Australski savez odgodio sutrašnji susret zbog mogućih sukoba Hrvata i Srba

AUSTRALSKA IFA (Illawarra Football Association) odgodila je sutrašnji susret između South Coast Uniteda, za koji navijaju australski Hrvati, i Albion Park White Eaglesa, treba li uopće spominjati, kojeg podupiru australski Srbi.

Utakmica je odgođena zbog straha čelnika IFA-e da će se na susretu ponoviti prošlonedjeljni sukob između hrvatskih i srpskih navijača, a za koji već postoje jasne naznake da bi do nereda moglo doći.

Tijekom prošlonedjeljnih sukoba navijača u Sydneyu ozlijeđeno je 11 policajaca, a uhićeno je pet navijača. Nakon velike tučnjave zapaljen je automobil dužnosnika Sydney Uniteda, a nedugo potom je ispaljeno 12 hitaca iz vatrenog oružja na središte kluba Bonnyrigg.

IFA-in menadžer David Naylor smatra da je najbolje da se susret odgodi dok se napetost između lokalne hrvatske i srpske zajednice ne smiri.

Budući da su navijači South Coast Uniteda i Albion Park White Eaglesa uglavnom isti oni koji podupiru Sydney United i Bonnyrigg White Eaglesa, postoji opravdana sumnja da će ponovno doći do sukoba, što australske lokalne vlasti žele izbjeći pod svaku cijenu.

"Hrvati i Srbi su imali neka politička pitanja iz svojih domovina, a sada si ih donijeli u našu zemlju....", rekao je ukratko Naylor obrazlažući odgađanje susreta.

Australski nogometni savez je odlučio da Sydney United i Bonnyrigg White Eagles do kraja godine međusobne utakmice igraju pred praznim stadionima, a neki izvori govore i o mogućem isključenju dvaju klubova iz Lige New South Wallesa.

Zbog preustroja nacionalne lige, oba hrvatska kluba - Melbourne Knights i Sydney United - nekada najuspješniji u cijeloj Australiji, prisiljena su igrati u nižim, ligama australskih država.

U tim se državnim ligama hrvatski se klubovi sada susreću sa srpskim klubovima, od kojih se nijedan ranije nije uspijevao probiti u Nacionalnu ligu, pa nije bilo ni sukoba, koji se u Australiji nazivaju etničkima.

Posljednji zabilježeni sukobi između hrvatskih i srpskih navijača dogodili su se na utakmicama izmedu dvaju Croatija protiv negdašnjega prosrpskoga JUSTA (Jugoslav United Soccer Teama), no on se prije dvadesetak godina raspao.
Uz Sydney United i Melbourne Knightse, u reformiranim australskim ligama nastupaju od hrvatskih etničkih klubova još South Coast United, Adelaide Raiders (bivša Croatia) u ligi Južne Australije, te St. Albans Saints (Dinamo) u Victoriji.

Pročitajte više