Amerikanci: Hrvatska je najljepša bajka u povijesti svjetskih prvenstava

Foto: EPA

AMERIČKI mediji fascinirani su hrvatskom nogometnom reprezentacijom koja je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izborila povijesno finale. The Atlantic ide toliko daleko da je Hrvatsku predstavio "najljepšom bajkom svjetskih prvenstava svih vremena".

Autor Franklin Foer uvod je dirljivog članka posvetio Engleskoj.

"Uvijek je dosad sudbina koja je čekala englesku reprezentaciju bila vidljiva svima - osim samim Englezima. Zaslijepljena svojim trijumfom na Svjetskom prvenstvu 1966. godine, Engleska je postavljala standarde koje nikada ne bi mogla ostvariti. I koje, na koncu, nikada nije ostvarila. Međutim, vjesnici novog vremena donijeli su novu mladu ekipu koja je počela pobjeđivati. Zanos je bio sve veći pa je bilo neizbježno da Engleska bude kažnjena jer se prepustila pretjeranom samouvjerenju", analizirano je u bostonskom magazinu.

Nakon opisa engleske tragedije uslijedio je opis hrvatske odiseje. Franklin Foer bio je zatečen mentalitetom kojim je Hrvatska poprimila elemente "najljepše bajke svjetskih prvenstava svih vremena".

"Svijetom vlada nekolicina mnogoljudnih industrijskih nacija, a Hrvatska je na rubu kraha. Međutim, nogomet je u srži hrvatskog nacionalnog bića."

Osim spomena Domovinskog rata i raspada bivše Jugoslavije, nekoliko je redaka u kontekstu ratnih zbivanja bilo namijenjeno i istinskim junacima "hrvatske bajke".

"Luka Modrić, tolkienovski čarobnjak u hrvatskom srednjem redu, bio je prognanik. Mario Mandžukić kao dijete je pobjegao pred ratom u Njemačku", osvrnuo se Franklin Foer uz zaključak:

"Kao neutralni promatrač, uživam gledajući neočekivan, polagan marš Hrvatske kroz turnir i njezin uspjeh koji je kao priča o naciji koja je jedva uspjela preživjeti. To što su uspjeli ući u finale, unatoč veličini i nedavnoj prošlosti, stvaranje je jedne od najljepših bajki u povijesti nogometa."

Pročitajte više