Australski Hrvat Marić glavni kandidat za novog zadarskog centra

KK ZADAR čini se nije dugo tragao za novim centrom. Nisu se navijačima još ni slegle uspomene na Todora Gečevskog kad su iz izvora bliskih klubu procurile informacije da će Makedonca u reketu zamijeniti mladi Australac hrvatskog porijekla Aleks Marić, javlja ZadarSport.

Marić je prošle godine igrao američku sveučilišnu NCAA ligu gdje je branio boje Nebraske. Ovom su 23-godišnjem centru predviđali i NBA karijeru, a na draft se prijavio još 2006. godine, ali je pod utjecajem trenera Nebraske ipak odustao i odlučio koledž privesti kraju. Pogled na Marićeve ulijeva optimizam u sposobnosti ovog australskog Hrvata koji ima dvojno državljanstvo. Prošle je sezone u NCAA ligi zabijao 15.7 koševa i hvatao više od 10 skokova po utakmici.

Sa svojih 210 cm Marić je klasični robusni centar koji se zna zagraditi i izboriti za poziciju. Marić navodno ima vrlo kvalitetan šut unutar reketa, ali šutevi s poludistance nisu mu jača snaga. Zbog svoje visine i snage Marić je, kao mnogi centri, malo trom pa mu skauti zamjeraju spore reakcije u obrani, ali to bi u hrvatskoj košarci trebalo biti osjetno manje primjetno nego u dinamičnom NCAA-ju.

Ukoliko se vijesti s Višnjika pokažu točnima, Zadar bi mogao dobiti izuzetno jako pojačanje uoči sezone koja je ključna za hrvatskog prvaka. Centarski dvojac Marić - Tome Ružić zvuči kao da bi mogao dominirati NLB ligom, a uz dodatak Malika Dixona i još jednog kvalitetnog šutera kojeg uprava obećava, čini se da se u Zadru rađa momčad za visoke domete.

P.V.
Foto: Daylife

Pročitajte više