ANKETA Dalić je najavio odlazak nakon Eura. Tko ga treba zamijeniti?

Foto: EPA

HRVATSKA nogometna reprezentacija plasirala se na Europsko prvenstvo pobjedom protiv Armenije na Maksimiru. Prvenstvo će se održati u Njemačkoj od 14. lipnja do 14. srpnja sljedeće godine. To će biti čak 13. veliko natjecanje za Hrvatsku od osamostaljenja, a propustila je samo Euro 2000. godine i Mundijal deset godina kasnije. 

Bit će to i četvrto veliko natjecanje na kojem će je voditi Zlatko Dalić, koji je na svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine osvojio srebro i broncu, dok je na prošlom Euru ispao u osmini finala. No i sam izbornik je najavio kako bi ovo mogao biti posljednji turnir na kojem će voditi Hrvatsku.

"Bio sam u velikom pritisku. Moja uloga izbornika nema cijenu. Hrvatsku ću voditi u Njemačkoj sigurno, a što će biti kasnije, vidjet ćemo. Možda je trenutak za neke mlađe. Istrpio sam puno toga, a nakon Njemačke bit će sedam godina", poručio je nakon plasmana na Euro.

Sasvim novo rješenje, bivši izbornik ili netko od pomoćnika?

U slučaju da otiđe, moguće je da će HNS posegnuti za velikim igračkim imenima koja su bliska reprezentaciji, ali nemaju trenerskog iskustva. Prije svega se to odnosi na ljude iz Dalićevog stožera - Ivicu Olića, Vedrana Ćorluku i Marija Mandžukića.

Među mogućim kandidatima je i Igor Tudor, koji je otišao iz Marseillea, a neki strani mediji špekuliraju da bi na ljeto mogao preuzeti Napoli. Bez posla je i bivši trener Trabzonspora Nenad Bjelica. Slaven Bilić ima unosan ugovor u saudijskom Al Fatehu, ali teško bi rekao "ne" novom angažmanu u reprezentaciji. Uspješan i u inozemstvu dokazan je i bivši izbornik Niko Kovač.

Ivan Jurić već godinama u Serie A radi odličan posao, mahom s klubovima ograničenog budžeta, koje bez većih problema drži iznad vode. Igoru Bišćanu nakon mandata u Dinamu dionice nisu najbolje, ali su ga mnogi vidjeli kao Dalićevog nasljednika još dok je bio izbornik mlade reprezentacije. Matjaž Kek je vrlo uspješan u Sloveniji, ali ga se stalno spominje kao eventualnog izbornika Hrvatske.

Pročitajte više