ANKETA Kiks favorita u junake pretvorio neočekivane igrače. Tko je bio najbolji?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL, Slavko Midzor/PIXSELL, NK Istra

VODEĆE momčadi SuperSport HNL-a nisu uspjele pobijediti svoje suparnike u utakmicama 12. kola hrvatskog prvenstva. Samo je Rijeka iz kruga vodećeg trojca uzela bod (1:1 kod Istre), dok su drugoplasirani Hajduk (kod kuće 0:2 protiv Osijeka) i trećeplasirani Dinamo (1:2 kod Gorice) upisali poraze. Nitko od njihovih igrača u ovom tjednu ne ulazi u Indexovu anketu za igrača kola.

Index, podsjetimo, nakon svakog kola predstavlja petoricu igrača koji su se istaknuli svojim igrama, a vama prepušta izbor najboljeg glasovima iz kola u kolo. Najbolji igrač prema ocjenama iz ankete dobit će 10 bodova, drugi sedam, treći pet, četvrti tri i peti jedan bod. Na kraju sezone zbrojem glasova doznat ćemo tko je bio najbolji u njoj.

Niko Janković se kao prošlotjedni pobjednik u anketi sasvim približio Bruni Petkoviću, koristeći svoju dobru formu i izostanak Dinamovog napadača. Razlika između njih sad iznosi samo jedan bod, no ovaj tjedan nisu u konkurenciji za igrača tjedna.

Matej Marković (Rudeš)

Rudeš je osvojio tek drugi bod ove sezone, najviše zahvaljujući njemu. U najslabije posjećenoj utakmici ove sezone, a prema službenoj brojci s tribina su je pratile 154 osobe, Marković je bio najveći razlog što je Rudeš protiv Slaven Belupa odigrao 0:0. Sve ono što su igrači gostujuće momčadi dobro napravili u napadu još je bolje u obrani odradio Marković. Zaustavio je svih pet pokušaja Slavena koji su išli u okvir gola, svih pet upućenih iz njegovog kaznenog prostora.

Nikola Čavlina (Lokomotiva)

U još jednoj utakmici u kojoj nije postignut gol junak je bio vratar. Ovaj put u pitanju je golman mlade hrvatske reprezentacije i Lokomotivin čuvar mreže koji je, kao i Marković, zaustavio svih pet pokušaja suparnika unutar okvira, a sigurnost ulijevao i dobrim reakcijama na visoke lopte u svom kaznenom prostoru. Posebno se istaknuo paradom iz sredine prvog poluvremena kad je iz rašlji izvadio loptu nakon udarca koju je uputio Marin Pilj.

Ante Matej Jurić (Gorica)

U utakmici u kojoj je Dinamo imao 65 posto posjeda lopte, 23 udarca ukupno, od čega devet u okvir, posebno su se istaknuli golman Ivan Banić i strijelac pobjedničkog gola Ante Matej Jurić. Njemu je pripalo posljednjih 20-ak minuta utakmice, dovoljno za asistenciju kojom je Gorica izjednačila u 70., a onda i pobjednički gol iz 92. minute. Na identičan način srušio je Hajduk i Dinamo. I protiv Splićana je ušao u igru u samoj završnici i zabio baš u 92. minuti, također za pobjedu Gorice od 2:1. Ovom 20-godišnjem napadaču to su i jedina dva gola u ovoj sezoni.

Mladen Devetak (Istra)

Rijeka je imala šansu bodovno pobjeći Hajduku i Dinamu i napravila bi to da gol Nike Jankovića početkom drugog dijela nije poništio Frano Mlinar za konačnih 1:1.  Napravio je to iz blizine, nakon Devetakovog prizemnog ubačaja u sredinu. Istra je u ovoj utakmici bila u podređenom položaju i puno češće u fazi obrane nego što je uspijevala gledati prema naprijed, a i tu je njen lijevi bek odradio dobar posao. Triput je otklanjao opasnost pred golom svoje momčadi, bio siguran u duelima na travi (2/3), a stigao je i blokirati jedan pokušaj favoriziranog suparnika.

Ramon Mierez (Osijek)

Osijek je do susreta na Poljudu dobio samo jedan od zadnjih šest u prvenstvu. No momčad Zorana Zekića postavila se iznimno pametno, bez problema se branila i zadržala Hajduk na tome da u 90 minuta nije imao ni jedan udarac u okvir gola. Istovremeno, od svoja tri, Osijek je dva ugurao u mrežu za pobjedu 2:0. Ramon Mierez nije u ovom susretu bio strijelac, ali je bio asistent za prvi gol gostiju i ponovno najbolji igrač. Dvaput su mu igrači domaće momčadi blokirali pokušaje, ali imao je dva ključna dodavanja i bio vrlo često i vrlo siguran u duelima (ukupno 14/20), a posebice u onima u zraku (7/9). Primjetan je bio i u fazi obrane.

 

Pročitajte više