Assassins Creed: Origins najbolje je što će vam se dogoditi ove zime

Foto: Ubisoft

U dogovoru s ekipom iz  Instar Informatike svaki tjedan donosit ćemo kratke recenzije popularnih naslova s fokusom na sportske igre i najpopularnije franšize. Za početak, odlučili smo se osvrnuti na nekoliko naslova koji su izašli krajem prošle godine, a koje možda još razmišljate nabaviti.

Jedan od njih je Assassin's Creed: Origins, najnoviji nastavak sad već legendarne franšize. Da budemo jasni odmah na početku, teško ćete bolje utrošiti novac želite li sate i sate neograničene zabave.

To je ono što na prvi pogled instantno oduševi, čak i nekoga tko dosad nije igrao ovaj serijal. Osjećaj potpune slobode kretanja po open worldu koji je, koliko smo uspjeli istražiti online, najveći u svim dosadašnjim nastavcima Assassinovih avantura.

Origins vas smješta u svijet drevnog Egipta u kojem ćete imati posla s ljudima koji su vam ubili sina, faraonima, Kleopatrom, običnim lopinama, vojskom i svim drugim pripadnicima raznih društvenih skupina koje vam mogu pasti na pamet. Bit će seksa, bit će pijanstava, bit će politike, ali ono osnovno, gameplay, apsolutno je najbolji dio igre, dotjeran do savršenstva.

Smješteni ste u lik Bajeka, tipa koji bi u moderno vrijeme bio neki oblik državnog odvjetnika i borca za prava ugnjetavanih (kojih je u Egiptu bilo na svakom koraku), koji kroz dobivene borbe i kompletirane questove skuplja iskustvo i ability pointse koje, kako napreduje iz levela u level, koristi za unaprjeđenje vlastitih sposobnosti.

Element RPG-a koji je ubačen u igru odlično je balansiran da nama, koji nismo preveliki fanovi klasičnog RPG-a zbog kompleksnosti, savršeno odgovaraju neki segmenti preuzeti iz tog žanra, a vjerujem da će istovremeno RPG-ovci biti zadovoljni količinom takve vrste kombinatorike koja u igri funkcionira odlično.

Dizajnirati ovakav tip Rambo borbi, u kojima jedan lik protiv sebe često ima pet, deset ili 15 protivnika, često zna biti jako zeznuto. U brojnim igrama one se svode na to da protivnici praktički stoje u redu i čekaju svoju porciju batina, što se pretvara u linearnost, no u AC: Origins to nije slučaj. Ako ste level 10 i namjerili ste se na nekog kapetana garnizona koji je level 15, zaboravite da ćete imati ikakvih izgleda. Ove jednakog ili nižeg nivoa ćete riješiti bez previše problema, no ako naletite na ekipu koja je, recimo, dva levela iznad vas, morat ćete kombinirati dosta sakrivanja, zasjeda i klasične borbe ne biste li odradili zadatak.

Uz svaki quest (kojih s DLC-ovima ima preko 120), postoje brojni side-questovi pomoću kojih možete povećati level kako biste se mogli potući s onima koji vam stoje na putu. Eventualno se u tim trenucima može osjetiti određena doza klasičnog grindanja, ali ako vam se to ne da u opcijama možete podesiti enemy auto level čime će protivnici pasti negdje na vaš level.

Nakon 12-ak sati igranja završili smo tek dva posto igre, što dovoljno govori koliko je ona velika i kompleksna. Ako vam se ne da trenutno odrađivati quest, možete upasti u neku od brojnih zabranjenih zona i namlatiti kompletan garnizon vojnika, ukrasti neki dobar item i natući experiencea. Pritom su kombinacije parkoura, klasične borbe i Bajekovih poteza zaista strašno zabavne. Recimo, iz zasjede ćete srediti jednog vojnika, drugog ćete pomesti sabljom, onda u skoku lukom i strijelom pogoditi trećega, popeti se preko zgrade i natjerati njih da krenu za vama pa ih jednog po jednog bacati s krova itd...

Ako vam se ni to ne da, možete do zla Boga jahati devom po pustinji i dinama, loviti divlje životinje i uživati u dizajnu i grafici igre koji su vjerojatno neki od najboljih na tržištu. Boje, sjene, detalji i zvuk su briljantni i nekoliko puta smo se uhvatili kako se pentramo na vrh neke zgrade i onda gledamo oko sebe i screenshotamo okoliš. Na Playstationu Pro i 4K televizoru, koji smo isprobali u Instar Informatici, igra izgleda još impresivnije.

Ono što može tu i tamo iritirati su bugovi kojih, doduše, nema previše. Nekoliko puta se dogodilo da Bajek sam ili na devi zapne za granu palme ili krov kuće i nema nikakve šanse da se izvuče. U tom trenutku, kako rotirate kameru, cijela igra će se izobličiti i ne preostaje vam drugo nego da je restartate. Nećete previše izgubiti jer se sve sprema relativno ažurno, ali definitivno je moglo bez toga. Kao i u većini novih igara, napredovati možete puno brže ako ukucate broj kreditne kartice, ali nismo imali osjećaj da smo zakinuti što smo odlučili ići redovnim putem. Dobit ćete neka posebna oružja i opremu, umjesto deve možete jahati, recimo, nilskog konja i slično, ali to nije nužno za napredak u igri.

Nužno je samo imati dosta vremena i, po mogućnosti, što veći i bolji televizor ne bi li sve izgledalo još ljepše, ali sigurni smo da će vas satima prikovati za joystick i da ćete u jednom trenutku progovoriti i staroegipatski. Za 549 kuna, koliko će vas stajati u Instaru, igru možete igrati ispočetka i sigurno je nećete završiti s istim likom kao prvi put. Zanemarimo li sitnije bugove, koje se sigurno moglo ispraviti, Assassins's Creed: Origins je idealna igra za ubijanje dosadnih zimskih dana. A poslužit će i za ljetne vrućine...

 

Pročitajte više