KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.

ANKETA Hrvatska ima četiri problema, kako biste vi riješili Dalićeve dileme?

Index montaža

TRI su dana ostala do početka kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. koje Hrvatska otvara protiv Azerbajdžana na Maksimiru. Za izbornika Zlatka Dalića, kako je i sam priznao, postoje određeni problemi i nije tajna da se reprezentacija muči s obranom.

Za utakmicu protiv Azerbajdžana suspendiran je Dejan Lovren. Ranije su zbog ozljeda otpali Šime Vrsaljko, Josip Pivarić, Marko Pjaca i Matej Mitrović, a Ivan Strinić još ne dobiva minutažu u Milanu nakon što je zbog problema sa srcem prisilno pauzirao od srpnja do listopada prošle godine.

Najsvježiji problem s ozljedom ima Tin Jedvaj koji je stigao na okupljanje gdje će obaviti preglede, međutim, prve informacije oko njegove bolne potkoljenice ne zvuče optimistično i zato je Dalić odmah pozvao Karla Bartoleca kao njegovu zamjenu.

"Neću govoriti o problemima. Neću gledati negativno. Ako ćemo nabrajati tko nam sve fali, ići ćemo u krivom smjeru. Tražit ćemo alibije, opravdanja... Od obrane samo je Domagoj Vida na raspolaganju sa SP-a", rekao je Dalić na uvodnoj presici nakon što su se reprezentativci okupili u Zagrebu.

Dalićeva širina je pomalo iščezla, neće tu biti mjesta nekim iznenađenjima pa bi na Azere Hrvatska trebala krenuti ovako:

Još se ne zna tko će na gol

Trenutačno kod izbornika postoji dvojba oko prvog golmana - Dominik Livaković brani u sjajnoj formi za Dinamo koji je daleko dogurao u Europi, dok Lovre Kalinić, prirodni nasljednik Danijela Subašića na mjestu "jedinice", sjedi na klupi Aston Ville već pet utakmica.

 

Izbornik će poslije konzultacija s Marijanom Mrmićem i Draženom Ladićem donijeti odluku.

Muke po desnom beku

Sva je prilika da će na desnom beku zaigrati ofenzivni Josip Brekalo, što neće biti prvi Dalićev eksperiment te vrste.

U Elcheu kod Španjolske u Ligi nacija pokušao je s Markom Rogom na toj poziciji i to nije uspjelo, no Azerbajdžan donosi totalno suprotnu utakmicu u odnosu na Španjolsku.

Hrvatskoj će trebati prodorniji igrači na bokovima budući da će se momčad Nikole Jurčevića odlučiti na izrazito defenzivan pristup.

Rezervna varijanta je Karlo Bartolec koji u danskom Nordsjaellandu uglavnom igra kao bek u formaciji 3-4-3, što je također u najavi ofenzivna opcija.

 

Njega je Dalić isprobao na Rujevici u prijateljskoj utakmici protiv Jordana prošle jeseni.

Vida jedini spreman iz srebrne obrane - traži se njegov partner

Domagoj Vida jedini je "preživjeli" reprezentativac iz Rusije, a njegov partner u obrani trebao bi biti Duje Ćaleta-Car koji je već gotovo mjesec dana standardan u obrani Marseillea.

Tu je izbornik planirao pokušati s Tinom Jedvajem koji po prirodi i jest stoper, no otpao je i on za ovu akciju.

Duje je član srebrnih 23 iz Rusije i igrao je protiv Islanda u skupini na Mundijalu pa bi, s obzirom na to da ima kontinuitet igara, trebao započeti protiv Azerbajdžana.

Konkurencija mu je Antonio Milić, defenzivni univerzalac iz Anderlechta kojeg je Dalić bacio u vatru na Wembleyju protiv Engleske, i to na poziciji lijevog beka. 

 

Novi par lijevih bekova

Izostancima Ivana Strinića i Josipa Pivarića Hrvatska ima dva nova lijeva beka u kadru, Marina Leovca i Bornu Barišića.

Potonji je trenutačno bliži udarnoj postavi Hrvatske, standardan je u Glasgow Rangersima i protiv Portugala u prijateljskoj utakmici u Faru prošle jeseni istaknuo se dobrom igrom.

Konkurenciju mu čini Marin Leovac koji je također standardan u Bjeličinom Dinamu, a samim time, bliže je pažnji izbornika i stožera.

 

Obrana bi mogla početi u kombinaciji koja dosad nije isprobana ni na treningu: Brekalo, Vida, Ćaleta-Car, Barišić.

Brozović spreman, vezni red u top formi. Što ako Rebić ne bude mogao?

Po pitanju veznog reda, postoji tek sitan problem s ozljedom Marcela Brozovića, no i on bi trebao biti fit budući da je u Interovoj pobjedi nad Milanom u nedjelju navečer odigrao svih 90 minuta.

Vezni red kao najjača poluga reprezentacije zaigrat će u standardnoj postavi Modrić - Brozović - Rakitić.

Ohrabruje povratak Ante Rebića koji je u Frankfurtovoj pobjedi nad Nürnbergom ušao pred kraj utakmice. 

Pitanje je koliko je točno spreman, u slučaju da nije za svih 90 minuta, mogao bi ga Dalić čuvati za Mađarsku, a od prve minute na Azerbajdžan gurnuti Nikolu Vlašića ili Brunu Petkovića.

Tako bi Kramarić u slučaju Petkovićevog debija od prve minute ponovno zaigrao izvan pozicije centralne špice, što mu nije strano ni u klubu ni u reprezentaciji.

 

Nikola Vlašić iskoristiv je na svim pozicijama iza napadača, to je Dalić iskušao već na Wembleyju, pa bi on, u slučaju Rebićevog izostanka, bio u najboljoj poziciji za prvu momčad.

Ipak, za očekivati je napadački trojac Perišić - Kramarić - Rebić.

 

Pročitajte više