JUNAK DANA Bajka o djedici koji je Egipat odveo u finale prvenstva Afrike

Foto: Pixsell / Reuters

ESSAM EL HADARY, 44 godine i 17 dana stari golman Egipta, junak je njegove zemlje, ali i cijelog nogometnog svijeta, nakon što je s dva obranjena penala protiv Burkine Faso, omogućio Faraonima prolazak polufinala Afričkog kupa nacija i borbu za naslov prvaka kontinenta.

El Hadary briljira tokom cijelog natjecanja u Gabonu, ne samo na sinoćnjem susretu, koji mu je bio 150. za Egipat i na kojem je proglašen igračem utakmice. U pet utakmica na prvenstvu primio je samo jedan gol, tek u spomenutom polufinalu koje je u regularnom dijelu završilo 1:1.

Njegovim predstavama, iskustvom vratara koji je osvojio Afrički kup nacija četiri puta (1998, 2006, 2008, 2010) po čemu dijeli rekord sa suigračem Ahmedom Hassanom, a na tri posljednja natjecanja bio je proglašen najboljim golmanom turnira, najveća je inspiracija suigračima kojima doslovno može biti otac. Jer El Hadary ima kćer od 20 godina, koliko je primjerice star njegov suigrač Ramadan Sobhi. 
 
Sve ovo sastojci su za priču kojoj ne trebaju dodaci kako bi El Hadaryja već sada proglasili jednim od nogometnih junaka godine, ali evo još jednog koji ga gura na sami vrh: On uopće nije trebao braniti na Kupu nacija. 

U Gabon je otišao kao motivator klincima iz reprezentacije, da ih kao časni i zaslužni starac, koji je za reprezentaciju debitirao '96, kada se neki od njih nisu ni rodili, prije odlučujućih mečeva sokoli pričama iz davnina, jer spomenuti dani ponosa i slave egipatskog nogometa, kada je El Hadary carevao na golu reprezentacije koja je nedodirljivo vladala Afrikom i osvojila tri uzastopna kontinentalna naslova, jako su daleko iza Egipta.
 
Egipta koji se nakon strahovlade kontinentom, nije uopće plasirao na tri posljednja prvenstva Afrike.
 
Kada su se u lipnju prošle godine konačno dočepali sudjelovanja na Kupu, izborenog pobjedom 2:0 nad Tanzanijom, gol je na toj utakmici (od)branio El Hadary, ali u Gabonu je bio rezerva, u najboljem slučaju konkurent Ekramyju za drugog golmana, iza prvog vratara Ahmeda El Shenawyja, od kojeg je stariji čak 19 godina. 
Ali, u 25. minuti prve utakmice na prvenstvu Afrike, u skupini protiv Malija, El Shenawy se ozlijedio, a izbornik Hector Cuper mijenja ga golmanom, koji je osvojio prvi Afrički kup nacija kada je onaj kojem je sad rezerva imao šest godina.
 
A sve nakon toga je povijest, u koju se El Hadary već odavno upisao. Ali, golman koji je u 24 godine profesionalne karijere samo dvije sezone proveo u klubovima van Egipta (švicarskom Sionu i sudanskom Al Merreikhu), previše je iskusan da bi ga ponio čak i njegov najnoviji podvig, o kojem bruji cijeli svijet:
"Nikad moje mlađe suigrače ne gledam s visoka, kao onaj koji je sve prošao, dok su oni neiskusni mulci. Cijenim ih i volim kao stariji brat. Savjetujem ih, ali kao kapetan momčadi, ne kao čangrizavi starkelja. Uvijek se družim s njima i po toliko toga, pa i tome kako nitko od nas ne potencira priču o generacijskom jazu, osjećam kako se međusobno uvažavamo. 
 
Drago mi je da sam na korak da postanem rekorder po broju osvojenih prvenstava Afrike, ali moja lojalnost mojoj zemlji i njen uspjeh mi je na prvom mjestu. Lijepo je postaviti ili srušiti rekord, ali na prvom mjestu mi je Egipat, pa tek onda moji rekordi."

Pročitajte više