INTERAKTIVNI SADRŽAJ

ANKETA Tko je najbolji hrvatski trener?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, EPA

HRVATSKA trenerska scena bogatija je nego ikad u modernoj povijesti. Hrvatski nogometni stručnjaci tražena su roba na tržištu, treniraju velike klubove, a neki od njih bilježe i sjajne rezultate.

Pred vama je jedanaest imena, a kriteriji za popis bili su rezultati i popularnost trenera u zemljama gdje rade.

Među njima, Slaven Bilić ima najduži staž u vrhunskom nogometu. Nakon Hrvatske, Lokomotiva, Bešiktaša, West Hama i Al-Ittihada, Bilić briljira na klupi West Bromwich Albiona s kojim drži čelo ljestvice Championshipa.

Niko Kovač trenira Bayern München s kojim brani dvostruku krunu u Njemačkoj, a poziv u jedan od najvećih svjetskih klubova zaradio je odličnom sezonom u Eintrachtu s kojim je osvojio njemački kup.

Nenad Bjelica je u svojoj prvoj sezoni uspio ono što Dinamu nije pošlo za rukom 49 godina - prezimiti u Europi. Ove godine Modri su sjajni u Ligi prvaka i suvereno gaze prema novom naslovu prvaka i dojam je da nijedan trener u modernoj povijesti kluba nije od Dinama napravio pravu momčad.

Zlatko Dalić stigao je iz drugog plana za kormilo reprezentacije s kojom je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ostvario najveći nogometni uspjeh u povijesti države. Vatreni nakon Svjetskog prvenstva nisu pretjerano uvjerljivi, ali Dalićeva momčad bi na Euru ponovno mogla napraviti velike stvari.

Igor Tudor marljivo je skupljao svoje trenersko znanje, pa je preko Hajduka, PAOK-a, Karabükspora i Galatasarayja stigao u Udinese gdje obnaša već drugi mandat. Udineseu predstoji teška borba za ostanak, ali hrvatski trener pokazuje kako ima ideju i stil igre što se itekako cijeni.

Igor Štimac vodi reprezentaciju Indije što je daleko najslabiji angažman od svih na listi, ali bivši hrvatski izbornik je zahvaljujući svojem nastupu ostavio snažan dojam na domaću, ali i inozemnu publiku.

Goran Tomić proglašen je trenerom godine u Kini 2014. godine, a nakon uspjeha na Dalekom istoku vratio se u Hrvatsku. Danas uspješno vodi Lokomotivu. Koliko ga cijene kolege, dovoljno govori podatak kako ga je i Sven Goran Eriksson uzeo za svojeg pomoćnika u Kini.

Igor Bišćan jedno je od najperspektivnijih imena na listi. Nakon sjajno obavljenog posla u Olimpiji, Rijeku je doveo do titule u kupu, a sada vodi mladu hrvatsku vrstu.

Branko Ivanković jedno je od najiskusnijih imena na listi. Nedavno je dobio otkaz na klupi saudijskog  Al-Ahlija, ali se etablirao kao jedan od najuspješnijih trenera na Bliskom istoku.

Ivan Leko oduševio je Europu kada je s Club Bruggeom uzeo titulu u Belgiji pretprošle sezone prezentirajući sjajan nogomet. Lani je propustio obraniti naslov na samom kraju sezone, a sada je svoje znanje odlučio naplatiti radom u Al-Ainu.

Ivan Jurić postao je dežurni vatrogasac Serije A, a njegova Genoa čak ga je triput zvala u pomoć u teškoj situaciji. Na klupi slabijih talijanskih klubova često je znao zapapriti velikanima i Gasperini ga drži jednim od svojih najboljih učenika. Trenutno vodi Hellas Veronu.

Tko je po vama najbolji hrvatski trener? Pomoću strelica možete gurati svoje favorite prema vrhu ljestvice ili spuštati one koje ne cijenite u tolikoj mjeri. Ako smatrate da neko ime nedostaje, slobodno nam predložite u komentarima. 

Pročitajte više