ANKETA Tko treba voditi Hrvatsku nakon Europskog prvenstva?

Foto: Matija Habljak/Igor Kralj/Luka Stanzl/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija se porazima od Turske i Walesa dovela do toga da u posljednja dva kola kvalifikacija za Euro 2024. godine ne ovisi sama o sebi. Protiv Latvije i Armenije mora osvojiti više bodova nego Wales u svoje dvije utakmice (protiv Armenije i Turske). Čak i ako ne osigura direktan plasman, imat će priliku otići u Njemačku preko dodatnih kvalifikacija.

Iza Zlatka Dalića su možda i najteži dani otkad je izbornik. Dio navijača traži njegovu smjenu, a na takav potez bi se mogao odlučiti i Hrvatski nogometni savez ako Hrvatska ne ode na kontinentalnu smotru. Izbornik ima ugovor do kraja ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koje će se odigrati u SAD-u , Meksiku i Kanadi, ali bi se Hrvatska već nakon Eura mogla okrenuti novim rješenjima.

Nasljeđuje ga netko od pomoćnika?

Naravno, sve će ovisiti o atmosferi i rezultatu na Euru (ako se Hrvatska kvalificira). Postoji dobra šansa da će Dalić ostati na čelu reprezentacije i u novom ciklusu te postati najdugovječniji izbornik kojeg je Hrvatska ikad imala.

U slučaju da otiđe, moguće je da će HNS posegnuti za velikim igračkim imenima koja su bliska reprezentaciji, ali nemaju trenerskog iskustva. Prije svega se to odnosi na ljude iz Dalićevog stožera - Ivicu Olića, Vedrana Ćorluku i Marija Mandžukića.

Među mogućim kandidatima je i Igor Tudor, koji je otišao iz Marseillea i čeka novi posao, a u istoj situaciji je i bivši trener Trabzonspora Nenad Bjelica. Slaven Bilić ima unosan ugovor u saudijskom Al Fatehu, ali teško bi rekao "ne" novom angažmanu u reprezentaciji.

Ivan Jurić već godinama u Serie A radi odličan posao, mahom s klubovima ograničenog budžeta koje bez većih problema drži iznad vode. Igoru Bišćanu nakon mandata u Dinamu dionice nisu najbolje, ali su ga mnogi vidjeli kao Dalićevog nasljednika još dok je bio izbornik mlade reprezentacije. Matjaž Kek je vrlo uspješan u Sloveniji, ali ga se stalno spominje kao eventualnog izbornika Hrvatske.

Pročitajte više