Atalanta pobijedila Torino u utakmici koju je pratilo pola Europe

Foto: EPA

NEKOLIKO dana nakon osvajanja Europa lige Atalanta je u Bergamu uvjerljivo slavila protiv Torina rezultatom 3:0 u posljednjem kolu talijanske Serie A, s time da im je preostalo odigrati još i zaostalu utakmicu s Fiorentinom. Ekipa Giana Piera Gasperinija svečano je dočekana na svom travnjaku, gdje joj je ekipa Torina priredila svečani špalir, a tu je bio i trofej Europa lige, prvi europski trofej u Atalantinoj povijesti.

U vodstvo ih je doveo Gianluca Scamacca u 26. minuti, a u 43. zabio je junak finala Europa lige Ademola Lookman. Točku na "i" je iz penala u 71. minuti stavio Mario Pašalić. Ovom pobjedom Atalante neće biti zadovoljni ljubitelji Serie A jer je talijanska liga sada izgubila jedno mjesto u Ligi prvaka iduće sezone.

Talijani s devet umjesto deset klubova u Europi

Talijani i Nijemci su ove sezone osvojili najviše bodova u europskim natjecanjima i time su dobili dodatnu poziciju u Ligi prvaka. Serie A i Bundesliga od jeseni će imati po pet klubova u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju, ali Atalanta je Ligu prvaka svakako osigurala osvajanjem Europa lige. 

Pobjedom protiv Torina Atalanta je osigurala najmanje četvrto mjesto i zato se računa da su mjesto u Ligi prvaka izborili kroz prvenstvo. Da je Atalanta danas kojim slučajem izgubila od Torina i tako ostala bez pozicije u najbolje četiri ekipe, u Ligu prvaka išlo bi čak šest ekipa iz Serie A. Ovako je kao prva "ispod crte" izvisila šestoplasirana Roma koja ide u Europa ligu.

Evo tko se usrećio, a tko unesrećio Atalantinom pobjedom

Da se Atalanta kao osvajač Europa lige našla van četiri najbolje ekipe u ligi, Europu bi iduće sezone igralo čak deset ekipa iz Serie A, dok će ih ovako biti devet. Utakmica Atalante i Torina napeto se pratila u pola Europe i pobjeda Božice iz Bergama je nekima donijela sreću, a nekima nesreću. 

Portugalski viceprvak Benfica ulazi direktno u Ligu prvaka umjesto Rome, RB Salzburg kao viceprvak Austrije ulazi u treće pretkolo Lige prvaka, kao i Slavia Prag, viceprvak Češke. Zbog pobjede tuguje treća ekipa Škotske Hearts, koji je ostao bez direktnog plasmana u Europa ligu i ide u play-off, kao i treća ekipa Ukrajine Krivbas, koji umjesto u play-off ide u treće pretkolo Europa lige.

 

Pročitajte više