmice je danima primao prijetnje latvijskih navijača.
 
''Nakon utakmice i danima poslije, Latvijci, Turci i ljudi širom svijeta, najviše iz New Yorka (Porzingis inače igra za NY Knickse), ostavljali su užasne komentare na mojoj stranici. Nazivali su me crnčugom, smećem, prijetili su mi da ne dolazim u New York jer će me ubiti. Nisam se obazirao na te budale, nisam im odgovarao jer nisam želio na to trošiti energiju'', kazao je Randolph.
 
Randolph se u zadnji trenutak ukrcao u slovensku reprezentaciju. Objasnio je zašto je tako odlučio.
''Luka Dončić i Goran Dragić su Slovenci, a moj agent Rade Filipović sve nas predstavlja. Donio sam odluku zato što sam želio igrati uz njih na velikom turniru i jer sam smatrao da se mogu pokazati u lijepom svjetlu protiv NBA igrača. Najprije sam odbio poziv, ali su me Rašo Nesterović, Goran Dragić i Rade uvjerili. Rekli su da ćemo imati šansu za medalju ako budem igrao. Za nastup nisam bio plaćen, samo sam dobio slovensku putovnicu'', dodao je Randolph.

Pročitajte više