SERIE A

Ancelotti i Football Manager nisu lagali. Kvaradona drma Italijom

Foto: Profimedia

"KVIČA KVARATŠKELIA iznenađenje? Samo za one koji ga nisu poznavali. Pratili smo ga već kad sam ja bio u Napoliju. On je poseban igrač", rekao je ovih dana Carlo Ancelotti talijanskim medijima o najvećoj senzaciji Serie A. Gruzijac Kvaratškelia ima 21 godinu, igra na poziciji lijevoga krila i stigao je iz gruzijskog Dinamo Batumija za deset milijuna eura.

Ancelotti sigurno ne laže, a nije lagao ni planetarno popularni Football Manager, koji je Kviču prošle godine svrstao među najveće talente svijeta, puno prije nego što je njegovo ime počelo krasiti brojne naslovnice europskih medija. Trenutno je nezaustavljiv za sve u Italiji.

Krase ga nevjerojatan dribling, kreacija, brzina i napadačka učinkovitost. Zbog ovakvih igrača se iznova zaljubljujemo u nogomet.

Kvaradona briljira

Suha statistika kaže da u talijanskom prvenstvu ima pet golova. Napoli je trenutno prvi u Serie A i u svojoj skupini Lige prvaka, a najbolju utakmicu sezone momčad Luciana Spallettija odigrala je protiv Liverpoola (4:1) na stadionu Diega Armanda Maradone. Tada je Kvaraškelia pokazao da se može nositi i s najboljima u Europi. Dapače, na trenutke se poigravao s moćnim Englezima.

Već puno prije te utakmice Kvaratškelia je dobio unikatan nadimak - Kvaradona. To samo po sebi dovoljno oslikava o kakvom je tipu nogometaša riječ. U Napulju u njemu vide obrise Maradone, s kojim je Napoli osvojio jedina dva Scudetta u povijesti, 1987. i 1990. godine, i maštaju o tome da im Gruzijac donese toliko željenu titlu.

Godinama su se izmjenjivali Diegovi potencijalni nasljednici podno Vezuva. Jedno vrijeme na tronu je bio Gonzalo Higuain, ali 2016. je odlučio otići u Juventus. Lorenzo Insigne je bio najbliži Maradoninom nasljedniku.

Rusi ga doveli za siću

Vruća južnjačka sredina uvijek zaziva idola i superjunaka pa se Insigne, europski prvak s Italijom 2021., morao nositi s tim pritiskom. Kao najveća zvijezda i kapetan momčadi nije uspio s Napolijem Maradoninim stopama pa je na kraju ove sezone u 31. godini života otišao u kanadski Toronto.

Napolijev sportski direktor Cristiano Guintoli, poznat po sjajnom skautingu, godinama je znao za Kviču.  Pratio ga je još u Dinamu Tbilisiju prije pet godina, a potom je Gruzijac napravio iskorak i otišao u ruski Rubin iz Kazanja 2019. godine.

Već u prvoj utakmici protiv Lokomotiv Moskve (1:1) u debiju je proglašen za igrača utakmice nakon što je zabio izjednačujući gol. Ipak, njegova ruska priča nije počela u Rubinu. U veljači 2019. Kviča je iz gruzijskog Rustavija otišao na posudbu u Lokomotiv Moskvu. Bila je to svojevrsna proba za talentiranog Gruzijca na kojoj nije prošao.

Nedavno je igrao u gruzijskoj ligi

Legendarni Rus Juri Semi, tadašnji šef struke moskovskog kluba, javno je govorio koliko je ogorčen što klub nije otkupio Kviču. Označio ga je kao top talenta, no Kvaratškelia se vratio doma. Rubin ga je otkupio za 600 tisuća eura, a on je počeo dominirati Rusijom.

L'Equipe ga je 2021. uvrstio na popis 50 najboljih nogometaša rođenih u 21. stoljeću, a 2020. i 2021. je proglašen za najboljeg mladog igrača ruske lige. Baš u naponu forme Kviču je iz Rusije protjerala ruska invazija na Ukrajinu.

Raskinuo je ugovor s Rubinom i otišao u gruzijski Dinamo Batumi kako bi održao formu do ljeta i transfera u Italiju. Tamo se doslovno sprdao s konkurencijom. U 11 utakmica zabio je osam golova te dvaput asistirao. Dodajmo ovom učinku i to da s Gruzijom Willyja Sagnola ne zna za poraz u osam službenih utakmica u nizu, a za reprezentaciju je u 19 nastupa zabio deset komada.

Napulj je maštao o ovakvom igraču

Sve to bila je priprema za transfer u Napoli, koji je Gruzijcima platio deset milijuna eura. Odmah na debiju 15. kolovoza protiv Verone Kviča je zabio i asistirao u gostujućoj 5:2 pobjedi. Kvaratškelia je proglašen najboljim igračem Serie A za kolovoz i odmah je postalo jasno - Insigne je prošlost, Kvaradona je novi idol i vođa. Iako ga takva uloga ne oduševljava.

"Kviča je stidljiv dečko. Pozvao sam ga na čaj kada je potpisao ugovor. Sve što radi, radi vrlo nenametljivo i stidljivo. Ne želi biti u centru pozornosti, ali kad krene igrati nogomet, tada ima nevjerojatno samopouzdanje", rekao je Spalletti prije dva mjeseca. 

Kvaratškelia je protiv Monze zabio pogodak koji je već sada kandidat za najljepši gol sezone. Krasno je zabio i protiv Lazija, no nisu samo atraktivni golovi njegova specijalnost. Oduševljava igrom s obje noge i uvijek se nudi suigraču kao opcija.

Njegov nogomet prati i Alessandro Del Piero: "Pazite se Kvaratškelie. On je nepredvidiv i talentiran. Čini se da je stvoren da dominira europskim nogometom", rekla je Juventusova legenda. Upravo u Juventusu mogu žaliti za Gruzijcem. Naime, nedavno je otkriveno da je Kvaratškelia imao sve dogovoreno s Juventusom dok je u klubu sportski direktor bio Fabio Paratici.

"Imali smo preliminarni dogovor s Juventusom dok je Paratici bio tamo. Međutim, Paratici je otišao u Tottenham. Da nije, Kviča bi sada igrao za Bianconere. Milan se također raspitivao, ali Napoli je bio konkretniji", rekao je igračev menadžer Mamuka Jugeli. 

Live is Life

Na Kvičinim leđima već sada je golem pritisak. Napoli trenutno figurira kao veliki favorit za Scudetto jer igra sjajan napadački nogomet, dok se ostatak konkurencije muči, a od Gruzijca se očekuje da radi na terenu sve što je i Maradona prije 30-ak godina.

Napolitancima je već ušao u srce kada je na inicijaciji pjevao Live is Life od Opusa, pjesmu koju je proslavila rutina Maradoninog legendarnog zagrijavanja u Münchenu: "Znam da Maradona znači sve Napulju. Velika je odgovornost kada te spominju u istoj rečenici s njim. Ne mogu mu se približiti, ali dat ću sve od sebe da budem veliki igrač ovog kluba. Jasno je da mi se nadimak Kvaradona sviđa."

Dobitni spoj

Kvaradona trenutno vrijedi 35 milijuna eura na Transfermarktu i jasno je da se u Milanu i Juventusu lupaju po glavi. Mogli su za deset milijuna eura imati senzacionalno dobrog mladog ofenzivca, no Kviča bi u Torinu i(li) Milanu bio samo broj i jedan od igrača u nizu. Napoli je za njega trenutno idealan izbor.

Kviča i Napulj dobitni su spoj eksplozivnosti, bombastičnosti i romantike. Euforija trese jug Italije i ako Kvaradona nastavi jednakim tempom kao i dosad, Scudetto je realna opcija. To bi za junaka ove priče značilo da se jedini u posljednje 32 godine uspio približiti nogometnom božanstvu u Napulju nedodirljivog Diega. 

Pročitajte više