ANALIZA U Hajduku konačno kreću radovi, a ovo su ključna pitanja za Kosa i Burića

Foto: Hina, hajduk.hr 

U PONEDJELJAK bi novopečeni predsjednik Ivan Kos napokon trebao sjesti s prvim strategom splitskog kluba Damirom Burićem i dogovoriti kadar s kojim će Bijeli krenuti u novu sezonu. Na Poljudu je trenutno puno nepoznanica, klub za svega mjesec i pol dana očekuju presudni dvoboji u kontinentalnim natjecanjima, a Splićani još nemaju ni sportskog direktora, kamoli definirani "roster". Posljednjih dana spominje se kako ni Burićevo mjesto nije sigurno, međutim dojam je kako se ipak radi isključivo od medijskim naklapanjima jer je mladi trener uz sve probleme ipak zadovoljio očekivanja. Istovremeno, mijenjati jedinog čovjeka koji zna s čime Hajduk trenutno raspolaže, čini se pravom ludosti.
 
No krenimo redom. Za očekivati je kako će Hajduk ovog ljeta napustiti barem dvojica, ako ne i trojica prvotimaca. Na izlaznim vratima nalaze se nedvojbeno najbolji igrač Bijeli Tino Sven Sušić te reprezentativni vratar Lovre Kalinić, koji je još zimus trebao napustiti Poljud, međutim tada se transferu u Aston Villu ispriječila radna dozvola. Talentiranog vratara to nije pokolebalo, i proljetos je bio među boljim prvotimcima splitskog kluba tako da se očekuje da Lovre donese prijeko potrebnu financijsku injekciju. Unosan bi trebao biti i odlazak bh reprezentativca Sušića, koji je po ocjenama jedan od najboljih igrača HNL-a, a ovu je sezonu zasigurno odigrao bolje no ijednu drugu u svojoj karijeri.
 
Treći igrač koji bi mogao napustiti Splićane jest bivši reprezentativac Hrvoje Milić. Unatoč tome što je cijelo proljeće igrao na prilično razočaravajućem nivou i nije bio ni blizu svojim najboljim prezentacijama, Milić bi mogao biti interesantan na tržištu jer sa Hajdukom ima dogovorenu odštetnu klauzulu od svega milijun eura.  Bivši igrač ruskog Rostova na Poljud je prošlo ljeto došao kao velika zvijezda, a taj status do sada ipak velikim dijelom nije opravdao. Da Bijeli imaju iole kvalitetnije rješenje za mjesto lijevog beka, nema sumnje da bi čelnici inzistirali na njegovoj prodaji. Ovako im ostaje nadati se kako će u slučaju ostanka, Osječanin svoju ulogu vođe shvatiti puno ozbiljnije.
 
Što se tiče pojačanja, za sada je nemoguće govoriti o imenima, kada se predsjednik i trener još nisu dogovorili ni o onom čovjeka koji bi trebao tražiti prinove. Koncem travnja pojavila se informacija kako će sportski direktor imati budžet od deset milijuna kuna za ulazne transfere, no iako se radi o cifri koja je u odnosu na one prošlih sezona gotovo astronomska, teško da se tim novcem može platiti odšteta za nekog ozbiljnijeg igrača. Vjerojatnije je kako će se ovim novcem čelnici Bijelih poslužiti da ponude primamljivije godišnje plaće nogometašima koji su ovoga ljeta slobodni od bilo kakvih ugovornih obveza, poput Senijada Ibričića s čijim se povratkom već godinama koketira. Burić je već istaknuo kako traži pojačanja u svim redovima, a bez njih praktički i nema što tražiti u kvalifikacijama za EL. No krenimo sada pojedinačno po igračima Hajduka i njihovom ovosezonskom učinku.
 
Vratari: Pojačanje nije potrebno

Lovre Kalinić
 
Kao što smo već rekli, Kalinić je i ove sezone bio nezamjenjivi član udarne postave Hajduka. Upisao je 41 nastup i drugi je igrač s najvećom minutažom kod Damira Burića. Za očekivati je kako će ovaj nasljednik Danijela Subašića u na mjestu prvog vratara reprezentacije napustiti klub ovoga ljeta, no čini se nevjerojatnim da bi opet netko mogao ponuditi 6.5 milijuna eura, koliko se spominjalo da iznosi ponuda Aston Ville.
 
 
Ivo Grbić
 
20-godišnji Grbić nova je vratarska nada Hajduka i po mnogima dostojni nasljednik Lovre Kalinića. Grbić je ove sezone 21 put bio u kadru, pet utakmica branio je od prve do posljednje minuta i bio vrlo dobar. Uglavnom, s njim Bijeli ne trebaju strahovati za budućnost. Interesantna je kako je legendarni vratar Hajduka Vladimir Beara još kao 16-godišnjaka Grbića najavio svojim nasljednikom.
 
Dante Stipica
 
24-godišnji Stipica član je mlađih uzrasta Hajduka još od 2002. godine, dok je 2009. prvi put promoviran u udarnu momčad. Međutim u posljednjih sedam godina Stipica je većinom lutao po posudbama, od GOŠK-a, Solina, Zmaja do Primorca, tako da je u dresu Bijelih skupio tek dvadesetak nastupa u svim natjecanjima. Dante nikako da dočeka pravu priliku na Poljudu, a čini se kako će i nakon Kalinićevog odlaska, biti pretpostavljen Grbiću. Ovaj vječni talent ipak nije dovoljno dobar za prvog vratara.
 
Lijevi braniči: Pojačanje nužno, pogotovo ako se Milić transferira

Hrvoje Milić
 
O njemu smo se već izjasnili na početku teksta. Iako je bio neizostavan član prve postave, skupio 35 utakmice i više od 3000 minuta, Hrvoje Milić nije opravdao status zvijezde pod kojim je doveden. Posebice se to odnosi na proljetni dio sezone gdje su njegove partije bile više no razočaravajuće. Izgledno je da će Milić napustiti Hajduk ovo ljeta, no ako ostane, potrebno je da uvelike podigne koncentraciju i počne igrati u skladu sa svojim renomeom, ako se uopće može motivirati.
 
 
Marko Pejić
 
21-godišnji Pejić prošlog je ljeta stigao iz Sesveta kao zakrpa za deficitarno mjesto lijevog beka. U uvodnom dijelu sezone slovio je kao prvotimac dok Milić nije podigao fizičku spremu, nakon čega je zasjeo na klupu, da bi na koncu bio transferiran u drugu momčad, za koju je odigrao 8 utakmica. U prvoj momčadi Pejić je skupio 13 utakmica, a iako je neke odigrao prilično solidno, nije uvjerio da ima potrebnu kvalitetu. Ukoliko Milić ode, Bijeli nasušno trebaju pojačanje na ovom mjestu.
 
Desni braniči: Pojačanje poželjno, ali jedino ukoliko Velasquez napusti klub

Julian Velasquez
 
25-godišnji Argentinac prošlog je ljeta stigao na posudbu iz Palerma, a zajedno s Milićem trebao je činiti pakleni bekovski tandem. Usprkos nekoliko blijedih partija, obilježenih crvenim kartonima, u 19 odigranih dvoboja on je ipak zadovoljio ukuse mnogih, a to se pogotovo odnosi na one u kojim je igrao kao stoper. Velasquezu uskoro istječe posudba, a kako će za mjesec dana biti slobodan igrač, na čelnicima je Bijelih da pronađu način kako ga zadržati u momčadi. Na njemu ne bi trebalo štedjeti.
 
 
Josip Bašić
 
Još jedan od onih iz plejade vječitih Hajdukovih talenata, iako mu je tek 20 godina. Ove sezone Bašić je odigrao devet utakmica, a vjerojatno bi ih odigrao i puno više da ga nisu zakočile ozljede. U završnici sezone opet je dobio priliku i pokazao kako je prilično napredovao, da bi se onda opet ozlijedio. Iako Bašić još traži svoje mjesto u momčadi, između desnog krila i bek, čini se da bi Burić trebao biti strpljiv s ovim mladićem jer unatoč svojoj krhkosti nesumnjivo ima zavidan talent.
 
Josip Juranović
 
20-godišnji Zagrepčanin jedan od od najvećih dobitnika u Burićevom mandatu. Od igrača koji je slovio kao čista rezerva, Juranović je stigao do statusa nezamjenjivog prvotimca. Za Hajduk je odigrao čak 38 utakmica, a njegova posebnost je što je okupirao brojne pozicije koje mu je trener namijenio, od desnog beka do one zadnjeg ili ofenzivnog veznog. Juranović je svestran i talentiran nogometaš koji svakako ima mjesta među 15 udarnih igrača za sljedeću sezonu. Bolji je naprijed no natrag.
 
Stoperi: Pojačanje poželjno

Zoran Nižić
 
Stasiti Nižić u Hajduk je došao 2012. godine iz Belgije. Prvih sezona nije se nešto naigrao, ali je odlaskom Maloče dobio priliku u prvoj momčadi i na najbolji je mogući način iskoristio. Ove sezone odigrao je 25 susreta i to više no solidno. Vrlo je dojmljiv u skoku, relativno dobro kontrolira loptu i što je najvažnije beskompromisni je borac. Iako je pitanje koliko je ovom Splićaninu ostalo prostora za napredak, na njega se svakako može i mora računati u sljedećoj sezoni. 
 
Maksym Bily
 
25-godišnji Ukrajinac na Poljud je stigao prošlo ljeto kao iskusan branič sa gotovo 100 utakmica u ukrajinskoj ligi. U dresu Hajduka odigrao je 35 dvoboja, no nije oduševio, štoviše u nekoliko je susreta bio najdekoncentriraniji pojedinac. Bily je zahvalan igrač jer može popuniti i poziciju desnog beka, međutim svojim opetovanim skromnim prezentacijama pokazao je da za njega u Hajduku sljedeće sezone ne bi trebalo biti mjesta. Stranci jednostavno moraju biti barem koplje ispred domaćih igrača.
 
Lorenco Šimić
 
Ovaj mladi stoper jedan je od najtalentiranijih igrača Burićeve momčadi. Šimić je u prvih 11 uskočio odlaskom Milovića ovog proljeća, potpuno opravdavši očekivanja struke i navijača Hajduka. Splitski Pique, kako ga zovu, do sada je odigrao 11 susreta i pokazao zavidnu razinu talenta i mirnoće s obzirom da se radi o 19-godišnjaku. Nema sumnje da se radi o igraču koji će biti nositelj obrane u narednim sezonama. Na ovom mjestu Burić još ima Bosančića i Ismailija, koji po potrebi mogu uskočiti.
 
Defenzivni veznjaci: Pojačanja nisu potrebna

Jefferson
 
23-godišnji Brazilac u Split je stigao prošlo ljeto iz portugalskog Feirensea i jedan je od rijetkih anonimnih stranaca posljednjih godina koji su već prve sezone zakaparili mjesto u prvoj momčadi i oduševili svojim igrama. Jefferson je moćan trkač i destruktivac, a ukoliko još poradi na pass igri mogao bi biti jedna od najboljih kupovina Bijelih. Bez ikakve sumnje, mjesto mu je i sljedeće sezone u Burićevoj momčadi. Protekle je odigrao 44 susreta i skupio najveću minutažu od svih.
 
 
Toma Bašić
 
19-godišnji Bašić u redove Hajduka stigao je 2014. godine iz Zagreba, a ove je sezone odigrao tek pet utakmica, što je i logično kada se uzme u obzir da je bio zamjena neizostavnom Jeffersonu. Ipak, u tih 200-njak minuta Bašić je dao naznake da se radi o talentiranom mladom igraču koji s pravom figurira kao prva zamjena za Brazilca. Bašić je stasit, jak u duelu i bit će vrlo zanimljivo pratiti njegov razvoj.

Playmakeri: Pojačanja nužna, pogotovo ukoliko ode Sušić

Tino Sven Sušić
 
Nesumnjivo najbolji igrač Hajduka i uz Soudanija i Pjacu, ponajbolji nogometaš hrvatske nogometne lige. Njegovo je tehničko znanje neupitno, veliki je borac i trkač, a vrlo često i strijelac. Nerealno je očekivati da Sušić i sljedeće sezone igra u Hajduku, a samo se možemo nadati kako će Bijeli na njemu utržiti veliki novac. Ako ode, bit će to nenadoknadiv gubitak za Damira Burića. Dovesti njegovu zamjenu bit će jedan od najvažnijih zadataka novog sportskog direktora.
 
 
Ante Roguljić
 
Vjerojatno najveće ovosezonsko razočaranje. Roguljić je na Poljud stigao iz Red Bull Salzburga u statusu jednog od talentiranijih hrvatskih nogometaša u svom godištu. Počeo je vrlo dobro, ali su se zaredale ozljede pa je na koncu češće grijao klupu no igrao. Ukupno je skupio 27 utakmica, no sve u svemu nije zadovoljio. Roguljić će se na kraju sezone vratiti u Austriju, a u Splitu za njim nitko neće žaliti.
 
Anthony Kalik
 
Ovaj 18-godišnji veznjak stigao je u Hajduk ove zime iz Australije kao zamjena za Caktaša. Iznenađujuće, odmah je upao u rotaciju i na kraju sezone skupio čak 12 nastupa što su sjajne brojke za tako mladog igrača. Kalik se svojom pokretljivošću i pass igrom nesumnjivo svidio, a čelnici Hajduka ne bi trebali dvojiti da li ga otkupiti od C.C. Marinersa. Vrlo talentiran igrač koji bi kroz koju sezonu mogao biti stožerni igrač Bijelih. Naravno, još mora puno napredovati, ali znanje je tu.
 
Desna krila: Pojačanja nužna

Nikola Vlašić
 
Iako mu je tek 18 godina za Nikolu Vlašića već za cijela hrvatska nogometna javnost, a nema sumnje da su s njegovom kvalitetom upoznati i brojni europski velikani. Vlašić je paklen igrač, gotovo nezadrživ kad krene u proboj i sigurno da bi bio na širem popisu za Euro da nije zaustavila ozljeda. Nikola je veliki radnik, a dojma smo da bi se za zapaženiji golgeterski učinak trebao isključivo na ofenzivne akcije. Velika nada domaćeg nogometa i najveći dragulj kojeg Hajduk trenutno ima.
 
 
Lijeva krila: Pojačanja poželjna, ukoliko Maloku napusti klub

Fran Tudor
 
U kolovozu prošle godine samo su malobrojni navijači Hajduka znali tko je Fran Tudor, a danas je on jedan od najboljih igrača Bijelih. Tudora je jedan od mladića koje je Damir Burić doslovce izmislio. Odigrao je čak 43 utakmice ove sezone, sedam puta postigao je gol, a znao je i riješiti najveće utakmice. Brz je i prodoran, ne boji se duela, a zna i zabiti, no pitanje je koliko još može napredovati. Ipak, nakon ovakvih igara, bilo bi glupo ne dati mu vrijeme i prostor za dodatni razvoj.
 
Elvir Maloku
 
20-godišnji Riječanin je bez sumnje darovit igrač koji bi mogao napraviti veliku karijeru, međutim njegov razvoj posljednjih godina nije na zadovoljavajućoj razini. Maloku je u nekoliko navrata znao bljesnuti, međutim vrlo se brzo uvijek vratio u svoj ritam prosječnih pa i ispodprosječnih igara. Iako je odigrao 35 susreta, prije desetak dana Maloku je objavio želi iz kluba, a Burić mu je širom otvorio vrata. Postavlja se pitanje ima li smisla na takav način gubiti talente ili ih treba čekati. 

Artem Radčenko, Tonći Mujan
 
I dok bi se o Mujanu još dalo raspravljati, treba li mu dati još jednu sezonu, Artem Radčenko vjerojatno broji posljednje dane na Poljudu. Ukrajinac je skupio tek 160 minuta u dresu Hajduka i ni u jednoj utakmici nije pokazao da je zavrijedio to povjerenje. Mujan je s druge strane energičan igrač i zahvalan za uskočiti po potrebi, no dojma smo kako njegov potencijal ipak nije toliko izražen. Za hrvatsku ligu solidan, ali za Hajduk koji se nada ulasku u skupine EL - nikako. 
 
Napadači: Pojačanje nužno

Frank Ohandza
 
Najveći upitnik novog čelništva Hajduka. Poslati ga na operaciju i nadati se ili priznati da je ozljeda odnijela još jednog izrazito talentiranog igrača. Ohandza je bio veliko osvježenje na početku sezonu, a svojim je potezima toliko zaludio navijače Hajduka da su mu tepali kao najboljem strancu u povijesti kluba. Paklen igrač poteza, dribler, asistent i strijelac. Nažalost koljeno je u očajnom stanju. Upućeni kažu da mu hrskavica ne postoji, a ako je tako, onda ga nažalost treba prekrižiti.
 
 
Nicolas Velez
 
25-godišnji Argentinac na prvu je zanimljiv igrač, međutim što zbog ozljeda, što zbog slabe forme, ovog se proljeća nije uspio nametnuti. Odigrao je pet utakmica i upisao jednu asistenciju. Osobno sam dojma da bi mu trebalo pokazati izlazna vrata jer niti je igrač prevage niti dovoljno mlad da se može nazvati potencijalom. Ako ustane, samo će uzimati mjesto Masteliću i Prskalu, od kojih klub jednog dana može nešto i zaraditi.
 
Marko Bencun
 
Ovaj Metkovčanin u Hajduku je već cijelu vječnost, no nikako da se prometne u igrača kakvog bi po talentu jednostavno morao. Vrlo je sličan Anti Rukavini, mladić kojem se stotinu stvari mora poklopiti da odigra nekoliko sjajnih utakmica u nizu. Predugo su ga Bijeli čekali i krajnje je vrijeme da se prizna da će Marko teško napraviti veliku karijeru. U 16 utakmica upisao je tek po tri gola i asistencije, a kako mu ovo ljeto istječe ugovor, teško da ćemo ga i dogodine gledati u dresu Hajduka. 
 
Ivan Prskalo, Ivan Mastelić, Frane Vojković
 
Igrači koji su budućnost Hajdukovog napada. Svi su nesumnjivo talentirani, samo što su neki to pokazali, a neki ne. Prskalo je zimus bio na posudbi u Sesvetama gdje je bio prvi strijelac 2. lige. Na proljeće je vraćen kući, ali nije dobio priliku. Njegovo vrijeme tek će doći. Vojković je pak odigrao 10 utakmica, ali se još ne snalazi. Što se tiče Mastelića, Ivan je uskočio u finišu sezone i ugodno iznenadio. Tri asistencije u 4 susreta naznaka su da bi dogodine mogao imati važnu ulogu.
 
Četiri pojačanja nužnost, sedam prinova poželjno
 
Da rezimiramo, za novu sezonu Damiru Buriću nužno treba najmanje četiri pojačanja i to na mjesto lijevog beka (odlazak Milića), playmakera (odlazak Sušića), desnog krila i napadača. U slučaju odlazaka Velasqueza i Malokua, poželjno bi još bilo dovest jednog desnog beka i lijevog veznjaka koji bio bio konkurencija Franu Tudoru. Najdeficitarniji Bijeli su na mjestu playmakera, desnog krila, gdje u slučaju nove ozljede Vlašića nema nikakve alternative te napadača. Hajduku hitno treba golgeter.
 
S druge strane, Hajduk bi se trebao i riješiti nekolicine igrače. Prvenstveno se to odnosi na Ukrajince Maksyma Bilyja i Artema Radčenka, koji nisu nimalo bolji od domaće konkurencije, dapače, zatim Marka Bencuna kojem ionako istječe ugovor te Nicolasa Veleza, koji ovog proljeća ničim nije pokazao da mi mogao biti pojačanje, a istovremeno uzima prostor za razvitak mladićima poput Prskala i Mastelića.

Pročitajte više