wimbledon

Australski Hrvat za 58 minuta izgubio jedan od najbizarnijih mečeva u povijesti

Foto: Guliver Image/Getty Images

"BIT ĆU najbolji tenisač svijeta i osvojit ću sve Grand Slamove. Kako ću to uspjeti? Servisom Gorana Ivaniševića, psihom Petea Samprasa, udarcima Rogera Federera i srcem Lleytona Hewitta." Tako je prije 11 godina australski Hrvat Bernard Tomic najavio ulazak u profesionalce.

Među profesionalce je upao s 15 godina, ali do danas ništa od izrečenog nije ostvario. Izgledno je i da neće jer mu je dosad najbolji plasman na ATP ljestvici 17. mjesto. Osvojio je četiri titule, a na Grand Slamovima ima samo jedno četvrtfinale. Danas je tek 96. tenisač svijeta, koji iza sebe niže uglavnom skandale umjesto titula.

Novi se dogodio na ovogodišnjem Wimbledonu. Australski tenisač hrvatskih korijena izgubio je meč na tri dobivena seta od Francuza Tsonge za svega 58 minuta (6:2, 6:1, 6:4), a drugi je to najkraći meč na tri dobivena seta od 2002. godine.

Organizatori Wimbledona najavili su istragu, a dokaže li se da je tankirao oduzet će mu novac predviđen za nastup u 1. kolu (45 tisuća funti).

Tomic među teniskim novinarima ima nadimak 'Stroj za tankiranje', a legendaran je meč otprije nekoliko godina kad je za manje od pola sata igre izgubio od Jarkka Nieminena u Miamiju. Također, pamti se i nastup na Wimbledonu kad je kažnjen s 15 tisuća funti jer je priznao da je glumio ozljedu u glatkom porazu od Mische Zvereva.

Komentator BBC-ja i bivši britanski tenisač John Lloyd opisao je meč kao ''užasnu, groznu Tomicevu predstavu'', uz dodatak da je ''bolje natjecateljske mečeve vidio u svom lokalnom parku''.

Društvene mreže ocijenile su Tomicevu igru kao sramotnu, a Australac je ovo rekao nakon meča:

"Pa da, igrao sam poprilično loše. Zapravo, bilo je užasno", ocijenio je Tomic, a na pitanje zašto nije dao sve od sebe, samo je zakotrljao očima i dodao "sljedeće pitanje" pa zaključio:

"Igrao sam najbolje što sam mogao. Problem je što je to najbolje bilo baš užasno. A i on je pogodio 24 asa."

Teško je prije osam godina bilo zamisliti da će se to dogoditi tenisaču koji je na putu do četvrtfinala Wimbledona kao 19-godišnjak izbacio Nikolaja Davidenka i Robina Soderlinga, a potom i uzeo set kasnijem osvajaču turnira Novaku Đokoviću. Samo je Boris Becker mlađi od Tomica u posljednjih 30 godina stigao do četvrtfinala Wimbledona.

Tada su u njemu svi vidjeli višestrukog osvajača Grand Slamova, a mnogi su ga otpisali nekoliko godina kasnije, kada je doživio prvi pad. Nakon njega se uspio vratiti te 2015. i 2016. godinu sjajno odraditi i prvi put u karijeri upasti u prvih 20.

Neshvatljiv pad doživio je prije dvije godine, izgubio je 120 mjesta na ATP ljestvici, a u jednom trenutku sezone bio je tri mjeseca bez pobjede. Na Wimbledonu je kažnjen s rekordnih 20 tisuća dolara jer mu je tenis dosadan, gledateljima je poručivao da ne dolaze na njegove mečeve, a hejterima da ga ne vole jer sanjaju njegove vile i automobile.

Na ovom Wimbledonu dokazao je da nije sposoban za novi povratak.

Pročitajte više