Asu Italije zbog rasizma prijeti teška kazna. Propušta li Euro i Hrvatsku?

Foto: Profimedia

RASISTIČKI SKANDAL u vrhunskom nogometu glavna je tema talijanskih medija. Za vikend se igrao derbi Inter - Napoli (1:1), tijekom kojeg je Juan Jesus, branič gostiju, sucu rekao da ga je rasistički uvrijedio Francesco Acerbi, branič Intera. Nakon toga je talijanski izbornik Luciano Spalletti s okupljanja reprezentacije vratio Acerbija te umjesto njega pozvao drugog igrača.

S obzirom na to da se radi o događaju s utakmice lidera i aktualnog prvaka Italije, nakon kojeg je iz reprezentacije izbačen prvotimac Intera i reprezentacije s kojom je osvojio europski naslov, te da se sve ovo događa samo tri mjeseca prije Eura (na kojem Italija igra s Hrvatskom) na kojem Italija brani titulu, jasno je zašto je slučaj zaokupio pažnju talijanske javnosti. Dva recentna nastavka priče učinili su je još zanimljivijom.

Acerbi: Nisam rekao ništa rasistički. Juan Jesus je pogrešno shvatio

Prvo se oglasio Acerbi, prvi put od izbijanja afere. Njega su na glavnom kolodvoru u Milanu dočekali novinari kada se vratio iz kampa reprezentacije. Rekao im je: "Miran sam i znam da sam nevin jer nikada nisam izrekao ništa rasističko. Profesionalac sam već 20 godina, dobro znam što govorim i nikada iz mojih usta nije izašla rasistička riječ. Rasistima i rasizmu poručujem da idu u ku*ac i najviše mi je u ovoj situaciji žao što neću igrati za reprezentaciju u utakmicama ovog mjeseca. Juan Jesus je očito nešto pogrešno shvatio. Na terenu svašta govorimo jedni drugima tijekom utakmice, to je nogomet. Ali kada meč završi, pružimo si ruke i sve bude kao prije."

Juan Jesus: Nisam htio više o ovome, ali kada čujem što Acerbi govori...

Na ovo je, također prvi put otkako je izbio skandal, reagirao Juan Jesus. Na Instagramu je objavio: "Za mene je slučaj bio gotov na terenu kada mi se Acerbi ispričao. Iskreno, rado bih da se ne moram vraćati nečemu tako ružnom kao ono što sam proživio. No, čitajući ono što je Acerbi izjavio, a to je potpuno drugačije od onoga što se dogodilo i što je nedvojbeno dokazano video snimkom, kao i njegovim moljenjem mene da mu oprostim, ne mogu dopustiti da šutim. Jer se protiv rasizma treba boriti sada i odmah. Acerbi mi je rekao: "Crni, odlazi! Ti si samo crnac." Nakon što sam prijavio sucu što mi je rekao, priznao je da je bio u krivu i ispričao mi se. Kasnije je dodao "Znaš, meni je 'crni' samo jedna od uvreda koje si govorimo tijekom utakmica." Sada je promijenio priču i govori da me nije vrijeđao rasistički."

Gazzetta: Acerbiju prijeti teška kazna

Reagiralo je talijansko Državno odvjetništvo. Acerbi i Juan Jesus će biti ispitani u petak, a vjerojatno će kao svjedoci biti pozvani igrači i suci koji su bili blizu njih na terenu te čuli što je Acerbi govorio suparniku. "Također će kao dokazni materijal biti korištene video i audiosnimke te zapisi komunikacije suca i VAR sobe", objavili su iz tužiteljstva. Ako tužitelj utvrdi da je Acerbi rasistički vrijeđao suparnika, to će prijaviti Sportskom sudu. To tijelo će zatim odlučiti o kazni za Acerbija.

Gazzetta dello Sport piše da će Acerbi, ako bude utvrđeno da je kriv, dobiti ozbiljnu kaznu: "Iako Sportski kodeks ima veoma rastezljiva pravila o kaznama, koja inače ostavljaju veliki manevarski prostor sucima, što se tiče djela rasizma, situacija je jasna. Članak 28 ističe: "Igrač koji počini prekršaj iz ove sfere kažnjava se neigranjem najmanje 10 utakmica ili u posebno teškim slučajevima, suspenzijom na određeni vremenski rok."

Do kraja sezone Serie A ostalo je još devet kola. To znači da će Acerbi, ako bude proglašen krivim za rasizam, čak i minimalnu kaznu morati izdržavati i iduće sezone. U slučaju da bude kažnjen još teže, upitan mu je i odlazak na Euro.

Pročitajte više