EQUAL PAY

Amerikanke su u reprezentaciji zarađivale više od muških igrača. Poražene su na sudu

Foto; Getty Images / Guliver image

AMERIČKI okružni sud u Kaliforniji odbacio je zahtjev ženske nogometne reprezentacije, aktualnih svjetskih prvakinja, za izjednačavanjem plaća s američkim nogometnim reprezentativcima. 

Sudac R. Gary Klausner je donio presudu u korist Američkog nogometnog saveza odbacivši tvrdnje nogometašica da su manje plaćene od nogometnih reprezentativaca. Zbog slučaja američkih sportašica je na društvenim mrežama u SAD-u pokrenuta kampanja #equalpay, koja se brzo proširila diljem svijeta. Reprezentativke SAD-a koje su osvojile naslov prvakinja svijeta proslavu i veliku publicitet su također iskoristile za promoviranje stava o jednakim plaćama za žene i muškarce.

Sudac: Bile su kumulativno plaćene više u tom razdoblju 

U objašnjenju odluke na 62 stranice sudac je naveo da su nogometašice, ne iznoseći datum kada se to dogodilo, odbile ugovor koji bi im omogućio jednake plaće kakve imaju muški reprezentativci jer im je više pogodovalo imati veću osnovnu plaću te da su kumulativno bile plaćene više od muških reprezentativaca.

"Povijest pregovora između strana pokazuje da je ženska reprezentacija odbila prijedlog da bude jednako plaćena kao muška reprezentacija i da je odbila više nagrade zamijenivši to pogodnostima, uključujući veću osnovnu plaću", objasnio je sudac i dodao:

"Ženska nogometna reprezentacija je bila plaćena više kumulativno i prosječno po utakmici nego muška nogometna reprezentacija tijekom određenog razdoblja."

Sudac je također odbacio tvrdnje nogometašica da nisu imale iste uvjete kao nogometaši što se tiče putovanja, treninga i smještaja.

Igračice: Napuhali ste prihode! 

Američki nogometni savez nedavno je objavio da su igračice bile plaćene više od muških kolega. Nogometašice su ostale zgrožene te su poručile:

"Ovo je pokušaj US Soccera da uguši plimu podrške koju je ženska reprezentacija dobila od svih, od navijača, preko sponzora do Kongresa SAD-a. US Soccer je više puta priznao da žene ne plaća jednako, te da ne vjeruje kako žene uopće zaslužuju biti jednako plaćene", piše u izjavi Molly Levinson, glasnogovornice igračica u tužbi zbog spolne diskriminacije.

Glasnogovornica tvrdi da je savez u izračun uključio plaću igračica u profesionalnoj američkoj ligi te tako napuhao njihove prihode u reprezentaciji.

Današnja presuda prebacuje slučaj na višu instancu, a suđenje je predviđeno za 16. lipnja.

Glasnogovornica američke nogometne reprezentacije, koja je na osam svjetskih prvenstava za nogometašice četiri puta osvajala naslov prvaka, izjavila je također kako je "šokirana i razočarana" odlukom suca.

Dokapetanica reprezentacije Megan Rapinoe je na svom Twitteru napisala: "Nikada se nećemo prestati boriti za jednakost!"

Računica saveza 

Podsjetimo, predsjednik US Soccera, Carlos Cordeiro, nedavno je izrekao stav saveza u otvorenom pismu svojim članovima, u kojem je otkrio i iznose, što proizlaze iz analize financijske analize u posljednjih 10 godina, te rekao kako oni pokazuju da su nogometašice od US Soccera u tom razdoblju zapravo dobile više od svojih muških kolega.

Cordeiro je također naglasio desetke milijuna dolara investicija u ženski nogomet, posebno istaknuvši više od 18 milijuna dolara izravne potpore saveza National Women's Soccer Leagueu, profesionalnoj ligi koja postoji već sedam godina, te još milijune uložene u programe za mlade. Rasprava o jednakoj plaći i pravednom tretmanu ženske reprezentacije vodila se puno prije nego su američke nogometašice osvojile rekordni četvrti naslov svjetskih prvakinja, pobijedivši početkom srpnja u finalu Nizozemsku, te tako ostavši neporažene kroz cijeli turnir u Francuskoj.

Razgovor o plaći i korektnosti lebdio je iznad turnira od samog početka, dijelom i zato što je 28 članica američke ekipe u ožujku podnijelo tužbu protiv saveza, tvrdeći da su žrtve dugogodišnje "institucionalne spolne diskriminacije", koja je utjecala ne samo na njihov prihode, nego i na gotovo svaku njihovu interakciju s US Soccerom.

Pročitajte više