Austrijanci o zagrebačkom luksuzu: Zbog skijašica se zaustavlja promet, sve je kraljevski i besplatno!

AUSTRIJANCI  ne vjeruju luksuzu zagrebačkog "Bärenberga": Zbog skijašica se zaustavlja promet, spavamo i jedemo s pet zvjezdica!

"Zbog Marlies ćemo zaboraviti Vreni, a zbog obilja u Zagrebu, sve ostale utrke"

Tamošnji mediji ne slave samo heroinu Marlies Schild, koja će nakon spremanja u džep 42 tisuće sljemenskih eura, isto napraviti i s Vreni Schneider. Petom uzastopnom slalomskom pobjedom ove sezone, do koje je došla u Zagrebu, Schild je na 32 slavlja u ovoj disciplini, gdje se činilo da su 34 pobjede legendarne Švicarke nedodirljiv pothvat.

Svi na naslovnicama pišu o četvrtom slavlju njihove "nepobjedive" Marlies na zagrebačkom "Bärenbergu" (Medvjeđoj planini/gori - Medvednici), gdje je nakon 2006., 2007. i 2011., aktualna pobjednica Svjetskog kupa okrunjena i 2012. Presse i Nachrichten ističu kako je i ovom prilikom kasirala rekordan iznos za pobjednicu utrke u SK-u. Osim toga, ne mogu se načuditi obilju i kraljevskom tretmanu koji uživaju svi vezani uz skijanje, ne samo natjecateljice i natjecatelji.

"U Zagrebu sve skijašice tretiraju kao kraljice"

Spomenuti Nachrichten piše kako se "nije samo Marlies Schild osjećala kao friško okrunjena kraljica - organizatori zagrebačkog slaloma uložili su enormne napore, kako bi svakoj od skijašica koja se spustila niz stazu pružili VIP tretman. Cijela svita smještena je u hotelu Westin s pet zvjezdica, a komotan put do Sljemena u vrijeme najveće gužve, omogućila je policija posebnom regulacijom prometa."

"Orgija okuka do vrha Sljemena ubije volju za apetitom, a sedežnica je za muzej"

Međutim, nije sve tako bajno u austrijskim izvještajima iz Zagreba. Isti izvor ističe kako se "slalomska procesija protezala 600 metara od podnožja do vrha planine, gdje nas je u hotelu čekala potraćena bogata trpeza, jer je orgija okuka na planinskom putu izazvala mučninu i ubila apetit. Žičara kojom smo se vozili je za muzej i natjerala je čak i ateiste da se mole Bogu dok su se njome probijali kroz maglom obavijenu Medvednicu."

"Austrija je u Zagrebu glavna na stazi i reklamama oko nje"

Austrijske kolege likuju ne samo zbog dominacije njihove skijašice u Zagrebu, nego i što na padinama oko staze i na ciljnoj ravnini dominiraju panoi i slogani koji reklamiraju austrijske tvrtke: "Ogromni billboard s porukom 'Zauvijek Austrija' je u društvu tvrtke-kćeri austrijskog telekoma, koja je glavni sponzor utrke, a tu su neizbježne reklame proizvođača sokova iz Vorarlberga, kao i hrvatskog zastupnika austrijskog osiguranja. Uostalom, o "nosećoj" ulozi Austrije u ovom projektu govori i natpis na čeličnim cijevima konstrukcije tribine: "Nüssli Austria, Wels".


"Neke se stvari ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo, tu je zagrebačka Snow Queen"


Komentator Kleine Zeitunga pod naslovom "Konvoj", piše o tome kako uživa u obilju "petozvjezdanog" zagrebačkog tretmana: "Neke se stvari ne mogu kupiti novcem, nego se jednostavno dogode. Tako u Zagrebu prateći skijašku utrku boravite u hotelu s pet zvjezdica. Ne morate osjećati krivnju pred šefovima zbog visokih troškova, jer sve ide na račun organizatora, ali što je najbolje, vozite se u praćenom konvoju."

"Ugledajte se na Hrvate: Šutke čekaju da prođe konvoj skijašica pod policijskom pratnjom"

"Zamislite da ste u Grazu na križanju i u trenutku kada vam zasvijetli zeleno, pred vama se stvori policajac i zaustavi vas kako bi pustio kolonu autobusa pod policijskom pratnjom. Kod nas bi to izazvalo gnjevne reakcije. U Zagrebu su to prihvatili bez prigovora i trubljenja. Tako je zabavno voziti se u konvoju zbog kojeg se zaustavlja promet. I još se nitko ne buni. Ugledajte se na Hrvate."

Pročitajte više