ANALIZA IZ TURSKE Zašto su zabrinuti uoči Hrvatske i tko je najslabija karika

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRVU utakmicu na Europskom prvenstvu Hrvatska će 12. lipnja igrati protiv Turske, a stručnu analizu Terimove momčadi za Index donosi Kadir Onurom Dincerom, dugogodišnji novinar tamošnjih sportskih novosti Millyetom.
 
"Morate znate da je turski reprezentativni nogomet u velikom usponu posljednjih 18 mjeseci i da je trenutno 13. mjesto na Fifinoj ljestvici samo odraz sjajnih nastupa Terimove momčadi. Kada je Fatih Terim preuzeo nacionalnu ekipu krajem 2013. godine Turska je bila na sramotnom 49. mjestu na svijetu, a sada smo nadomak najboljih deset. Sigurno da je to razlog velikom optimizmu uoči kontinentalne smotre."
 
Turska je u sjajnoj formi, do susreta s Engleskom nije bila poražena godinu i pol dana
 
U 2015. i 2016. godini Turska je odigrala 12 susreta, što kvalifikacijskih što prijateljskih, a upisala je tri remija i osam pobjeda, od kojih su posebno zapažene one domaće protiv Nizozemske (3:0), Bugarske (4:0), Švedske (2:1) i Islanda (1:0) te one gostujuće protiv Češke (0:2) i Austrije (1:2). Kao što vidite riječ je o većini reprezentacija koje ćemo gledati ovoga ljeta na Euru. Inače, do dvoboja s Engleskom, Turska je bila neporažena više od godinu i pol dana.
 
Što se tiče susreta s Englezima, iako smo izgubili, puno je čimbenika bilo vrlo zadovoljavajuće i smatram da je nivo igre bio na priličnoj razini. Vrlo je važno za atmosferu što smo zabili taj gol, prvi u povijesti protiv Gordog Albiona. Hakan Calhanoglu će zasigurno ući u povijest reprezentacije. Ponavljam, poraz nas nije nimalo pokolebao, štoviše, sad smo još uvjereniji da na Euro možemo do dobrog rezultata.
 
Terimove improvizacije u zadnjoj liniji vrlo su zabrinjavajuće
 
Ono što osobno vidim kao problem, a u tome se slaže većina mojih kolega, Turska za razliku od veznog reda i napada, ima dosta problema u posljednjoj liniji. Protiv Engleske stoperski par igrali su Hakan Balta i Mehmet Topal koji po vokaciju to uopće nisu. Ne znam kako će to Termin riješiti, ali ako nešto izaziva sumnje, onda je to obrana ove turske reprezentacije. Ako na početku dobrim prezentacijama ne steknu sigurnost, braniči bi Tursku mogli stajati knockout faze.
 
 
 
Početna jedanaestorka protiv Engleza zapravo je vrlo blizu idealne Terimove postave za Europsko prvenstvo, s izuzetkom Arde Turana koji nije igrao. Vjerujem kako će Termin na mjesto stopera ipak gurnuti 25-godišnjeg Serdara Aziza iz Burspaspora koji je po vokaciji pravi stoper. To bi bilo sigurnije rješenje, ali ponavljam, ako će Hrvatska negdje pronaći slabu točku Turske, onda će do biti posljednja linija.
 
Vratar Babacan Volkan jedna je od najslabijih karika reprezentacije
 
Kada već govorimo o idealnoj momčadi, spomenimo i kako to izgleda na terenu. Fatih Terim preferira sustav 4-2-3-1 i sigurno je da će se s tom taktikom suprotstaviti Hrvatskoj, Češkoj i Španjolskoj. Na golu bi trebao biti Vocan, desni bek Gokhan, lijevi Caner, a stoperi Serdar i Hakan. U sredini terena će igrati Mehmet i Selcuk, ispred njih Oguzhan, Hakan i Arda, a u samoj špici Cenk ili Burak. To je vjerojatno jedini velika Terimova dvojba.
 
Što se tiče vratara, Babacan Volkan je trenutno najbolje što imamo, iako je riječ o golmanu koji ne brani ni na približnoj razini kao što je primjerice radi Volkan Demirel. Interesantno, Demirel nije ozlijeđen i vrlo bi vjerojatno bio na popisu, ali je imao neke nesuglasice sa Savezom i izbornikom pa ga Terim nije pozvao. Nešto slično kao sa vašim Lovrenom. Da budem iskren, Babacan ne ulijeva povjerenje i mogao bi biti pristojna šansa za naše protivnike.
 
Pazite se mladih Tufana i Ozyakupa
 
Kada govorimo o bekovima, Gokhanu i Caneru, riječ je o iskusnom dvojcu iz Fenerbahčea, koji je ove sezone odigrao izvrsno, međutim u sredini postoji problem. Jedan stoper bi trebao biti Hakan Balta iz Galatasaraya. Riječ je o iskusnom, ali ne prekvalitetnom igraču, dok će uz njega vjerojatno zaigrati Serdar Aziz. Ovo rješenje s veznjakom Baltom na tom mjestu, kao što je to Terim zamislio protiv Engleske, baš i ne vidim najsretnijim.
 
U srcu veznog reda vjerojatno će igrati spomenuti Topal, također igrač Fenerbahčea te Selcuk Inan iz Galatasaraya koji je, ruku na srce, imao očajnu sezonu. Njegova alternativa mladi je Ozan Tufan iz Fenerbahčea, jedan od talentiranijih veznjaka Turske posljednjih nekoliko godina. Ispred njih trebali bi biti Oguzan Ozyakup, mladi veznjak koji je imao strašnu sezonu u Bešiktašu i koji je na meti Arsenala, Intera i Juventusa, zatim Arda Turan te sjajni veznjak Bayer Leverkusena Hakan Calhanoglu.
 
Cenk je stroj za golove, ali treba nam pravi Arda Turan
 
Jedini upitnik tu je slavni Arda Turan, koji se ove sezone nije naigrao u Barceloni. Njega smo navikli gledati u punoj boljoj formi, i fizičkoj i psihičkoj, no svi se nadamo kako će na Euru ipak biti pravi, jer je on vrlo važan za momčad i dobru atmosferu. Što se tiče napadača, prva opcija je Cenk Tosun, partner Gomeza u Bešiktašu. Ove sezone postigao je 17 golova. Njegova alternativa je veliko ime, Burak Yilmaz, koji trenutno igra u Kini gdje se muči s ozljedama.
 
Da rezimiram. S obzirom na moćni finiš kvalifikacija, posljednje nastupe i dobru formu većine prvotimaca, smatram da se Turska može kvalificirati u knockout fazu Europskog prvenstva. Ova Španjolska nema veze s onom Furijom koja je godinama dominirala svijetom, ni Češka nije ni sjena momčadi otprije desetak godina. Hrvatska je po mnogim stvarima ispred njih. Ako moram prognozirati ishod, rekao bi da će Hrvatska biti prva, dok će se Španjolska i Turska boriti za drugo mjesto.
 
Hrvatska će biti prva u skupini, a Španjolska i Turska borit će se za drugo mjesto
 
Možda vam prognoza izgleda presmiona, ali Turska je spremna za novi veliki rezultat. Ukoliko Fatih Terim u sljedeća tri tjedna nekako riješi problem u obrani, zakrpa posljednji red na najbolji mogući način, onda ćemo biti vrlo težak i nezgodan protivnik. O fanatizmu turskih reprezentativaca već je puno puta pisano, a i sami ste to doživjeli na Euru prije osam godina u Austriji i Švicarskoj. Prva utakmica odlučit će mnogo toga..."
 

Pročitajte više