BOKS

Arena u kojoj će se boriti Hrgović niknula je ni iz čega za mjesec i pol dana

Foto: Matchroom

REVANŠ između Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza u nekim je boksačkim krugovima proglašen najvećom borbom u posljednjih pola stoljeća ili barem od 1974. i legendarnog Rumble in the Jungle između Muhammada Alija i Georgea Foremana u Kinshasi, glavnom gradu ondašnjeg Zaira.

Baš kao i taj spektakl, i ovaj će se održati na prilično egzotičnoj lokaciji koju se inače teško može povezati s boksom, pa i sportom uopće. Saudijska Arabija platila je 100 milijuna dolara kako bi organizirala ovaj event, a posljedica je izgradnja nevjerojatnog stadiona u pustinji za manje od dva mjeseca.

Za poprište eventa, na kojem će u jednoj od predborbi nastupiti i Filip Hrgović protiv Erica Moline, odabrana je Diraja, povijesni gradić pod zaštitom UNESCO-a, kao mjesto iz kojeg potječe saudijska kraljevska obitelj, smješten na rubu metropole Rijada. 

Lokacija je objavljena sredinom kolovoza, no Diraja nije imala adekvatnu dvoranu koja bi ugostila takav spektakl. Izgradnja je počela ni iz čega, i to tek 7. listopada, a završila je prošlog tjedna.

Na njoj je radilo 175 ljudi, a iskorišteno je skoro 300 tona čelika za pokrivanje područja od 10.000 kvadratnih metara. Primat će 15.000 gledatelja i zamišljena je kao jedna od najvećih dvorana na otvorenom na svijetu.

"Ovo je nevjerojatno, ludo je kako su uspjeli sve izgraditi za mjesec i pol. Kad sam prvi put bio tu, nije bilo ničega! Ovo je povijesno mjesto, pa i sam na njemu namjeravam ispisati povijest", prokomentirao je nakon obilaska Andy Ruiz koji će u glavnoj borbi večeri braniti teškaške naslove prema WBA (Super), IBF, WBO i IBO verzijama protiv Anthonyja Joshue, kojem ih je prije šest mjeseci senzacionalno oduzeo.

Odluka o dodjeli domaćinstva ovog spektakla Saudijskoj Arabiji bila je vrlo kontroverzna zbog konstantnog kršenja ljudskih, a posebno ženskih prava u toj zemlji. Baš zbog brojnih zabrana slobode ženama, na mečevima neće biti djevojaka u ringu koje inače oskudno odjevene pokazuju koja runda slijedi.

Pročitajte više