Bagarić propustio šokirati Modre

>>> Kamenjem i palicama na navijače Dinama

>>> Loša vijest za Profesora; Basel rasturio Grasshoppers

Dinamo je u derbiju 15. kola HNL-a poveo pogotkom Ognjena Vukojevića u 20. minuti, ali su domaćini izjednačili preko hit-napadača Željka Malčića, kojem je od velike pomoći bila i modra obrana, a poglavito njezin dvojac Drpić - Koch. U 50. minuti Guela, koji je u igru ušao umjesto nevidljivog Sammira, nagrađuje povjerenje trenera i koristi Mešićev poklon za vodstvo od 2:1.

Nakon promašenog jedanaesterca domaćih Dinamo se grčevito branio i uspio sačuvati trobod.

Malo je to, i premalo od Dinama koji se nada uspješnoj europskoj berbi. Napad je ponovo položio ispit, ali je modra obrana propisno sklona kadetskim greškama. Početna dominacija rezultirala je pogotkom Ognjena Vukojevića, pri kojem je pomoć stigla od statične vinkovačke obrane. Na scenu je potom stupio Hajdukov krvnik Malčić, dojučerašnji konobar i pripadnik petoligaškog odreda, koji propušta prvu, ali ne i drugu priliku da matira iskusnog Dinamovog vratara.

Koch i Drpić mogli su se samo nemoćno pogledavati i širiti ruke dok je Malčić slavio nastavak svog golgeterskog niza. Ivanković je u nastavku izveo indisponiranog Sammira, a u igru uveo junaka nedavne pobjede nad Interom, Did'ya Guelu kojem je trebalo svega nekoliko minuta da opravda Ivankovićevo povjerenje. No, ubrzo su Dinamove bebe opet postale nemoćne, u namjeri da se othrvaju naletima upornih Vinkovčana.

A kakva je tek panika zavladala kada je Ivanković u igru umjesto kapetana Luke Modrića u igru uveo Josipa Tadića, omogućivši protivniku neometan prolaz kroz sredinu terena! Ispravio se očajničkom zamjenom Šokota - Vrdoljak, i na kraju ipak dohvatio prvenstvene bodove. Ali i dobio hrpu materijala za analizu uoči sljedeće utakmice protiv Basela, čiji ofenzivci neće biti odveć milostivi.

Dalić prekinuo niz poraza

U Čakovcu su Riječani, unatoč blijedoj igri u prvom poluvremenu, ipak došli do prijeko potrebne pobjede, pogotkom Radomira Đalovića, dok je anti-nogometni festival u Kranjčevićevoj između Zagreba i Varteksa završio bez pogodaka.

Čakovčani su znatno oslabljeni istrčali na teren, bez standardnih Šaranovića, Bratkovića i Cicera Lime. U boljoj situaciji, što se izostanaka tiče, nije ni riječki trener Zlatko Dalić koji osim na kapetana Anasa Sharbinija (problemi sa trbušnim zidom), ne može računati niti na prvog vratara Dragana Žilića koji je ozlijedio prst na ruci tijekom jučerašnjeg treninga.

Prvu prigodu kreirali su domaćini; u 13. minuti Radmanu prijete Eliomar i Janjetović, ali veće opasnosti ipak nema. Rijeka uzvraća udarac preko osovine Jertec - Đalović. Bivši je Varaždinac, a danas Dinamovac na posudbi, ubacio ispred gola Čakovčana, ali crnogorski reprezentativac za trenutak kasni na lijepo serviranu loptu.

Rijeka nije uspjela iznenaditi domaćine, dapače, momci Zlatka Dalića izgledali su bezidejno i potvrdili da i dalje na znaju za izlaz iz krize. Moglo je završiti puno gore po njih, da je Piškor iskoristio barem jednu od dvije izgledne situacije u kojima se našao. Najprije je priprijetio udarcem iz slobodnjaka, a potom i glavom na ubačaj Janjetovića.

Rijeka je zabljesnula tek u 35. minuti kada omaleni Šafarić ostaje sam na nekih osam metara od gola Banovića, ali njegov udarac bio je preslab.

Drugo poluvrijeme:

Gol za Rijeku! U 48. minuti Radomir Đalović zabija svoj deseti prvenstveni pogodak, dostatan da se održi na prvom mjestu ljestvice riječkih strijelaca. Nakon brze akcije Riječana i ubačaja u kazneni prostor Đalović je najviši u skoku. Njegov udarac nije bio odveć jak i precizan, ali je uspio odsjesti u mreži, inače dominantnijih i konkretnijih domaćina.

Nova prigoda za Rijeku sijevnula je u 54. minuti, kada Bule iz slobodnjaka nabacuje za Pamića, a ovaj za malo promašuje vrata domaćina. Bule je u stopostotnoj šansi u 62. minuti, kada izlazi sam ispred vratara Banovića, ali iz nekoliko pokušaja ne uspijeva zabiti.

Na novu prigodu Riječana čekali smo do 82. minute, kada Štrok dolazi u izglednu situaciju, ali ostaje neprecizan.

Početni sastavi:

Međimurje: Banović, Celiščak, Zurak, Štefulj, Georgijevski, Milardović, Darmopil, Piškor, Cicero Lima, Peraica, Eliomar

Rijeka: Radman, Pamić, Vučko, Budicin, Marčić, Jakirović, Šafarić, Jertec, Ivanov, Bule, Đalović

Na vinkovačkom se stadionu okupilo pet tisuća gledatelja, od čega i oveća skupina od nekih 500-tinjak navijača Dinama. U sastav hrvatskog prvaka vratio se nakon lakše ozljede Luka Modrić, ali trener Ivanković i dalje ne može računati na Mihaela Mikića i Boška Balabana.

U prvoj se izglednoj situaciji našao Etto u sedmoj minuti susreta, no vratar Bursca bio je brži od Dinamovog Brazilca. Osma minuta donijela je uzbuđenje u petercu Dinama; Kerić je, naime, izveo korner, a Studenović glavom opalio prema golu. Etto je, na sreću Dinama, izbacio loptu s gol linije. Uslijedila je ofenziva Modrih i Bursca se našao na pravoj streljani. Prijetili su redom Mandžukić, Vukojević, Modrić i Sammir. Bila je to najava domaćinima, da će Modri uskoro okruniti svoju dominaciju.

Gol za Dinamo! U 20. minuti Luka Modrić ubacuje iz kornera, ali mu se lopta ponovo vraća u posjed. Iz drugog pokušaja Dinamov kapetan ubacuje u 16-erac, Šokota dodiruje loptu, a Vukojević je najviši u skoku pored statične vinkovačke obrane i pogađa za vodstvo Dinama.

U 32. minuti veliku je prigodu za domaće propusti hit-napadač i krvnik Hajduka Željko Malčić. Lopta ga je, međutim, iznenadila ispred Kochovog gola, i prigoda za izjednačenje ostala je neiskorištena.

Nakon svega nekoliko trenutaka Cibalija je doživjela veliki udarac, kada je igru zbog ozljede morao napustiti pouzdani vratar Bursca, kojeg je među vratnicama domaćina zamijenio Marijan Antolović.

Gol za Cibaliju! U 44. minuti Malčić se iskupio za gore navedeni promašaj, pogotkom za izjednačenje. Medvid je, naime, nabacio s desne strane, Drpić je ostao kratak u skoku, a Malčić se samo morao nakloniti i s dva metra udaljenosti glavom pogoditi Kochovu mrežu.

Drugo poluvrijeme:

Trener Dinama odlučio se iz igre izvaditi Sammira, sasvim nevidljivog u prvom dijelu, i dati zasluženu priliku Gueli, koji se dokazao u nedavnom susretu protiv Intera. Bio je to dobitni potez Profesora, jer upravo je Guela uspio preokrenuti rezultat nakon velike greške u obrani Vinkovčana.

Gol za Dinamo! U 50. minuti Mešić poklanja loptu Gueli, a ofenzivac rodom iz Obale Bjelokosti morao je samo napraviti nekoliko koraka, ući u 16-erac i zabiti pored domaćeg vratara. Antolović se pošteno ispružio, ali pomoći nije bilo.

Dinamo nakon pogotka Guele uspostavlja dominaciju, Vinkovčani su  sve umorniji, te tek tu i tamo zabljesnu pokojom polukontrom. No, obrana Modrih puno je opreznija od izdanja koje je prikazala u prvom dijelu.

Jedanaesterac za Cibaliju! U 77. minuti Radotić koristi nonšalantnost Dinamove obrane i sam ulazi u kazneni prostor. Vratar Koch rukom gura loptu u korner, ali usput udara Radotića, a sudac Šupraha bez razmišljanja pokazuje na bijelu točku. Zanimljivo, Dinamov vratar nije pokupio nikakvu opomenu zbog svog prekršaja. Kazneni je udarac za domaćine izveo Bagarić, ali Koch uz pomoć vratnice uspijeva obraniti i sačuvati vodstvo Dinama.

Cibalija je pojačala ritam do kraja susreta i grčevito tražila izjednačenje, pri čemu su Dinamovi nogometaši opasno visili. Ivanković je umjesto Modrića uveo Tadića, ali je uslijed naleta Cibalije shvatio da ta varijanta neće proći, pa u igru umjesto Šokote gura defanzivca Vrdoljaka.

Početni sastavi:

Cibalia: Bursca, Medvid, Leutar, Mešić, Radotić, Studenović, Maroslavac, Bagarić, Kerić, Malčić, Dodik

Dinamo: Koch, Čale, Schildenfeld, Drpić, Etto, Pokrivač, Vukojević, Modrić, Mandžukić, Sammir, Šokota

Pred 500-tinjak gledatelja koliko ih se okupilo u Kranjčevićevoj, momčad Miroslava Blaževića trudila se prekinuti pobjedničku seriju Besekovog Varteksa. Sraz učitelja i učenika za njihove je momčadi gotovo presudan u prvom dijelu sezone. Zagrepčani su i dalje bez Kruna Lovreka, ali se trener svih trenera uzda u povratnika Seniada Ibričića.

Gledali smo zanimljivo poluvrijeme; Zagreb je većinom prijetio preko lijevog boka gdje je ordinirao Čutura, ili brzim prebacivanjem na desnu stranu, gdje je uvijek neugodni Mujdža. Varteks je djelovao nešto povučenije, ali su kontre bila stalna opasnost po domaćeg vratara Stojkića. Također, neugodno je za Zagrepčane bilo i kada bi se po lijevoj strani sjurio Drago Papa...

Po dvije izgledne prigode dogodile su se sa svake strane; najprije je Mujdžu blokirao Papa, pa je Novinić na strani Varaždinaca udario iz okreta pored vratnice. Brkljača se također našao u akciji, kada je nakon ubačaja iz kornera gađao preko gola, da bi  Varteks prije odlaska na odmor priprijetio preko Balajića.

I dok smo u prvom dijelu gledali obostrano otvorenu igru, kojoj su "samo" nedostajali pogoci, u drugom dijelu Kranjčevićeva je gledala totalni anti-nogomet, uz puko nabijanje lopte i trošenje vremena.

Najveće se uzbuđenje dogodilo u 64. minuti, kada je sudac Križarić dosudio kazneni udarac za Varteks, uslijed pada Pape na ulasku u kazneni prostor. No, nakon konzultacija sa svojim bratom Borutom Križarićem, glavni je arbitar ipak pokazao da se prekršaj dogodio izvan kaznenog prostora.

Prilika za Zagreb. Lučić kiksa, Pejić koristi trenutak, sjurivši se prema Varteksovim vratima, ali Mađarić odbija loptu vršcima prstiju. Bila je to jedina prigoda za domaćine u nastavku. Varteks je u drugom poluvremenu bolja i konkretnija momčad, ali nedostajalo je mirnoće u završnici da na konto sjednu novi bodovi.

Početni sastavi:

Zagreb: Stojkić, Ivanković, Nadarević, Labudović, Kartelo, Čutura, Parlov, Brkljača, Mujdža, Ibričić,Grgić

Varteks: Mađarić, Balajić, Ivančić, Lučić, Conjar, Melnjak, Mumlek, Brezovec, Mujanović, Novinić, Papa

Foto: I.L.

Pročitajte više