Otišao je hrvatski kapetan Australije. U HNL-u sjedio na klupi, pa uspio u Engleskoj

Foto: Getty Images, Instagram

POD PRAVIM imenom Michael John Jedinak nije pretjerano poznat, ali kad se dva imena zamijene nadimkom Mile, jasno je da se radi o legendi australskog nogometa i dugogodišnjem kapetanu tamošnje reprezentacije.

Mile Jedinak, 35-godišnji sin Osječanina i Požežanke, na društvenim mrežama objavio je kraj karijere uz fotografiju iz djetinjstva na kojoj nosi majicu u bojama hrvatske zastave i pogrešnom šahovnicom na prsima.

"Bio sam mladi dječak iz zapadnog Sydneyja koji je sanjao da postane profesionalni nogometaš. Moje putovanje do tog cilja bilo je prepuno iskustava, izazova i sjećanja koja ću zauvijek čuvati. Želim zahvaliti svim klubovima koje sam predstavljao što su mi dali priliku da to činim. Treneri, članovi stožera, suigrači, navijači, svi ste igrali svoju ulogu, pa hvala i vama. Velika hvala cijeloj mojoj obitelji koja me podržavala svih ovih godina, a posebno roditeljima koji su mi pokazali vrijednosti i uvjerenja kako bih ganjao svoj san. Na kraju hvala i mojoj supruzi i djeci jer ste mi bili najveći navijači na svijetu. Mojim dečkima, sanjajte velike snove i nikad ih ne prestajte ganjati. Sad je vrijeme za novo poglavlje", napisao je Jedinak.

Rođen je 3. kolovoza 1984. u Camperdownu blizu Sydneyja, a nogometom se profesionalno počeo baviti u tamošnjem Sydney Unitedu. U sezoni 2003./2004. došao je na posudbu u Varteks, ali u hrvatskom se nogometu nije snašao i brzo ga je napustio bez ijednog nastupa.

Vratio se u Australiju, iz koje je otišao 2009. u Tursku, a od 2011. je igrao u Engleskoj za Crystal Palace i Aston Villu.

Iako je Villa s njim raskinula igrački ugovor prošlog ljeta i dala mu ulogu trenera u akademiji, Jedinak je još u svibnju rekao da se još nije spreman umiroviti te da još želi igrati, ali u posljednja dva mjeseca se očito predomislio.

Za australsku reprezentaciju odigrao je 79 utakmica i zabio 20 golova, a bio je kapetan Socceroosa na SP-ima 2014. u Brazilu i 2018. u Rusiji, na kojima je u šest nastupa triput bio strijelac.
 

Pročitajte više