Atena: Bacanje kugle na borilištu starom 2780 godina

DISCIPLINA bacanja kugle za atletičarke i atletičare bit će najzanimljivije natjecanja Olimpijskih igara u Ateni jer će se održati u Olimpiji na borilištu starom 2780 godina.

Organizatori su odlučili atletsku diciplinu bacanja kugle prebaciti u drevnu Olimpiju, gdje su 776. godine prije Krista održane prve Olimpijske igre na borilištu koje će, osim neophodnih modernih uređaja, biti posve izvorno kao u antičko doba. Svi gledatelji - njih 15.000 - sjedit će ili stajati na travi oko stadiona, kao i samo 200 posebno akreditiranih novinara, a prijenos natjecanja radit će TV-kamere bez fiksnih postolja, isključivo "iz ruke", pa tako ničim neće biti narušeno izvornost objekta u kojem je rođen olimpizam.

Zbog jedinstvenosti prostora, disciplina bacanja kugle za atletičare i atletičarke obavit će se samo u jednom danu, 18. kolovoza ujutro će biti kvalifikacije, a popodne finala, dok će proglašenje pobjednika biti 20. kolovoza na Olimpijskom stadionu u Ateni.

Nakon 2780 godina bit će prekršeno jedno od temeljnih pravila antičkih Olimpijskih igara jer će se na tom drevnom borilištu natjecati i žene, kojima je u staro doba bilo zabranjeno i samo gledanje natjecanja.



(Hina) xrš yad

Pročitajte više