Babić poslao upozorenje: Vori i Čupić ostali bez poziva u reprezentaciju

Foto: Hina

KAPETAN hrvatske rukometne reprezentacije Igor Vori i jedan od stožernih igrača prijašnjih godina Igor Čupić nisu na popisu igrača novog izbornika Željka Babića za pripremni turnir u Umagu. Hrvatska će 6. studenog odigrati utakmicu protiv Makedonije, a dva dana kasnije hrvatske reprezentativce čeka prijateljski ogled protiv Crne Gore.

Novost je što nasljednik Slavka Goluže za te dvije utakmice ne računa na dvojicu najiskusnijih. Babić je, u dogovoru s Ivanom Balićem i prvim pomoćnikom Perom Metličićem, donio odluku da se pošalje ozbiljno upozorenje ostalim igračima. Poruka glasi; u reprezentaciji nema nedodirljivih.

"Jednostavno nismo zadovoljni igrom i angažmanom Vorija i Čupića. Mi želimo da jako budu izraženi nacionalni naboj, želja i strast da se igra za hrvatsku reprezentaciju, a u određenim segmentima nije postojao taj kriterij i to moramo zaustaviti", rekao je Babić.

"Nemamo naša dva najiskusnija igrača Vorija i Čupića. Vrlo je jednostavan razlog, nismo zadovoljni općenito igrom hrvatske reprezentacije i jasno je da bi se svi igrači trebali zamisliti na svojim pozicijama i shvatiti da se od njih očekuje više te da moraju biti bolji. Spisak od 20 igrača je tu da proširimo bazu, stvorimo veću konkurenciju te kako bi dali priliku mladim igračima i vidjeli koliko i što mogu dati jer nas očekuje složen i zahtjevan period. Poruka je jasna. Stvorit ćemo širu bazu igrača i angažman reprezentativaca mora biti bolji", objasnio je izbornik.

Traži se novi kapetan


Obzirom da za ovu akciju nema Vorija u reprezentaciji, Hrvatska će dobiti novog kapetana.

"Kapetan se uvijek bira iz dvije razine, kompetencije i motivacije i u obje razine mora biti superioran. Naći ćemo čovjeka u momčadi koji to ima. Morao je osvajati medalje i imati visoku motivaciju da bude primjer svim drugim igračima, dakle, razmišljamo o tri, četiri igrača za tu ulogu", kaže Babić.

Nema ni Obranovića

Na popisu je 20 imena, a Babić se nada da će u naredna dva mjeseca iskristalizirati momčad koja će nastupiti na Euru u Poljskoj, koje se održava početkom iduće godine. Hrvatska je na SP-u u Kataru doživjela slom, a natjecanje u Poljskoj idealna je prilika da se hrvatski rukomet vrati na vrh, tamo gdje i pripada.

"Dobro je pitanje koji nam je cilj na Europskom prvenstvu. Cilj je uvijek pobjeđivati, no što je realnost i koliko Hrvatska može to je pitanje. Danas nitko ne može potpisati što točno možemo napraviti, forme su nestabilne kod igrača, isto tako i same igre i u takvoj je poziciji teško prognozirati što i koliko Hrvatska možemo, to nije ni dobro. Ukoliko angažman i motivacija budu na dobroj razini Hrvatska će se vratiti na dobru poziciju, ako ne zaustavimo taj trend da su na nižoj razini, bit će problema. Hrvatska želi pobjeđivati, ali vidjet ćemo na EP koliko i što je realno", zaključio je Babić.

Balić: Treba objasniti mlađim igračima kako je velika čast biti pozvan u hrvatsku reprezentaciju


Ivano Balić vratio se u reprezentaciju, ali u novoj ulozi kao koordinator za muški rukomet. Njegova je zadaća da bude uz A selekciju te da istoj selekciji stvori neke nove Baliće.

"Treba objasniti mlađim igračima kako je velika čast biti pozvan u hrvatsku reprezentaciju i igrati za nju. Nadam se da ću u tome uspjeti. Počeli smo raditi i sada nam samo treba vremena", rekao je Ivano.

Metličić i Losert preuzeli mladu reprezentaciju

No do novih Balića sigurno će još proći vremena, jer mlađe selekcije hrvatske reprezentacije ostvarile su zabrinjavajuće rezultate. Juniori se nisu ni plasirali na posljednje veliko natjecanje, dok su kadeti ispali u osmini finala SP-a u Rusiji. HRS je zato 2000. godište dao u ruke Petru Metličiću, kojem će asistirati Venio Losert i Vedran Ćurak.

"Imali smo malo lošije rezultate u mlađim selekcijama, ne treba pošto poto ganjati rezultat. Treba učiniti mlađe generacije da bi A selekcija imala koristi od njih. Svaka generacija može imati dobar, ali i loš rezultat, ali važno je da ima dozu talenata, a na nama je da ih prepoznamo te pokušamo osposobiti ako bi bili od koristi za A selekciju jednoga dana. Ljudi koji su bili u mlađim selekcijama su i dalje tu, treba se upoznati s njima i njihovim razmišljanjima kako bi pokušali uklopiti moje ideje u svoj sustav. Potrebno je mnogo razgovora, ali nam treba vremena za sve to", za kraj će Balić.


Popis reprezentativaca za Croatia Cup:
1.    Mirko Alilović (Veszprem)
2.    Ivan Pešić (Meškov Brest)
3.    Filip Ivić (PPD Zagreb)
4.    Manuel Štrlek (Vive Tauron Kielce)
5.    Antonijo Kovačević (PPD Zagreb)
6.    Jerko Matulić (Chambery)
7.    Zlatko Horvat (PPD Zagreb)
8.    Marino Marić (Melsungen)
9.    Ilija Brozović (HSV Hamburg)
10.    Leon Šušnja (PPD Zagreb)
11.    Marko Kopljar (Barcelona)
12.    Luka Stepančić (PPD Zagreb)
13.    Luka Šebetić (PPD Zagreb)
14.    Igor Karačić (Vardar)
15.    Domagoj Pavlović (PPD Zagreb)
16.    Luka Cindrić (Vardar)
17.    Domagoj Duvnjak (Kiel)
18.    Marko Mamić (Dunkerque)
19.    Ivan Slišković (Veszprem)
20.    Jakov Gojun (Füchse Berlin)
 

Pročitajte više