Awaziem je dao dva gola za pobjede Hajduka, a nije smio ni igrati te utakmice

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

HAJDUK je proteklog vikenda svladao Varaždin na Poljudu 2:1 na vrlo dramatičan način. Nigerijski stoper Chidozie Awaziem u 99. minuti dao je gol za pobjedu, a bila mu je to druga utakmica u nizu u kojoj je spasio Bijele od novog kiksa i još većeg zaostatka za Dinamom, nakon što je zabio i jedini gol u pobjedi na Rujevici.

To je bila treća pobjeda Hajduka u četiri ogleda, otkako ga vodi novi trener Mislav Karoglan. Istra je jedini klub koji je u tom periodu uzeo bodove Hajduku, i to remijem (2:2) na Poljudu. Ipak, Hajdukovi navijači nisu zadovoljni igrom svoje momčadi, a to je posebno došlo do izražaja protiv Varaždina, koji je nadigrao Hajduk, a Bijele je spasio mladi vratar Karlo Sentić.

Uz to što smatraju da su više zaslužili svojom igrom, Varaždinci mogu biti nesretni i zbog suđenja. Naime, prema mišljenju više sudačkih eksperata, Hajduku je oprošten crveni karton. Štoviše, u svakoj od tri posljednje pobjede vidjeli smo barem jednu krucijalnu situaciju u kojoj je Hajdukov protivnik bio oštećen.

Posebno se ističe Awaziem, koji je postao Hajdukov junak i direktno mu donio četiri boda. Ipak, da su sudačke odluke bile ispravne, on se u trenucima u kojima zabija golove ne bi ni našao na terenu. Evo o kojim se greškama radi.

Hajduk - Rijeka, nedosuđen crveni karton Awaziemu

Pri rezultatu 0:0 na Poljudu protiv Rijeke junak iz kasnijih kola Awaziem zaradio je žuti karton u 45. minuti. Već u nadoknadi se našao u novoj situaciji u kojoj je trebao dobiti i drugi žuti karton, a sudačka komisija to je istaknula kao jasnu grešku Darija Bela.

"45. + 2. minuta: Neispravna procjena suca utakmice u interpretaciji pravila XII. Incident u kojem je igrač Hajduka počinio prekršaj (nedozvoljena upotreba ruke) razmatranjima PNI-e smatra se jasno nesmotrenim i obavezno disciplinski kažnjivim opomenom.

Uzimajući u razmatranje da je isti igrač prethodno na utakmici opomenut, nakon ovoga prekršaja trebao je biti isključen iz igre temeljem dobivene druge opomene na istoj utakmici. Ovaj propust ispravne interpretacije pravila vrlo dobro pozicioniranog suca smatra se važnom pogreškom suca utakmice", objavio je HNS.

Rijeka - Hajduk, nedosuđen crveni karton Awaziemu

Već za dva kola Awaziem je ponovno bio u naslovnoj ulozi, i to opet protiv Rijeke. Pri rezultatu 0:0 na Rujevici ponovno mu je, prema mišljenju sudaca, oprošten crveni karton. Ova situacija posebno dobiva na važnosti ako se zna da je upravo Nigerijac bio strijelac jedinog gola na utakmici.

"21. minuta: Incident u kojem je branič Hajduka počinio prekršaj "očiglednog držanja" suparnika KNS HNS-a smatra disciplinski kažnjivim opomenom. Uz razmatranje da je isti igrač prethodno opomenut, trebao je biti isključen iz igre", stoji u objašnjenju sudačke komisije.

Hajduk - Varaždin, oprošten crveni karton Fossatiju

Oko sporne situacije u dvoboju protiv Varaždina složili su se i sudačka komisija HNS-a i Mario Strahonja. Hajdukov veznjak vrlo je neoprezno startao na suparničkog igrača, ali nije dobio crveni karton.

"Prekršaj Fossatija u 39. minuti - komisija je sazvala prošli tjedan seminar na kojem su dali upute da se striktno kažnjavaju napadi na službene osobe i da se igrači zaštite od grubih startova", objasnio je kontrolor HNS-a Kovačić pa dodao:

"Ovdje je bila riječ o grubom prekršaju, sudac možda nije vidio dobro tu situaciju. Pomoćni sudac trebao je to sugerirati glavnom sucu. Smatra se da se tu trebao uključiti i VAR. Stav sudačke komisije je da je Fossati trebao dobiti izravni crveni karton. Komisija smatra da suđenje nije bilo na očekivanoj razini."

U emisiji Stadion složio se i Strahonja: "Taj start ne da je bio za crveni karton, nego je to pod obavezno direktno isključenje. Start je bio grub, brutalan, ulazak Fossatija je pokazao da je imao namjeru napraviti grub prekršaj i začudilo me to da ga Čulina nije isključio.''

Varaždin oštećen u još nekoliko navrata

Osim te situacije, bile su još dvije vrlo sumnjive u kojima se našao Marko Livaja. U jednoj je prilikom građenja udario suparnika u lice, dok je u drugoj grubo startao s dvije noge na protivničkog igrača.

I Strahonja i sudačka komisija složili su se oko druge situacije. ''Čulina je mlad i vrlo dobar sudac. I na ovoj utakmici je pokazao da se dobro kreće, da ima jako dobru procjenu prekršaja, no dva puta je pogriješio kod procjene disciplinskih mjera. Osim crvenog Fossatiju, ni Livaji nije dao žuti karton", rekao je Strahonja. 

U spornoj situaciji ponovno se našao i Awaziem, koji stalno igra na rubu prekršaja, ali i preko njega. Protiv Varaždina je đonom udario suparnika, a iako je bila riječ o očitom prekršaju koji podliježe sankciji u vidu kartona, nije dosuđen ni prekršaj za Varaždin.

Treba dodati i da je Hajduk bio oštećen u susretu protiv Istre. Prema mišljenju komisije, nije mu dosuđen čisti penal, dok su oko eventualnog penala za Istru mišljenja bila podijeljena, a komisija je ustvrdila da Istra opravdano nije dobila penal.

Pročitajte više