Ako Petković od Dinama traži dva milijuna eura, to nije puno. Neka mu daju sve

Foto: Pixsell

DINAMO je u velikom derbiju 33. kola SuperSport HNL-a pobijedio Rijeku na Rujevici 2:1 i tri kola prije kraja pobjegao joj na četiri boda prednosti. Rijeka je povela golom Marka Pjace, ali je Dinamo okrenuo preko Brune Petkovića u 75. i Arbera Hoxhe u 89. minuti susreta. Utakmicu za Index komentira najmlađi trener u povijesti SHNL-a Marko Lozo.

Nevjerojatno, što drugo reći. Rijeka je bila stvarno jako dobra i dominantna, osobito u prvom poluvremenu. Svaka čast Željku Sopiću i njegovim suradnicima na odličnoj pripremi utakmice i skautingu Dinamova sustava. Igrali su sjajan visoki presing, "čovjeka na čovjeka" po čitavom terenu i Dinamo im nije mogao ništa. Gosti su igrali samo na duge lopte, a Rijekini stoperi bez problema su izlazili na kraj s Dinamovim napadačima. Bila je to stvarno ultradominacija Rijeke.

Smatram da je Sergej Jakirović napravio pogrešku u poluvremenu promjenom sustava iz 3-4-1-2 u 4-2-3-1. Ne toliko zbog sustava, koliko zbog promjene pozicija igrača. Ronael Pierre-Gabriel je u prvom poluvremenu igrao desnog bočnog u sustavu s trojicom otraga i dobro je čuvao Marka Pjacu.

Da je Dinamo izgubio, pisalo bi se o potezu Jakirovića

U drugom poluvremenu je prebačen na lijevog beka u sustavu 4-2-3-1 i nije se lako igraču samo tako prilagoditi na potpuno druge zahtjeve i linije kretanja. Iz toga je došao i taj penal, koji je skrivio odmah na početku drugog dijela. Dogodila mu se greška i da je Dinamo izgubio, taj potez bio bi ključan.

Dinamu je preokret donijela klasa Brune Petkovića, koji je riješio prvenstveni derbi na Poljudu, a sad i ovaj na Rujevici. On je isplatio sve što je Dinamo u njega uložio, svaki cent. I to je poanta priče. Igrač koji ti donosi sve nikad nije skup.

Ako on želi ostati u Dinamu i ako traži dva milijuna eura plaće, daj mu toliko, a smanji nekome tko je ne opravdava. Nije puno milijun eura za takvog igrača, ali je previše 200.000 za onoga koji ti ništa ne donosi. To je vrlo jednostavno.

Rijeka je putokaz svim klubovima

Dinamo ima strašno puno individualne kvalitete i koliko god je Rijeka dobro igrala, na kraju je to presudilo. Osim Petkovića, treba istaknuti i Ivana Nevistića, koji je obranio jednu šansu Toniju Fruku, ali je već nekoliko puta u nastavku sezone spašavao Dinamo. Puno se priča o tome da Dinamo "zna kako se dobivaju ove utakmice". Zna, ali ima kvalitetu, a bez nje ne ide i ona će te uvijek kazniti.

Ne može se reći da Dinamo nije zasluženo dobio, ali mislim da Rijeka može i mora biti ponosna na sve što je napravila. Šteta što nije zadržala tu neizvjesnost još malo dulje, ali Rijeka je putokaz svim našim klubovima kako se radi s mladim igračima. Svaka im čast, skidam im kapu.

Da je drukčije završilo, pisalo bi se o toj Jakirovićevoj promjeni sustava i pozicija, koje su po meni bile pogrešne. No nije ni njemu bilo psihički lako zbog svega što mu se dogodilo ovaj tjedan. Sigurno je čuo svašta s tribine i nije se s tim lako nositi. Dinamo će zasluženo biti prvak i treba mu na tome čestitati.

Pročitajte više