Australija odabrala: Umjesto Bilića, na SP je vodi viceprvak svijeta

Foto: Getty Images
 
AUSTRALSKI nogometni savez priopćio je kako je Bert van Marwijk (65) izabran za novog izbornika. Naslijedivši Angea Postecogloua koji je u studenom protekle godine nenadano podnio ostavku, iskusni nizozemski stručnjak predvodit će Australce na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji.
 
"Impresioniran sam uvjetima. Australija je mnogo napravila u posljednjih nekoliko godina prema pitanju nogometnog razvoja. Moj odgovor na ponudu da budem izbornik bio je da u Rusiju ne odlazimo kako bismo se natjecali, već i kako bismo pobjeđivali", izjavio je Bert van Marwijk na medijskom predstavljanju.
 
Prije dolaska na izborničku funkciju australske izabrane vrste - za koju su još na širem popisu pretendirali Slaven Bilić, Marcelo Bielsa, Jürgen Klinsmann te Louis van Gaal i Slavoljub Muslin - Bert van Marwijk bio je šef stručnog stožera nizozemske (2008. - 2012.) i saudijske reprezentacije (2015. - 2017.). 
 
Porazom protiv Španjolske (0:1) u finalu produžetaka Mundijala 2010. godine u Južnoafričkoj republici s Nizozemskom se etablirao kao svjetski vicešampion. Sa Saudijskom Arabijom, pak, izborio je direktan plasman na nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji, no na opće iznenađenje u rujnu protekle godine odstupio je s izborničke dužnosti.
 
U trenerskoj karijeri, koju je započeo 1995. godine, vodio je Meerssen, Fortunu Sittard, Borussiju Dortmund, Hamburger SV i Feyenoord s kojim je 2002. godine Kup Uefe, svojevremenu inačicu današnje Europske lige.
 

Pročitajte više