AMERIKANCI U STRAHU Utakmica Hrvatske u Dallasu je test za domaćinstvo SP-a 2026.

Foto: EPA

ČELNIŠTVO FIFA-e službeno je jučer objavilo kako je zaprimilo dvije kandidature za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2026. godine. Osim Maroka, zajedničku kandidaturu objavile su Sjedinjene Američke Države te Kanada i Meksiko.
 
Domaćin 23. izdanja globalne smotre bit će imenovan 13. lipnja u Moskvi, dan uoči početka predstojećeg Svjetskog prvenstva u Rusiji.
 
Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko istaknuli su se kao ozbiljni pretendenti pa već ugošćivanje hrvatske reprezentacije na tekućoj američkoj turneji shvaćaju kao svojevrsni pokus. 
 
Vrijedno je spomena kako je Meksiko 1970. i 1986. bio samostalni domaćin Mundijala, kao i Sjedinjene Američke Države 1994. godine.
 
Američki strah
 
S obzirom na nogometnu ekspanziju te sve veću popularnost u nacionalnim okvirima, Sjedinjene Američke Države već spomenutom turom hrvatske reprezentacije žele dokazati ozbiljnost i kapacitete dostatne za etiketu jednoga od domaćina najgledanije sportske manifestacije.
 
Američki mediji danima unatrag pišu kako tamošnji Nogometni savez radi na tome da, nakon utakmice Perua i Hrvatske u Miamiju, zadovolji propisane standarde, pa i nadvisi u skorašnjem okršaju Hrvatske i Meksika u Arlingtonu, predgrađu Dallasa. Dakle, operacija 'Arlington' označena je kao test u očima Međunarodne nogometne federacije.
 
Ipak, Amerikanci strepe iza kulisa. U strahu su kako bi ponovno mogli biti odbijeni, kao i u izboru za sljedeći Mundijal koji je dodijeljen Kataru 2022. godine.
 
Uloge ambasadora tada su dodijeljene bile istaknutim ličnostima poput Billa Clintona, Brada Pitta, Morgana Freemana, Arnolda Schwarzeneggera i Spikea Leea. Međutim, kampanja je okončana bezuspješno jer su korumpirana Međunarodna nogometna organizacija i katarski petrodolari predstavljali nepobjedivi faktor.
 
Nakon masovnih uhićenja i tvrdnji kako je Katarski nogometni savez podmitio pojedine čelnike krovne svjetske nogometne organizacije, Amerikanci su osjetili momentalnu moralnu satisfakciju.
 
Stari grijesi i politika 
 
Međutim, danas opravdano strahuju zbog Fifine sadašnje rukovodstvene garniture koja ne zaboravlja kako su i pojedini smijenjeni i osramoćeni Amerikanci svojedobno u Svjetskoj nogometnoj federaciji obnašali visoke funkcije te otkrićem godinama unazad u pozadini, gledajući jedino vlastite interese, sudjelovali u kriminalnoj mreži preko koje su se basnoslovno bogatili.
 
Pribojavaju se i eksplozivne naravi državnog predsjednika Donalda Trumpa i njegove politike. 
 
"Gledajte, ovo nije geopolitika", rekao je predsjednik Američkog nogometnog saveza Carlos Cordeiro na prošlotjednoj medijskoj konferenciji. 
 
"Govorimo o nogometu. Moramo gledati sportski interes. Izrazito smo usredotočeni na dobivanje domaćinstva", rekao je Carlos Cordeiro ne želeći razmišljati o novom porazu.

Pročitajte više