TONI KUKOČ U KUĆI SLAVNIH

Amerikanci ne razumiju zašto je Kukoč u Kući slavnih, Bullsi ga usporedili s Dončićem

Foto: David Butler II-USA TODAY Sports/Reuters

UVRŠTENJE Tonija Kukoča u Košarkašku kuću slavnih izazvalo je poprilično iznenađenje među američkim fanovima koji se pitaju čime je on to zaslužio najveću čast u ovom sportu.

Društvene mreže pune su komentara ljudi koji ga kritiziraju jer nikad nije bio All-Star i nikad nije postizao 20 koševa po sezoni, a pritom ne razumiju niti da se košarka igra i izvan NBA lige, niti da međunarodni igrači u Kuću ulaze kroz izbor drugog odbora, niti da je Kukoč u Chicago Bullsima svoju ulogu i statistiku podredio momčadi, iako bi u većini drugih bio ne samo starter, nego i jedna od najvećih zvijezda.

Razloge za uvrštavanje Kukoča u Kuću najjednostavnije su objasnili njegovi Chicago Bullsi, koji su objavili samo najosnovnije uspjehe njegove karijere, od kojih je samo prvi postigao u NBA ligi: trostruki NBA prvak, trostruki europski prvak, trostruki MVP Final Foura Kupa prvaka, MVP Europskog i Svjetskog prvenstva, član Kuće slavnih.

Bullsi su i objavili snimku Sama Smitha, novinara, višedesetljetnog kroničara Bullsa i autora knjiga o njima, u kojoj je pokušao približiti Kukoča mlađim generacijama usporedivši ga s Lukom Dončićem.

"Bio je jedan od najboljih igrača u povijesti europske košarke. Kad pogledate današnji NBA, tko je prvak? Tip iz Grčke (Antetokounmpo). Tko je MVP? Tio iz Istočne Europe (Jokić). Kojeg je igrača najveći užitak gledati? Luku Dončića, još jednog Europljanina. NBA ligom danas praktički uglavnom dominiraju Europljani. Da je Toni otišao u gotovo bilo koju drugu momčad osim Bullsa, bio bi jedan od velikana. U biti, bio bi ono što je Luka Dončić sad. Bio bi kandidat za MVP-ja", rekao je nedavno Smith.

Pročitajte više