svjetsko prvenstvo

Athletic: Saudijska Arabija želi s Italijom organizirati SP 2030. godine

Foto: Reuters

ENGLESKI mediji su prije nekoliko tjedana objavili da će se Saudijska Arabija kandidirati za domaćina Svjetskog prvenstva 2030. godine.

Saudijci su ranije ove godine angažirali američku tvrtku Boston Consultancy Group, koja će im pomoći u slaganju kandidature. Amerikanci su im sugerirali da SP organiziraju u suradnji s još nekom zemljom, a Athletic je danas objavio da bi Saudijci najviše željeli surađivati s 3300 kilometara udaljenom Italijom.

Ove dvije zemlje su u dobrim odnosima kad je sport u pitanju budući da je Saudijska Arabija bila već dvaput domaćin utakmicama talijanskog superkupa. No organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da Saudijci sportskim događanjima pokušavaju skrenuti pozornost s katastrofalnog stanja po pitanju ljudskih prava u toj državi te da se pokušavaju prikazati u drukčijem svjetlu iako je stvarnost potpuno suprotna.

Saudijska Arabija potrošila je milijardu i pol dolara u zadnjih nekoliko godina na organizaciju raznih sportskih priredbi. Tako je u prosincu 2019. bila domaćin boksačkog spektakla između Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza, ugostila je Reli Dakar i veliki golferski turnir, a ove godine u Jeddahu će se voziti i utrka Formule 1.

Investicijski fond koji je usko povezan s princom Mohammedom bin Salmanom pokušao je kupiti Newcastle United, ali Premiership nije dozvolio prodaju Saudijcima zbog razvijenog tržišta piratskih prijenosa engleske lige u toj zemlji. 

Podnošenje kandidatura još je u ranoj fazi i teško je očekivati da bi ovakva kandidatura dobila prednost ispred, recimo, zajedničke kandidature Irske i Velike Britanije, koju su već podržale vlade obiju zemalja. Još su neke velike zemlje zainteresirane za domaćinstvo SP-a, koji će se igrati na 100. godišnjicu prvog Svjetskog prvenstva, a domaćin će biti određen na FIFA-inom kongresu koji će se održati sljedeće godine.

Pročitajte više