OI TOKIO

ANKETA Je li Kevin Durant najbolji košarkaš u povijesti reprezentacije SAD-a?

Foto: Eric Gay/AP Photo/Guliver

OLIMPIJSKI košarkaški turnir završio je očekivanim američkim slavljem.

Reprezentacija SAD-a je pobjedom 87:82 u finalu natjecanja protiv Francuske stigla do svog četvrtog uzastopnog zlata i šesnaestog ukupno. Statistički ju je ponovno predvodio Kevin Durant.

Njemu je osvojeno zlato bilo treće olimpijsko s reprezentacijom, a zbog brojki koje ostvaruje u nastupima za nacionalnu momčad mnogi su spremni reći da je upravo on najbolji igrač koji je nastupao za reprezentaciju SAD-a.

Iako nema karizmu, primjerice, Michaela Jordana i unatoč tome što nema omjer s reprezentacijom poput, primjerice, Kobea Bryanta koji sa SAD-om ima savršenih 36:0, Durant redovito dokazuje da mu je mjesto pri samom vrhu kad se govori o igračima koji su nosili reprezentativni dres.

Najbolji kad je najpotrebnije

S američkom momčadi osvojio je Svjetsko prvenstvo i bio najkorisniji igrač tog natjecanja 2010., a u jutarnjim satima subote osvojio je i treće olimpijsko zlato u isto toliko pokušaja. Na sva tri olimpijska turnira na kojima je nastupao bio je vodeći strijelac SAD-a i na svakom od njih bio najbolji u utakmici za zlato. U Londonu 2012. je Španjolskoj ubacio 30 poena, u Rio de Janeiru Srbiji isto toliko, a sad isporučio 29 Francuzima.

Također, vodeći je strijelac reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država svih vremena s 435 poena u 22 odigrane utakmice. Taj si je naslov priskrbio upravo na ovim Igrama na kojima je nadmašio Carmela Anthonyja, osim njega jedinog s tri olimpijska košarkaška zlata, koji je u 31 utakmici zabio 336 koševa. Anthony ima i olimpijsku broncu. Treći na toj listi i daleko ispod njega je LeBron James s 273 koša.

Treći je skakač u povijesti reprezentacije sa 118 uhvaćenih lopti. Više od njega imaju tek David Robinson (124) i Anthony (125).

 

Pročitajte više