Ardiles ambasador Engleske za SP 2018.

DVOJICU nekadašnjih argentinskih nogometnih reprezentativaca i igrača Tottenhama, 57-godišnje Osvalda Ardilesa i Ricarda Villu, Engleski je nogometni savez (FA) marketinški regrutirao.

Obojica će vršnjaka, koji su u Tottenham stigli 1978. godine nakon što su osvojili naslov Svjetskih prvaka na SP-u u Argentini, promovirati englesku kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Pozvao ih je osobno predsjednik FA-a David Triesman.

"Oduševljen sam što ću sudjelovati u tom projektu. Villa i ja smatramo Englesku svojim domom, neovisno od toga što je ta zemlja kolijevka nogometa", izjavio je bivši trener zagrebačkog Dinama (1999. godine), inače boravišno prijavljen u Velikoj Britaniji.

Na kandidaturi će Argentinci lobirati zajedno s Davidom Beckhamom i ostalim ambasadorima. Englezi se za organizaciju SP-a bore s Rusijom, Nizozemskom i Belgijom (zajednička kandidatura), Španjolskom i Portugalom (zajednička kandidatura), Meksikom, Indonezijom, Sjedinjenim Državama, Australijom i Japanom.

Argentinci i Englezi na etničkoj se osnovi mrze od sukoba oko Falklandskih Otoka (Islas Malvinas) koji je u travnju 1982. godine eskalirao u 74-dnevni ratni sukob nakon što je argentinska vojska okupirala arhipelag pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva.

Englezi su dobili rat u kojem je smrtno stradalo 907 osoba (255 Britanaca, 649 Argentinaca, tri lokalna žitelja).

Pročitajte više