ANKETA Perišićev transfer najveći je u povijesti HNL-a. Ili ipak nije?

Foto: EPA

IVAN PERIŠIĆ (34) potpisao je za Hajduk. Stiže na posudbu iz Tottenhama do kraja sezone, a nakon toga će potpisati jednogodišnji ugovor sa splitskom klubom. Ugovor s Tottenhamom traje mu još šest mjeseci. Hrvatski reprezentativac trebao bi debitirati za splitski klub do kraja sezone, čim se oporavi nakon operacije križnih ligamenata koljena.

Perišić je već godinama jedan od ključnih igrača hrvatske reprezentacije, a ima i zavidnu klupsku karijeru. Igrao je za Roeselare, Club Brugge, Wolfsburg, Borussiju Dortmund, Bayern i Inter. S dva najveća njemačka kluba osvajao je Bundesligu, s Bayernom je bio prvak Europe, a titulu je uzeo i s Interom.

Je li Perišićev dolazak najveći transfer u povijesti HNL-a?

Jako je teško naći primjer da je igrač s takvim CV-om došao u HNL iako nije u cvijetu mladosti. Štoviše, jedini igrač čiji se transfer u povijesti lige s obzirom na igračku kvalitetu i uspjehe može usporediti s Perišićevim je Robert Prosinečki.

On je u ljeto 1997. godine došao u Dinamo iz Seville za tada nevjerojatnu cifru u našim okvirima, oko 2.5 milijuna eura. Prosinečki je tada imao 28 godina i nije bio ozlijeđen, ali je njegov nesportski život već bio uzeo maha te mu je Dinamo bio zadnji klub u karijeri s kojim je zabilježio velike uspjehe.

U zagrebačkom klubu Prosinečki je proveo dvije i pol sezone. U ukupno 75 nastupa dao je 28 golova. S Plavima je osvojio tri prvenstva i jedan Kup, a najveće ostvarenje je to što ga je dvaput kao vođa ekipe uveo u grupnu fazu Lige prvaka, i to prvi put u povijesti.

Pročitajte više