Arsenal zbog njega ruši rekord. Kupuje li svjetsku klasu ili razvikanu prevaru?

Foto: EPA

DECLAN RICE (24) postat će najskuplji igrač Premier lige te najskuplji engleski nogometaš ikad. Arsenal je za nezamjenjivog središnjeg veznjaka i kapetana West Hama ponudio 100 milijuna funti, plus 5 milijuna u bonusima, što je više od 120 milijuna eura. Time će prestići Jacka Grealisha, koji je za 117.5 milijuna eura prije dvije godine došao u Manchester City iz Aston Ville. Inače, City je bio u utrci za Riceom, ali je odustao zbog prevelikog iznosa.

Rice je engleski reprezentativac, koji je deset godina u West Hamu, čiji je član postao dolaskom iz mladih uzrasta Chelseaja. Ugovor s londonskim klubom, s kojim je osvojio Konferencijsku ligu, istječe mu na ljeto 2024. godine, pa je sada idealan trenutak za transfer.

Pogledaju li se najveći transferi ikad prema Transfermarktu, u top 10 samo je jedan veznjak - Chelseajev Enzo Fernandez. Ostali su ofenzivci koji doprinose golovima, onime što donosi pobjedu. Rice to svakako nije s pet golova u 50 prošlosezonskih nastupa.

Po čemu je onda poseban taj veznjak kojeg su željeli Bayern, Chelsea, Manchester United i City, a koji će završiti u Arsenalu kao šesti najskuplji igrač u povijesti nogometa?

Je li cijena previsoka za središnjeg veznjaka?

Trener West Hama David Moyes na pitanje vrijedi li Rice toliko odgovorio je s kratkim "da", pa dodao: "Iznimno je važan za West Ham. Cijenimo ga, možete vidjeti koliko nam znači. Uživamo igrati s njime. Nedvojbeno će biti vrhunski igrač."

Igračka legenda, a danas sportski direktor West Hama Mark Noble slaže se s Moyesom. "Declan je fantastičan igrač i vrhunska osoba. Nitko mu neće zamjeriti što želi otići kako bi osvajao trofeje", poručio je Noble u veljači. Rice je i sam potvrdio da mu je cilj igrati Ligu prvaka i boriti se s najboljim igračima svijeta nakon što je godinama kontinuirano bio prvo ime West Hama.

S druge strane, umirovljeni brazilski veznjak i nekadašnji član Arsenala, u koji će Rice otići, preispitivao je ogromnu vrijednost transfera. "Ovakvi se iznosi inače plaćaju za napadače, ne središnje veznjake. Ne sumnjam u njegovu kvalitetu, ali mislim da je cijena previsoka", komentirao je Silva, koji je sakupio 243 nastupa za Arsenal i 93 za brazilsku reprezentaciju.

Koja je Riceova uloga?

Rice je u West Hamu igrao kao jedan od dvojice središnjih veznjaka u formaciji 4-2-3-1 ili kao najdublji u veznoj trojci. Stručnjaci ga opisuju kao igrača koji pokreće napade iz dubine, bilo dodavanjem ili probijanjem, kada njegova momčad ima posjed.

Uspoređuju ga s Rodrijem iz Cityja, Fabinhom iz Liverpoola i Casemirom iz Uniteda. S obzirom na to da nema puno igrača takve kvalitete na centralnoj poziciji, postoji mišljenje da je Arsenal upravo zato jako zagrizao za Ricea kako bi ga što prije doveo u momčad trenera Mikela Artete.

Iza londonskog sastava je fantastična sezona u Premier ligi. Nakon više slabih i osrednjih godina, Arsenal je ponovno u vrhu i takav mu je igrač potreban kako bi se na njemu zadržao. Uostalom, Artetin sastav očekuje i nastup u Ligi prvaka.

Visok je, a može se rješavati pritiska

Rice će biti važan i u izgradnji Arsenalove igre, što je Arteta kao učenik stručnjaka Pepa Guardiole iznimno cijeni i želi. S 24 godine još nije gotov igrač, osobito ne kao središnji vezni, pa se očekuje da će sazrijevanjem biti i bolji.

Vidjelo se to već u posljednjim mjesecima, u kojima je znatno češće i točnije razigravao suigrače gotovo sa svoje polovice, kako kratkim dodavanjima, tako i dugim loptama. Ako ga netko pritisne, sposoban je riješiti se igrača za vratom, i to uz činjenicu da je visok 188 centimetara.

Visina mu, naravno, pomaže u skok-igri, koju je kao klinac igrajući na mjestu stopera nadogradio sposobnošću presijecanja lopti. Stoga je, ako je lopta u nogama suparnika, Rice zadužen za pokrivanje prostora ispred obrambene linije.

U konačnici, upitna je zapravo samo cijena. A kako je Rice Englez, koji iz jednog engleskog kluba prelazi u drugi, podrazumijeva se velik transfer jer otočki klubovi jednostavno imaju puno novca, pa moraju preplatiti željene zvijezde.

Pročitajte više