Arteta za 250 milijuna eura dovodi tri igrača. Kako će Arsenal izgledati?

Foto: EPA-EFE

ARSENAL je prošle sezone imao veliku priliku senzacionalno osvojiti naslov prvaka Engleske, ali Artetina momčad nije izdržala Cityjev nalet u finišu prvenstva i na kraju je zaostala pet bodova. No Arteta je nakon sedam godina uspio vratiti Arsenal u Ligu prvaka za što će morati proširiti dosta uski kadar koji je izgurao čitavu prošlu sezonu.

Arsenal ozbiljno radi na kupovini čak trojice igrača koji bi ga mogli koštati ukupno 250 milijuna eura. Artetina najveća želja i glavna meta je Declan Rice koji je s West Hamom osvojio Konferencijsku ligu. Engleski reprezentativac košta 120 milijuna eura i to je cijena koju West Ham nije voljan smanjivati.

Arsenal će podebljati ponudu

West Ham je odbio prvu ponudu od 90 milijuna eura u šest rata i još 15 milijuna eura bonusa, ali engleski mediji pišu da će Arsenal uskoro poslati novu ponudu koja će zadovoljiti Riceov klub i on bi uskoro trebao postati član Arsenala.

Istovremeno se radi i na transferu Kaija Havertza koji se, iako je zabio gol u finalu Lige prvaka, nikad nije najbolje snašao u Chelseaju. Havertz ima ugovor do 2025. godine, ponuđen mu je novi, ali je on ovih dana obavijestio klub da ga ne namjerava produžiti.

ESPN piše da Nijemac jako želi u Arsenal koji bi rado smanjio cijenu od 80 milijuna eura, ali to neće biti moguće budući da ga žele i Bayern i City. Presudit će njegova želja da dođe kod Artete i taj transfer trebao bi biti realiziran.

Želi klinca iz Southamptona za 50 milijuna eura

Arsenal je u utrci i za Southamptonova 19-godišnjeg veznjaka Romea Laviju kojeg žele još neki klubovi, ali igrač također želi doći u Arsenal. On je u Southampton stigao iz Cityja prošlog ljeta za 12.3 milijuna eura. City ima klauzulu prema kojoj ima pravo prvokupa, ali tek 2024. godine.

Southampton je ispao iz lige i rasprodaje sve što može, a za Laviju traži 50 milijuna eura. Arsenal je u jako dobrim odnosima s igračevim agentom koji je menadžer Arsenalovim igračima Saki i Nketiahu i engleski mediji pišu da je Lavijin dolazak na Emirates vrlo izvjestan.

S ova tri transfera Arsenal bi dobio veliku širinu u momčadi i puno opcija što je upravo ono što mu je nedostajalo prošle sezone u utrci sa Cityjem. Rice i Lavia omogućili bi Arteti razne rotacije u momčadi, a Havertz kvalitetno može igrati na više pozicija.

Prva varijanta 4-3-3

Arteta neće dirati zadnju liniju koja je bila vrlo dobra prošle sezone i novih dolazaka tu neće biti. U prvoj varijanti Rice bi igrao zadnjeg veznog dok bi Odegaard i Havertz bili dvije osmice iza napadačke linije. Martinelli i Saka na krilima te Jesus u napadu bili bi nepromijenjeni.

Druga varijanta 4-3-3

Martinelli je imao dosta problema s ozljedama od kad je u Arsenalu pa se Arteta može odlučiti za Jesusa na lijevom krilu, što je Brazilac često igrao u Cityju. Lavia bi onda zaigrao na poziciji zadnjeg veznog, Rice bi se digao malo prema naprijed, a Havertz bi igrao napadača što igra i u njemačkoj reprezentaciji i u Chelseaju.

TalkSport piše da Arteta s ovim novim igračima može pokušati kopirati Guardiolin sustav 3-2-2-3 s kojim je City potukao konkurenciju prošle sezone. Tu ne bi bilo mjesta za Oleksandra Zinčenka, a u zadnjoj liniji igrali bi Gabriel, Saliba i White.

Cityjeva varijanta 3-2-2-3

Rice i Lavia činili bi prvi par veznjaka, a ispred njih bili bi Havertz i Odegaard. Martinelli i Saka na krilima te Jesus kao špica bili bi ubojiti napad. Ta postava dala bi Arteti puno mogućnosti u napadu, ali za očekivati je da će se Španjolac odlučiti za jednu od uigranih 4-3-3 varijanti.

Pročitajte više