Azijati pokorili olimpijsko klizanje na 500 metara

NA ZOI u Vancouveru podijeljene su medalje u brzom klizanju za muškarce. Sve tri medalje odlaze u Aziju.

Zlatnu medalju osvojio je Tae-bum Mo iz Južne Koreje, i to u danu u kojem je slavio svoj 21. rođendan. Sportaš rođen 15. veljače 1989. godine napravio je iznenađenje i zasjenio neke od favorita u ovoj disciplini, a do zlata je stigao s dvije odlične vožnje. Nakon prve je imao drugo najbrže vrijeme, a na kraju je trijumfirao s ukupnim vremenom od jedne minute, 9 sekundi i 82 stotinke. Ovo mu je, dakako, prva olimpijska medalja u karijeri, a na Igrama će još nastupiti na 1.000 i 1.500 metara.

Preostale dvije medalje odlaze u Japan. Srebro je osvojio Keiichiro Nagashima sa 16 stotinki zaostatka, dok je brončanu medalju osvojio Joji Kato, s 19 stotinki sporijim vremenom od pobjednika.

Sentimentalni favorit domaće publike, 33-godišnji Kanađanin Jeremy Wotherspoon, jedan od najvećih svih vremena u brzom klizanju i osvajač srebrne medalje još iz Nagana 1998. godine u ovoj disciplini, utrku je završio na devetom mjestu. Od Moa je bio sporiji za 46 stotinki.

Dodajmo još da je natjecanje tijekom prve vožnje bilo prekinuto na čak sat vremena zbog tehničkih problema, odnosno kvara strojeva za mjerenje vremena. Organizatori su čak razmišljali i o odgodi natjecanja, no, onda su problemi mehaničke prirode napokon bili otklonjeni, pa je natjecanje nastavljeno.

ZOI, brzo klizanje 500 metara, rezultati:

1. Mo (J. Kor) 69.82

2. Nagashima (Jap) +0.16

3. Kato (Jap) +0.19

Pročitajte više