Konačno mir na ulicama Atene: U racijama uhićeno 90 navijača, od toga 77 Dinamovih

Foto: newsit.gr, news.it, Screenshot: Twitter

UOČI večerašnje utakmice Olympiakosa i Dinama u Pireju, pratimo stanje na ulicama Atene, gdje od ponedjeljka traje navijački rat. Nimalo pretjerane riječi, koje potvrđuju scene stotina maskiranih i naoružanih navijača u maršu gradom, zapaljenih taksijsa, tučnjava i policijskih racija.

Atena je sinoć bila poput bojišnice. (Foto, video). S jedne strane su navijači Olympiakosove frakcije Gate 7 i pripadnici Delija, dok su Bad Blue Boysi, njih stotinjak, u gostima kod prijateljske družine Panathinaikosa, Gate 13. U ovom trenutku, prema dostupnim informacijama, u Ateni je oko 200 navijača Zvezde iz Srbije i BiH, te više od sto Bad Blue Boysa. Nakon sinoćnje tučnjave nekoliko je ozlijeđenih. 

19:30 Grčka policija ističe kako je situacija u Ateni i Pireju mirna zahvaljujući njihovom preventnivnom djelovanju, odnosno uhićenju 41 srpskog navijača jučer, te 90 hrvatskih, srpskih i grčkih navijača danas. Lokalni mediji također ističu kako je sat vremena prije utakmice sve mirno i bet ikakvih naznaka incidenata. Također pišu kako policija jamči da će se susret Olympiakosa i Dinama odigrati bez bojazni oko novih nereda.   

16:00 Uhićeno je 77 hrvatskih, osam grčkih i pet srpskih navijača. Oni su izvedeni pred suce za prekršaje u Ateni nakon niza racija u hotelima, hostelima, te klubovima, ali i kućama i stanovima navijača Panathinaikosa i Olympiakosa, gdje je grčka policija tražila jesu li ugostili navijače iz Hrvatske (PAO-vi Gate 13) ili Srbije (Olympiakosovi Gate 7), s kojima su u savezništvu, što je slučaj s navijačima Dinama i Panathinaikosa ili pak pobratimljeni poput Zvedinih Delija i navijača Olympiakosa. 

15:30 Vladimir Šavija, koji je do prije par godina bio jedan od istaknutijih Delija, na društvene mreže postavio je fotografiju na kojoj pokazuje Dinamov dres s brojem 33, što bi s obzirom da je sliku naslovio "Uživo iz Pireja", trebalo značiti da se hvali trofejem osvojenim u borbi s Dinamovim navijačima, ali stvarno ne znamo koji to ultras bi se po Ateni šepirio u dresu trećeg Dinamovog golmana Marka Mikulića.

Уживо из ПирејаШавија са дресом Динама из Загреба..

Posted by Српска навијачка сцена on Tuesday, 3 November 2015

15:00 U 15 sati stigao nam je dopis iz MVP kojeg prenosimo u cijelosti:

''Poštovani,
 
Veleposlanstvo RH u Ateni dobilo je od grčke policije tijekom dana informaciju o uhićenju 44 hrvatska državljana koji su zadržani zbog daljnje istrage, nakon čega očekujemo službenu informaciju o pojedinostima uhićenja.
 
Veleposlanstvo je u stalnoj komunikaciji s grčkom policijom i spremno je uhićenim hrvatskim državljanima, u slučaju potrebe, pružiti konzularnu pomoć, koju dosad nitko nije zatražio.
 
S poštovanjem
 
14:00 iz Atene dolaze informacije da se situacija smirila i nema više zabilježnih sukoba ni policijskih intervencija

13:00 Iz Dinama su poručili kako se ne osjećaju ugroženo u cijelom ovom kaosu. 

"Delegacija i igrači Dinama niti na koji način do sada nisu bili sigurnosno ugroženi jer je suradnja s ljudima iz Olympiakosa, grčke policije i hrvatskog veleposlanstva u Ateni besprijekorna. Prema informacijama sigurnosnih službi, tijekom jutra je locirano i privedeno 50 pripadnika BBB, kod kojih je pronađena pirotehnika i manja količina droge. Ista akcija provedena je i prema Delijama, ali detaljnijih informacija o tome još nema.
 
Od incidenata znamo za napad na taxi, privođenje Delija od jučer i marš 500-ak Delija i GATE 7 kroz grad. Nije se dogodilo nista za sto se nismo pripremili", za Index je rekao Dinamov povjerenik za sigurnost Krešimir Antolić.
 
Glasnogovornica Dinama Sandra Špičić za Index je rekla kako nitko u i oko kluba od dolaska u Atenu nije imao ni najmanjih problema te je dodala da se u samom gradu ne osjeća neka prevelika napetost.
 
12:00 Grčki mediji pišu kako su tijekom noći uhićena 34 srpska i hrvatska navijača, a u raciji koja je prethodila tim privođenjima pronađen je cijeli arsenal metalnih šipki, baklji, palica, ali i kokaina. Time se broj privedenih broj popeo na 75.

11:30 Posljednje informacije iz Grčke kažu da su racije u Ateni učestale. Policija traži srpske i hrvatske huligane po cijeloj Ateni i privodi te ispituje Grke koji su ih ugostili. Također, grčka policija otvara mogućnost i suradnje s Interpolom koji bi im mogao pomoći pri identifikaciji navijača, koji imaju otvorene dosjee.

09:30 Dinamov povjerenik za sigurnost Krešimir Antolić, nakon što je sinoć potvrdio vijest o 41 uhićenom pripadniku skupine Delije, jutros opet izražava bojazan i ističe da zna kako su u Ateni neki od ortodoksnih huliganskih vođa.

"Neki od njih spadaju u najtežu kategoriju huligana. To za mene nisu navijači Dinama, neki imaju i sudske zabrane te je pitanje kako su uopće izašli iz Hrvatske i stigli do Atene", kazao je Antolić koji je u Dinamu zadužen i za komunikaciju s navijačkim predstavnicima. 

"Koliko mi je poznato, prema informacijama koje imam iz Srbije, Delije su proteklih dana radili selekciju te u Grčku poslali najjače, fizički najspremnije i najhrabrije ljude"

08:30 S Dinamom su na putu i policajci iz Hrvatske, koji ih u civilu obično prate na gostovanjima. U klubu su u stalnoj komunikaciji s veleposlanstvom u Grčkoj, koje je Indexu jučer kazalo da nitko od hrvatskih državljana nije zatražio pomoć niti imaju službenih informacija o ozlijeđenim Hrvatima. Jutros Index pokušava doznati ima li novosti po tom pitanju nakon sinoćnjeg sukoba. 

08:00 Grčki mediji objavili su video navijačkog marša udruženih navijača Olympiakosa i Delija koji su kroz ulicu Ermou, do trga Sintagma, prošli i pored zgrade parlamenta. Naišli su taman pred kraj sastanka predstavnika grčke vlasti s Pierreom Moscovicijem, europskim povjerenikom za ekonomiju i financije. On se kod sigurnosnih službi raspitao o iznenađujućoj sceni. Kada su huliganski marš vidjeli grčki dužnosnici, osiguranje se rasporedilo pred Kućom parlamenta. Navijači su otišli u drugom smjeru. 

Informacije tijekom noći:

23:30 Potvrđena je informacija o uhićenim Delijama. Njih 41 policija je spriječila da uđu u grad No, pojačanje ekipi iz Pireja još stiže.

 

Srpski huligani su, kako bi što opremljeniji izašli "na megdan" Boysima, na gradilištu 200-tinjak kilometara od Atene,...

Posted by Index Sport on 3. studeni 2015

23:00 Iako je policija veliki broj navijača iz marša preusmjerila u Pirej, predgrađe i luku Atene te Olympiakosov dom, zaraćene su se skupine ciljano susrele i potukle. Prema dostupnim i neslužbenim informacijama, u sukobu je sudjelovalo 60-ak navijača, a dvojica su ozlijeđeni.

21:35 Stigle su i prve video snimke s ulica Atene, gdje je više s

 

 

 

Pročitajte više